Holland 0 - 0 Frankrike: Tillknäppt gruppfinal
Virgil van Dijk och Xavi Simons frågande i väntan på VAR-beslutet.

Holland 0 - 0 Frankrike: Tillknäppt gruppfinal

Det blev en tajt och försvarsmässigt solid match för Holland mot Frankrike. Xavi Simons bortdömda mål hade kunnat avgöra för Oranje.

Ronald Koeman gjorde en ändring i sin startelva, något överraskande. Joey Veerman som hade problem med tempot i sin EM-debut petades. Tijani Reijnders flyttades ner från rollen som tia till åtta, Xavi Simons flyttades i sin tur in från högerkanten till tia-rollen och Jeremie Frimpong fick starta på kanten. Ett mer offensivt viktat mittfältet således. För Frankrikes del blev det till slut ingen medverkan för Kylian Mbappé, vars skadeläge det rått, förmodligen lite planerat av Frankrike, oklarheter kring.

Holland höll på att få en drömstart på matchen då Frimpong fick ett friläge redan i första minuten efter att en fransk glidtackling gav honom en slumpboll i djupled. Kanske lite överraskad över den plötsliga möjligheten sköt Frimpong utanför.

Det var en flygande start på matchen. Snart böljade det åt andra hållet och Antoine Griezmann fick ett läge, men Bart Verbruggen räddade bra ut till hörna.

Griezmann fick ytterligare ett bra läge några minuter senare och kort efter det testade Cody Gakpo den franska målvakten Mike Maignan, som styrde ut till hörna.

Efter en intensiv första kvart mattades tempot av något då lagen började läsa av varandra bättre och solida försvarsspel på båda håll uppstod. Ändå en första halvlek med mycket kvalitet om än inte den mest sprudlande i detta väldigt underhållande EM så långt.

Den andra halvleken blev dock överlag segare. Första kvarten kom inget av lagen någon vart riktigt. Sen kom Frankrike in i en bra period och Holland började se pressat ut. Marcus Thuram hade ett bra skott utifrån som gick strax utanför. Aurelien Tchouameni, som vann väldigt mycket dueller på mittfältet, hade en nick ganska tätt över.

Frankrikes bästa chans i matchen kom sen då Thuram hittade in till N'Golo Kanté med en fin passning och Kanté satte den vidare till Griezmann som från nära håll just lyckades få kontroll på bollen och ett avslut mot mål, men Verbruggen kom ut bra från sin linje och gjorde en fin fotparad.

Holland som en period haft väldigt svårt att hålla i bollen kom några minuter senare upp och ur lite ingenting fick bollen i mål. Gakpo stack in ett inspel i boxen för Memphis Depay, vars avslut Maignan räddade. Returen gick ut till Simons som sköt i mål och Holland firade vilt. Men linjedomaren höjde sin flagga och efter en lååång VAR-granskning dömdes målet bort då en offsidestående Denzel Dumfries ansågs ha påverkat spelet genom att stå i vägen för Maignan. Om Maignan ens hade kastat sig, och i så fall nått bollen, ändå känns inte helt hundra, men så dömdes det.

Direkt efter det bortdömda målet gjorde Koeman ett trippelbyte då Simons, Frimpong och varnade Jerdy Schouten togs av för Georginio Wijnaldum, Joey Veerman och Lutsharel Geertruida. Sen kastades även supersub Wout Weghorst in, men han fick inget läge. Slutdelen av matchen blev mest ställningskrig, särskilt Holland var väldigt försvarsinriktade.

Det blev EM:s första mållösa match. Två lag som kände på varandra. I slutändan 1 poäng vardera som båda, särskilt Holland är nöjda med. Båda står nu på 4 poäng och i förarsätena för att ta de två direktplatserna till åttondelsfinal. Polen är utslagna efter förlusten mot Österrike tidigare idag. Österrike som i sin tur då har 3p och allt att spela för mot Holland i sista gruppspelsmatchen. Holland går förstås för segern där, men även kryss säkrar en direktplats.

Precis som i första matchen var det främst Bart Verbruggen och Nathan Aké som imponerade för Holland. Verbruggen på nytt med flera vassa räddningar. Aké kom inte fram lika mycket som mot Polen, då han spelade fram till båda målen men var återigen felfri defensivt. Men fortsatt frågetecken för hur mittfältet ska formeras och komma upp i högre nivå. Även frågetecken för när Memphis får ordning på sitt spel där framme, idag var han betydligt svagare än mot Polen, då han ändå var bra i kombinationsspelet om än avsluten lämnade övrigt att önska. Idag hade han det svårt att hålla boll mot de duktiga franska backarna.

Glad midsommar!

Matchfakta

Holland 0 - 0 Frankrike
Gula kort: Schouten
Holland: Verbruggen; Dumfries, de Vrij, van Dijk, Aké; Schouten (Veerman '73), Simons (Wijnaldum '73), Reijnders; Frimpong (Geertruida '73), Memphis (Weghorst '79), Gakpo
Frankrike: Maignan; Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez; Tchouameni, Kanté, Rabiot; Dembélé (Coman '75), Thuram (Giroud '75), Griezmann

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-21 23:19:51
Author

Fler artiklar om Holland