Groupama Stadium, 2023-03-05 17:05

Lyon - Lorient

Inför: Lyon - Lorient
Le Progrès skriver: Rookien Amin Sarr (här i fel tröja tyvärr) ska försöka leda OL till seger! Vi håller tummarna för det!

Inför: Lyon - Lorient

Nu återstår tre ligamatcher i mars. Två hemma och en borta. Sedan så blir det dags för landskamper igen. Den första hemmamatchen är denna mot Lorient. Sedan blir det Lille borta, och Nantes hemma, ett genrep inför semifinalen i CdF som kommer att spelas den 5 april kl.21.10. För att göra det ändå värre så spelar vi borta mot PSG mindre än 3 dygn innan CdF-matchen (2/4 20.45) Men som Blanc sa, nu pratar vi om Lorient.

Lyon kommer ju då närmast från kvartsfinalen i CdF där man eliminerade Grenoble. 
Det var en spännande match där det återigen hände spännande och intressanta saker. 
Tyvärr så fick vi även ännu fler skador. 
Tagliafico gick av i halvtid, men med honom var det ingen större fara, han hade "endast" ont i magen. 
Barcola gick av med nån känning i baksida lår (hamstring) men det var nog endast ett skrämskott, för han sägs vara spelbar mot Lorient och han är med i truppen. 

Jag hoppas att ni såg matchen? 
För då såg ni även Jeffinho!? 
Efter att ha fått de sista 23 minuterna i ligamatchen mot Angers, så fick han nu starta i Cupen. 
Tyvärr tog Blanc en risk här, han visste att Jeffinho, som kom skadad till Lyon, inte var helt återställd. 
Och det höll inte. 
Tyvärr. 
För är det något jag längtar efter nu, så är det att se mer av denne Jeffinho. 
Jag tror vi var många som tappade hakan, vad är det för spelare som John Textor skaffade oss?
I sin första match från start så spelade han endast första halvlek, sedan fick han bytas ut. Men han gjorde sitt första mål och han blev MOTM med en 8 i betyg! 
John Textor berättade för någon dag sedan, att han fått byta mobilnummer efter att han berövat Botafogo-fansen deras, tydligen, kelgris. Han berättade även att han blivit mordhotad pga detta. 
Jeffinho (hamstringskada) är tyvärr inte tillgänglig i matchen mot Lorient. 

Inte heller Lacazette, han har problem med sina hälsenor och här tar man inga risker! Han behövs, för Cherki är inte samme Cherki utan Lacazette. Så spelar inte Lacazette så tappar vi inte enbart en spelare, utan iaf 1,5. 

Malo Gusto och Thiago Mendes saknas också pga skador. Så vitt jag vet så behandlas Gusto fortfarande i Chelsea. 

Antho Lopes kommer inte heller att spela. Nu säger man att han bröt ett finger, ska tydligen vara lillfingret, under uppvärmningen inför matchen mot Grenoble, så han spelade alltså den matchen med ett brutet finger! Han kommer inte att göra om den bedriften mot Lorient, även om han ända fram tills på fredagen inte tänkte vika ner sig, men han fick ge sig i alla fall. För nu har fingret svullnat upp och gör rejält ont. 
I stället får vi Remy Riou! 
Riou stod de första fyra matcherna denna säsongen, pga att Antho åkte ut med rött i den 27:e minuten i den första matchen, den mot Ajaccio och sedan blev han avstängd i de kommande tre (Troyes, Reims, Auxerre). 
Lyon vann tre av dessa fyra matcher, spelade oavgjort i en, och släppte endast in ett mål i varje match. Så vi håller tummarna för Riou och ni kan vara säkra på att Lopes är tillbaka i sin bur så fort som han kan. Man har satt på honom en skena för att undvika operation. En operation hade gjort slut på hans säsong.  
Enligt info så har han varit som ett skadeskjutet lejon hela veckan.

Momo El Arouch verkar nu ha övertygat Blanc (som egentligen tycker att Momo är för kort?) om att han är något att satsa på! Han integreras nu i A-laget.

Av någon anledning så är Houssem Aouar tillbaka i laget till denna matchen. I en hemmamatch? Då gäller det att han presterar om han får speltid!

Svenske Amin Sarr då, hur går det för honom?
Le Progrès skriver:
Även om han fortfarande saknar effektivitet, så har han redan visat sig mycket lovande, med återigen intressanta löpningar på djupet och en verklig förmåga att hålla bollen.

Hans match mot Grenoble visade en rörlig spelare, intressant och mer tillfreds i sin favoritposition i spetsen av attacken:
- Jag testades till vänster, höger och mitten. Men jag, jag föredrar verkligen den här positionen som nr 9. Tränaren sa att jag kunde spela var som helst framme. Vad han än väljer så är målet att ge en stor dos energi till laget, att alltid kämpa, att pressa andra att ge sitt bästa. Jag hade en väldigt bra första månad. Det blir bättre och bättre, på och utanför planen. Denna integration är verkligen den viktigaste punkten eftersom allt händer dig på en gång. Att anpassa dig till en ny liga, ett nytt land, ett nytt språk. Så jag tänker först och främst på planen och laget. Mitt mål är att förbättra mig själv varje dag. Nivån är högre. Det är mer fysiskt, mer tekniskt. Det finns många spelare med stor spelintelligens, så jag måste anpassa mig. Men som ung spelare har jag känslan av att lära mig något varje dag. Jag har mycket goda framtidsutsikter här. Jag känner att jag blir starkare. Att spela 90 minuter har varit väldigt bra för mig, för min form, och för kontakten med mina lagkamrater! Sedan min ankomst har jag observerat en ökning i intensitet. Spelarna kämpar mer för varandra. Man hör mycket mer skämt i omklädningsrummet, folk är positiva och det slutar med att det syns på planen. Vi måste behålla och utveckla detta sinnestillstånd! 

Blanc säger:
- Vi gör mycket fler videos nu när vi har alla ungdomarna i truppen. Eftersom det finns oundvikliga, och otroliga, misstag på samma gång. Med spelare i åldern 17 till 19 måste du ha videoträning i träningscentret. Det gör vi nu med proffsgruppen. Detta är viktigt eftersom videon obevekligt visar alla misstag. Det är inte för att stigmatisera, utan för att förklara en situation som de fortfarande kommer att stöta på. Unga människor ger dig allt, men de gör misstag. Vi har alla varit där! 

Han har säkert rätt, och det är säkert jättebra, men jag vill ändå invända och säga att alla kan göra misstag. Det grövsta jag sett i OL, denna säsongen, kom från den annars så stabile Dejan Lovren i matchen mot Anger. 

Lyon
Har tagit emot Lorient 15 gånger i Ligue 1. Lorient har vunnit 2 av de matcherna. En på Gerland och en gång på GS då Lorient vann med 1-4. Lorient har spelat ytterligare två matcher på GS, en oavgjord samt en vinst för Lyon.
Om Lyon inte hade varit Lyon så skulle man, med en vinst i denna matchen, kunna ta över 8:e platsen från Lorient och lägga oss 1 poäng bakom Nice på 7:e och endast 4 poäng bakom Lille på 6:e platsen.
Men, men....det är det där med att ta chansen....!
13 ligamatcher kvar att spela, och 39 poäng! 

Lyon har spelat 13 matcher under 2023 i alla tävlingar. Vi har vunnit 8 och förlorat 3. 
Statistiken säger nu att Rudi Garcia, Peter Bosz och Laurent Blanc har samma procentandel av segrar (58 %, eller 11 segrar) efter sina första 19 matcher på Lyon-bänken. De har nästan samma förhållande vad det gäller förluster med 4 för Bosz och vars 5 för Garcia och Blanc.

Kallad trupp:
Riou, Patouillet, Bonnevie - Diomandé, M.Sarr, Kumbedi, Henrique, Tagliafico, Lovren, Lukeba, Laaziri - Aouar, El Arouch, Caqueret, Lepenant, Tolisso - Barcola, Cherki, Dembélé, Lega, A.Sarr

Möjlig startelva:
Riou - Tagliafico, Lukeba, Lovren, Diomandé - Caqueret, Tolisso, Lepenant - Cherki - Dembélé, Sarr

Lorient
Ligger på tabellens 8:e plats med 39 poäng, alltså 1 poäng mer än Lyon.
Ingen gång under de 15 första matcherna under denna säsongen så var Lorient sämre än 5:a i tabellen. Blanc menar att VM gjorde att dom kom av sig en aning?
I januarifönstret blev man även av med sina två bästa anfallare, Terem Moffi (Nice) och Dango Outtara (Bournemouth). 
Tillsamman gjorde dom 18 av Lorients 38 gjorda mål denna säsongen. Outtara hade dessutom 5 assists för Lorient på sitt samvete. 
Tränaren heter Régis Le Bris och har tränat laget sedan sommaren 2022.

Lorient har spelat 12 matcher under 2023, och vunnit 5 samt förlorat 5. 
Man har bl.a förlorat sina tre senaste bortamatcher... (Nantes, Reims och OM).

I Lorient spelar nu, på lån från OL, Romain Faivre och Julian Pollersbeck. Dessa två kommer dock inte att spela mot Lyon pga en klausul i deras kontrakt. 
Spela lär väl dock Gédéon Kalulu göra, back (fast höger) precis som broder Pierre i Milan. Bägge från Lyons akademi. 

Kallad trupp här

Möjlig startelva (4-1-4-1): 
Mannone - Kalulu, Meité, Talbi, Le Goff - Abergel - Diarra, Le Fee, Makengo, Cathline/Le Bris - Dieng

Domaren i denna matchen blir Thomas Leonard. Den här säsongen har han dömt tre OL-matcher, alla segrar. Mot Angers (5-0), Montpellier (2-1) och Ajaccio (2-0). 

Avspark söndag em, kl.17.05.
Sportexpressen visar Ligue 1. 

Allez Les Gones, AHOU! 

Birgitta Malmborg2023-03-05 10:29:07
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille