Veckans Legend: Mirsad Baljić

Nu står Mirsad Baljić på tur. En spelare som fick smeknamnet "Tuggummit".

Mirsad "Tuggummit" Baljic föddes den 4 Mars 1962 i Sarajevo. Mirsad är en av bosniens bästa fotbollsspelare genom tiderna och var känd som en offensiv back. Tuggummit blev hans smeknamn eftersom han alltid tuggade tuggummi innan, under och efter matcherna. 

Mirsad växte upp på Grbavica och spelade i den generation som Ivica Osim ledde till semifinal i UEFA-cupen på 80-talet. Hans karriär började i den mångkulturella staden Sarajevo. I Sarajevo finns det två lag som slåss om äran, FK Sarajevo och Željeznicar. Av dom två lagen är Željeznicar mer känt eftersom att många av dom bosniska kända spelarna kommer från deras sida av stan. Mirsad började dock sparka boll hos konkurrenten FK Sarajevo. Han började i deras ungdomslag men var tvungen att lägga fotbollen åt sidan ett tag p.ga. medicinska problem. 

När han kom tillbaka till fotbollen gick han istället till Željeznicar. Där blev han snabbt en av stjärna bland juniorerna och fick chansen i A-laget. 1980 gjorde han sin ligadebut för Željo vid 18 års ålder. Hans största bedrift var när klubben nådde semifinal i UEFA-cupen under ledning av Ivica Osim. Ett annat bra minne var när Željo kom till final i jugoslaviens inhemska cup 1981. Tyvärr förlorade Željo finalen mot Velež med 3-2 inför 50 000 åskådare, matchen spelades på Marakana och båda Zeljos mål gjordes av Mehmed Baždarevic. Denna match fick Mirsad börja på bänken. 

Mirsad spelade även för jugoslaviens landslag. Han började att spela med juniorerna och gick sen vidare till U21 landslaget med vilket han även hann med att spela ett OS (1984). Detta OS blev det en bronsmedalj för Jugoslavien och Mirsad hade nått ännu en framgång i sin karriär. Bra prestationer i U21 gav honom en plats i A-landslaget. Där blev det 3 mål på 29 matcher. Han blev även uttagen i jugoslaviens VM-trupp 1990. Han avslutade karriären med ett par säsonger i Schweiz och b.la. FC Zürich

Mirsad var känd för sin Biciklo fint. Det sägs att den finten ska funka till 100% om man utför den korrekt. Han har även en son som heter Omar, han spelar för Schweizs U18 landslag. Mirsad har sagt att han skulle vilja att hans son hellre spelade för Bosnien men att bosniens förbund har för dålig koll på dom unga bosniska spelarna runt om i Europa och han vill inte erbjuda sin son till någon.

Källa: wikipedia, dw-world.de, fkzeljeznicar.ba

Dzenan Imširević2023-04-10 03:01:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Exklusiv intervju med Armin Gigovic: ''De bosniska fansen är alltid fantastiska''