Ajax-redaktionens nyförvärv: ”Jag blev adopterad av ultras på Friends!"
F-Side ultras på Europa League-finalen blev Pelles väg in i Ajax-supporterskap.

Ajax-redaktionens nyförvärv: ”Jag blev adopterad av ultras på Friends!"

Nya Ajax-skribenten Pelle Johanson intervjuas av redaktören William Edström om sin relation till Ajax. Pelle berättar om sin syn på klubbens krisår, sitt största Ajax-minne och om hur han adopterades av F-Sides ultras under Europa League-finalen mot Manchester United på Friends Arena 2017.

Vi väntar fortfarande på Ajax första nyförvärv i sommar. SvenskaFans Ajax-redaktion kan dock gladeligen presentera ett stort nyförvärv idag. Ajax-supportern Per-Albin "Pelle" Johanson ansluter till redaktionen och kommer vara med och skriva om det som händer i klubben. Ajax-redaktionen består sen tidigare av William Edström (redaktör och skribent) och Joakim Dahl (skribent, vilande medlem pga tidsbrist men förhoppningsvis snart mer aktiv igen).

Pelle Johanson har tidigare bland annat varit återkommande gäst i nyligen nedlagda internationella Ajax-sidan WeTalk Ajax livestreams på Youtube. Man kan också följa Pelle på Twitter, @denendapelle heter han där.

För att välkomna Pelle och presentera honom här har undertecknad intervjuat honom om sitt Ajax-supporterskap.

Varför blev det Ajax för dig?

Det finns två olika delar av svaret på denna fråga: det polerade och mer ”pompösa”, vilket vore att Ajax blev min klubb tack vare den imponerande ungdomsakademin samt den rika historien. Tillsammans med filosofin om totalfotboll och dess offensiva spelstil så fanns det inte mycket som inte var tilltalande med den vackraste klubben av dem alla! Om man ska ge ett mer… uppriktigt svar så blev jag ”adopterad” av några F-sides ultras 2016/17 när Ajax mötte Manchester United i Europa League finalen på Friends Arena, och sedan dess har jag aldrig sett tillbaka eller ångrat mitt klubbval!

Det har varit kaosartade, stormiga år för Ajax, hur ser du på framtiden för klubben, ser du en väg ur krisen?

Det är sant att Ajax har gått igenom en turbulent period, men jag förblir (förvånansvärt kanske) optimistisk om framtiden. Klubben har starka grunder med en fantastisk akademi och en tydlig fotbollsfilosofi. För att komma ur krisen tror jag att det är viktigt att återgå till dessa grundläggande värderingar, att återigen satsa på våra unga talanger och ha tålamod med att återigen bygga ett lag som kan konkurrera både nationellt och internationellt. Med personer som Van Gaal på plats så tror jag att förutsättningarna för detta är tämligen goda. “Trust the process”, har trots allt yttrats i alltmer formsvaga klubbar tidigare! 

Vad tror du om den nye tränaren Francesco Farioli?

Francesco Farioli är ett… spännande val minst sagt. Medan hans bakgrund som en analytiskt driven tränare som prioriterar hög press och bollinnehav mest sannolikt kommer passa Ajax filosofi väl, så är jag något nervös över hans förmåga att leda laget i sådana stormiga tider. Han har absolut potential att föra in nya idéer och energi till laget, oavsett vad nederländska kommentatorer säger gällande ”Ajax-DNA”, men hur detta kommer se ut i praktiken återstår att se. Inte ett säkert val, men han medför åtminstone en tydlig spelplan och strategi. Något klubben saknat sedan Erik ten Hag lämnade.


Pelle Johanson i tecknad form. Teckning gjord av Tom Aotchson som gör många fina Ajax-alster som kan beskådas här eller på Twitter, @aotchson.

Vad tycker du Ajax bör prioritera under sommarens transferfönster?

Under sommarens transferfönster bör Ajax prioritera att förstärka försvaret (vänsterback) och mittfältet (spelfördelare). Med tanke på tidigare säsongers utmaningar kan stabilitet bakåt ge laget bättre förutsättningar att utnyttja sin offensiva potential, vilket jag ändå tror vi har när spelarna får spela i sina mer naturliga roller. Samtidigt är det viktigt att identifiera nyckelspelare med ledaregenskaper och fortsätta satsa på att utveckla unga talanger internt i klubben. Som vi sett tidigare säsonger så kommer vi ej kunna köpa oss ur denna röra (men man hade såklart inte klagat ifall vi faktiskt får in en ordentlig högerytter!).

Vilket är ditt största Ajax-minne?

Med risk att (a) låta något tråkig och icke-originell men även (b) riva upp gamla sår hos svenska Ajax-fans, så är mitt största Ajax-minne utan tvekan Champions League, 2019. Lagets resa genom turneringen, med särskilt fokus på de dramatiska matcherna mot Real Madrid (*host* Frenkie de Jong *host*), visade verkligen klubbens potential och våra ungdomars skicklighet. Det var en påminnelse för resten av Europa om vad Ajax kan åstadkomma när allt klaffar, och att vi inte förlorat sporten till oljeläckande mångmiljardärer! 

Har du en favoritspelare i dagens Ajax-lag?

Jag är benägen att citera den välkände unge United-supportern (none of them, they're all rubbish) och ta en tidig lunch. Men icke! Min favoritspelare i dagens Ajax, måste vara Brian Brobbey. Utöver den ordentliga utvecklingen han uppvisade under den gångna säsongen, för att inte tala om hans fysiska styrka och teknikalitet i straffområdet, så är man ju en stor beundrare av en “redemption story”. Det är alltid uppskattat med spelare som inser sina misstag med att lämna för tidigt och sedan gör allt för att gottgöra det!

Har du en favoritspelare genom tiderna i Ajax?

Svaret beror på hur nostalgisk man väljer att vara. Medan jag alltid kommer värdera spelare som Cruyff, Keizer och/eller Litmanen utomordentligt högt, så var de trots allt lite före min tid. Utifrån det så måste min(a) favoritspelare genom tiderna i Ajax antingen vara Dušan Tadic eller Christian Eriksen. Tadics ledarskap på och utanför planen var ovärderlig för klubben, något som har varit smärtsamt märkbart den gångna säsongen… Hans imponerande prestationer, mål och passion för Ajax, särskilt under säsongen 2018/2019, är oförglömliga. Å andra sidan, Eriksen, med sin kreativa förmåga, ledande roll som spelfördelare och bara överlag härliga attityd. Båda spelarna representerar något som förkroppsligar Ajax filosofi, och jag ser fram emot dagen vi hittar någon i deras kaliber igen!

Mer om Pelles tankar om nye tränaren Farioli och vad "Ajax-DNA" faktiskt innebär kommer man kunna läsa inom kort när Pelles första text publiceras. Varmt välkommen till SvenskaFans Ajax-sida Pelle!
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-18 14:29:00
Author

Fler artiklar om Ajax