Appie 4-ever: Fem år efter kollapsen bildas Nouri Foundation
Abdelhak Nouris hjärtefråga, att alla ska få vara med och spela och leka, är Nouri Foundations mål och fokus.

Appie 4-ever: Fem år efter kollapsen bildas Nouri Foundation

På dagen fem år efter att Abdelhak Nouri fick en hjärtattack på planen har hans familj grundat välgörenhetsorganisationen Nouri Foundation, som får flera välkända ambassadörer.

Idag är det fem år sedan Abdelhak Nouri fick en hjärtattack på planen under en träningsmatch mot Werder Bremen, och som en följd av syrebristen allvarliga och bestående hjärnskador. Efter att ha legat i koma i flera år har han sedan mars 2020 varit vaken men fortsatt i allvarligt tillstånd med kraftigt nedsatt kommunikation och 24 timmars vårdbehov i hemmet. Som nyligen rapporterat har Ajax och familjen Nouri kommit överens om ett skadestånd och Ajax fortsätter betala Appies vård. Ajax har även officiellt pensionerat tröjnummer 34 som inte burits av någon sedan Appie, och sen några år tillbaka delas Abdelhak Nouri-trofén ut till Ajax ungdomsakademis största talang för året. Amsterdam stad har även officiellt bytt namn på Appies kvartersplan till A. Nouriplein.

Nu på årsdagen lanserar familjen Nouri officiellt Nouri Foundation, vilket varit i görningen ett tag. Välgörenhetsorganisationens mål är att hjälpa alla som vill kunna delta i sport, spel och lekar på ett tryggt sätt. "Det var Appies motto. När han spelade på planen eller torget såg han till att alla, oavsett tillstånd, kunde delta."

Välgörenhetsorganisationens syfte är sannerligen sprungen ur Appies godhjärtade förhållningssätt till andra och hur han förde sig innan tragedin inträffade. Appies storebror Abderrahim berättade en illustrativ historia strax efter Appies kollaps, om sista gången han spelade fotboll med sin bror. Det var några veckor innan tragedin inträffade, när Appie hade semester innan försäsongen drog igång. Appie, alltid fotbollstokig, gick med Abderrahim till en park i Amsterdam för lite spontanfotboll, och barn i parken anslöt och fick spela med Ajax-talangen. Appie noterade att två barn med olika typer av fysiska funktionsnedsättningar stod vid sidan av och tittade på. Appie gick genast över till dem och frågade om de kunde vara med i hans lag, och bjöd in dem i matchen.

Nouri Foundations första projekt är att sprida AED-defibrillatorer över så många idrottsplatser som möjligt. En defibrillator av den typen hade sannolikt räddat Appie från att hamna i det tillstånd han nu befinner sig i.

Nouri Foundation drivs alltså av Appies egna familj, och fyra stycken betydelsefulla ambassadörer har presenterats: Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt och Steven Bergwijn. Alla fyra fd lagkamrater och barndomsvänner till Appie. Bergwijn, som spelade ihop med Appie och Donny i Ajax pojklag fram tills han som 14-åring bytte till PSV, presenterades idag som Ajax-spelare efter att ha köpts för en rekordsumma. Vid presentationen av övergången var Appies bror Mohammed Nouri med och höll upp en Nouri 34-tröja tillsammans med Bergwijn. Presentationen av övergången som blev klar i veckan hölls på tills idag, tillsynes för att genom den uppmärksamma Appie och Nouri Foundation.

Vill man donera till Nouri Foundations arbete för att alla barn ska kunna delta i sport, spel och lek kan man besöka nouri-foundation.org.

#StayStrongAppie

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-07-08 16:22:52
Author

Fler artiklar om Ajax