Heerenveen 1 - 2 Ajax: Segertåget fortsätter trots dålig insats
Lisandro Martínez var bäste Ajax-spelare idag.

Trots att Maarten Stekelenburg skadade sig på uppvärmningen så unge Kjell Scherpen fick kastas in i hetluften, och trots att Ajax sedan gjorde en dålig insats, vann man borta i Friesland idag och är fortfarande förlustfria 2021.

Med André Onana dopningsavstängd, Noussair Mazraoui borta med en ögonskada och nu Daley Blind borta resten av säsongen med en fotledsskada, var det sista Ajax behövde fler skadebekymmer. Det fick man dock, på uppvärmningen idag landade Maarten Stekelenburg illa på ena knäet och skadade sig. Det är än så länge oklart hur allvarlig skadan är, men knappast idealt inför kvartsfinalen i Europa League mot Roma på torsdag. 21-årige tredjemålvakten Kjell Scherpen fick hastigt och lustigt göra sig redo för sin första ligamatch för Ajax. Sen han kom från Emmen som 19-åring har Scherpen nästan bara stått i Jong Ajax, och där blandat och gett mycket. Det gjorde han även i sin a-lagsdebut för Ajax som han fick i december när han stod i mål i cupmatchen mot Utrecht och släppte fyra bollar förbi sig, varav en rejäl tavla, när Ajax vann med 5-4.

Även om utespelarna som startade var de förväntade sett till vilka som var tillgängliga överraskade Erik ten Hag ändå med att experimentera lite. Mångsidige Devyne Rensch, som först och främst är mittback men som i a-laget glänst som högerback och även spelat vänsterback, fick nu starta på mittfältet, istället gick Edson Álvarez som mittback och Jurriën Timber som högerback. Hos hemmalaget Heerenveen fanns båda Ajax-hjältarna Siem de Jong och Lasse Schöne i startelvan.

Experimentet var ingen katastrof men föll inte så väl ut för ten Hag. Ajax spelade dåligt och kanske hade det varit bättre att ha fortsatt som förut med Rensch till höger, Timber centralt och Álvarez på mittfältet. Scherpen i mål hade en fadäs i första halvlek när han spelade ut bollen rakt till Heerenveens spelfördelare Joey Veerman just utanför straffområdet, och Ajax kom undan med blotta förskräckelsen den gången då Veerman sköt utanför. Överlag var Scherpen dock stabil idag och tidigt i andra halvlek stod han för en mycket fin aktion då han modigt gjorde en utrusning och avvärjde jätteläget när vindsnabbe Mitchell van Bergen slunkit igenom försvaret till ett friläge och försökte runda Scherpen.

van Bergen hade innan dess gett Heerenveen ledningen i den första halvleken. Enkelt dribblade han sig runt Álvarez som sålde sig okarakteristiskt enkelt, och sköt in 1-0 förbi Scherpen. Baklängesmålet väckte liv i Ajax som genast försökte slå tillbaka och skapde chanser för Dusan Tadic och David Neres direkt.

Det var första gången Ajax låg under i en match sedan 28 februari mot PSV. Lyckligtvis varade det bara i nio minuter. Ajax tryckte på för en kvittering och Neres lättade in bollen i boxen för Nicolás Tagliafico som kom upp bra och nickade mot mål men Heerenveens målvakt Erwin Mulder gjorde en jätteräddning. Returen gick ut till Tadic men hans skott lyckades en försvarare blockera ut till en hörna. Ryan Gravenberch skruvade in hörnan mot första stolpen — där Heerenveens mittback Jan Paul van Hecke mycket klumpigt helt enkelt armbågade bollen. En tydlig hands men det skulle ändå krävas VAR-koll innan domare Jochem Kamphuis dömde straff. Dusan Tadic som alltid säker från elva meter och sköt in 1-1.

I andra halvlek spelade VAR återigen en stor roll när Ajax fick in segermålet. Lisandro Martínez, Ajax klart bästa spelare i matchen, sköt ett skott utifrån som Sébastien Haller styrde in i mål. Precis bredvid Haller stod Davy Klaassen, och Klaassen var offside men Haller onside. Den förvirringen tog det märkligt nog väldigt många minuter för VAR att reda ut innan målet godkändes, vilket ledde till sju minuters stopptid i slutet av matchen.

Ingen bra match av Ajax alls, men seger likväl och man har fortfarande inte förlorat detta kalenderår. Chansen finns fortfarande att Ajax blir mästare den 25 april på Johan Cruijffs födelsedag.