Walsalls FA Cupmatch på Viaplay ikväll 

Walsalls FA Cupmatch på Viaplay ikväll 

Walsall ska spela FA Cupmatch mot det lag som är lägst rankat av de som tagit sig till första omgången. Sheppey United är kvällens motståndare och det är första gången i klubbens historia som man tagit sig ända till första omgången. Matchen kommer att sändas på TV och har därför flyttats till att spelas ikväll. Den kommer även sändas på Viaplay med avspark 20:45.

Tävling: FA Cupen
Spelplats: Holm Park (Sheerness)
Domare: Tom Reeves
Avspark: 20:45 CET
 
Det blir en fredagskväll under strålkastarljuset för Walsall när man inleder spelet i FA Cupens första omgång. Matchen kommer även sändas på TV vilket gör att det blir andra gången detta år som Walsall får äran att synas i TV-rutan. Senast det hände var också i FA Cupen men då var man det mindre laget som skulle slå det större. Leicester City var motståndaren då och spelplanen var hemma på Bescot Stadium.  

Ikväll blir motståndet Sheppey United som är det lägst rankade laget i FA Cupens första omgång. Det är första gången i klubbens historia man har avancerat till första omgången.  Matchen spelas på Sheppeys hemmaarena Holm Park som ligger ett stenkast från där Thamsen mynnar ut i Nordsjön. 

Holm Park håller 1400 åskådare och Walsall har tilldelats 170 biljetter som gick åt på nolltid när de släpptes.  

Dom som blev utan biljett har dock möjlighet att följa matchen på TV och Walsall har även öppnat sin arena för att i puben sända matchen.  

Matchen kommer även finnas tillgänglig på Viaplay vilket gör att det svenska folket också får möjlighet att se Walsall spela, vilket inte hör till vanligheterna. Kanske kan någon mer få upp ögonen för denna familjära och jordnära klubb. 

Vad kan vi förvänta oss från matchen och vilken matchbild kommer vi få se? 

När matchen sparkar igång får vi se vilket Walsall som kommit på besök, om det är hungriga, motiverade och spelsugna Walsall vi får se kan det bli en rolig historia med massor med mål. Skulle det däremot vara det Walsall som vi sett så ofta den senaste tiden kanske det till och med blir till att flagga för en jätteskräll och uttåg ur cupen redan i omgång 1. 

Om Walsall fortsätter bjuda på enkla mål så kommer det bli en jobbig kväll. FA Cupen är speciellt och det brukar bli något lag som torskar i matcher man ska vinna. Jag hoppas det inte blir fallet för Walsall att de går på en kustmina ute vid Holm Park. 

 
Försvar med skadebekymmer. 

Skadebekymren hos Walsall gör att man är orolig då vi inte är nära att kunna sätta ut det bästa laget på planen. Försvaret är det som oroar mest. Som tur var hade man David Okabgue tillbaka från sin skada vilket gjorde att Donervon Daniels fick bilda mittbackspar med honom i matchen mot Mansfield förra lördagen. Matchen innan var Daniels den enda skadefria mittbacken i truppen vilket gjorde att vänsterbacken Taylor Allen vikariera som mittback. 

Harry Williams stukade foten på träning för en tid sedan och förväntas missa de kommande fyra veckorna. 

Anfallaren Aramide Oteh som missat den senaste tiden på grund av en bristning i baksidan av låret fick dåliga nyheter tidigare i veckan när det blev klart att det kommer ta ca 12 veckor innan han är tillbaka. Han gick igenom en operation för några dagar sedan. 

Förutom dessa bekymmer har det även varit ett frågetecken kring 19-årige anfallaren Freddie Draper som fick bryta matchen mot Crawley och missade matchen mot Mansfield. Draper gjorde hattrick i 3–3 matchen mot Newport för några veckor sedan och är Walsalls bäste målskytt med 8 mål på 13 matcher. Då han är på lån från Lincoln kan det vara inskrivet i kontraktet att han inte får delta i FA Cupen ifall han blir återkallad från lånet och Lincoln är kvar i Cupen. 

Oisin McEntee missade förra matchen på grund av skada och frågan är om man vågar riskera honom i kväll.  

Ryan Stirk blev utbytt i matchen mot Mansfield då han hade en förkylning som gjorde att han inte orkade spela klart.  Vi får se om den gått över nu och han är redo för spel igen. 

Tom Knowles har också varit nere på grund av en förkylning men förväntas vara tillgänglig. 

Jack Earing, Rollin Menayese och Priestley Farquharson är borta sedan tidigare och det finns ingen tidsplan på när dom är tillbaka.  
Head 2 Head 

Detta blir en historisk match i dubbel bemärkelse. Det första gången Sheppey tagit sig genom FA Cupkvalet och fått chansen att delta i första omgången. Därför finns det ingen historik att prata om när det kommer till möten mellan klubbarna. 

Sheppey spelar i Isthmian League South East Division som är nivå 8 i ligasystemet i England. Man ligger fyra divisioner under Walsall. 

För att ta sig till första omgången vann man i den första kvalomgången mot Kennington med 3–1, i andra kvalomgången blev det vinst mot Burgess Hill med 3–0. Man slog därefter tillbaka Merthyr Town med hela 4–1 i den näst sista kvalomgången på bortaplan. I den sista kvalomgången spelade man 1–1 borta mot Billericay för att sedan i returen på hemmaplan några dagar senare vinna med 2–1 på straffar. 

Dom kommer in med en bra svit av matcher och man har även gjort många mål i övriga matcher utöver kvalet till FA Cupen.  

 
Domarteamet 

Matchen kommer dömas av Tom Reeves och till sin hjälp har han Adrian Tranter och Michael Webb. Som fjärdedomare ser vi Charles Breakspear. 

Reeves har denna säsong dömt 13 matcher där han delat ut 45 gula kort och visat upp det röda en gång. Han har även tilldömt fem straffsparkar. 

De 13 matcher han dömt har fördelat sig mellan League One, League Two och ligacupen.  

Senaste gången han dömde Walsall var i EFL Trophy matchen mot Cheltenham som spelades i september 2022.  

Totalt har han enligt Transfermarkt dömt 156 matcher och delat ut 524 gula, 30 röda och 39 straffar. 

 
Mina tankar om kvällens match 

Detta är en match som kan bli ett rejält bananskal för Walsall om man inte går in helhjärtat och fokuserat. Om man tror att andra rundan redan är klar kan man få en kämpig match. 

I denna typ av matcher mot ett på papperet sämre motstånd är det viktigt att tidigt få in några mål för att krossa cupdrömmen. Får man några tidiga mål så finns en stor möjlighet att slutresultatet kan bli med många mål.  

Skulle Sheppey däremot kunna hålla nollan långt in i matchen kommer deras kämpaglöd tändas och då kan allt hända, vilket vi sett många exempel på tidigare i FA Cupens historia.  

Alla elva spelare som startar matchen måste gå in 100% och dom tilltänkta matchvinnarna med Isaac Hutchinson måste ha en bra dag och inte en av de avslagna insatserna som man sett nyligen. 

Försvaret måste också vara skärpt för man kan inte ge bort chanser och framförallt billiga mål som man gjort flera gånger i dom tre senaste matcherna. Jag bedömer att vi tappat sju poäng dom tre senaste matcherna på grund av att man skänkt bort mål alldeles för enkelt. 

FA Cupen är en cup för de mindre lagen och drömmen om att möta stora lag. För Sheppey är detta första gången men tar sig till första omgången vilket naturligtvis är en stor händelse för klubben och deras fans. Deras spelare kommer ge allt för att för alltid skriva in sig i klubbens historieböcker och det kommer inte bli en enkel match som många Walsallfans tror baserat hur kommentarer och inlägg sett ut på sociala medier den senaste veckan.  

 
Matchen sänds på Viaplay

Jag hoppas också att många tar chansen att se Walsall spela när det äntligen finns den möjligheten via Viaplay, avspark 20:45.

Walsall Fan TV Preview

Pär Stener@perstener2023-11-03 18:27:00
Author

Fler artiklar om Walsall