Landslaget är samlat i Athen inför två nya VM-kvalmatcher
John van ´t Schip ska se till att laget är redo de två bortamatcherna som väntar i VM-kvalet.

Landslaget är samlat i Athen inför två nya VM-kvalmatcher

Det är dags för landslaget igen som samlat sig i Athen för att ladda upp inför de två kommande VM-kvalmatcherna. I helgen väntar först Georgien borta och ett par dagar senare stundar möte med Sverige på Friends Arena. Hoppet om åtminstone en andraplats i gruppen lever men det krävs positiva resultat i stundande matcher för att hålla förhoppningarna vid liv.

Nya uppdrag ligger runt hörnet för landslaget efter att vi tagit klivit in i oktober månad. Det som står på menyn framöver är två nya VM-kvalmatcher och bägge dessa är på bortaplan. Den första spelas på lördag (9/10) mot Georgien i Batumi vilket är landets näst största stad efter huvudstaden Tbilisi.  Ett par dagar senare, närmare bestämt tisdagen den 12 oktober väntar möte med Sverige på Friends Arena i Solna. Vinsten på OAKA med 2-1 mot Sverige förra månaden har givit landslaget hopp om att nå högre än den tredjeplats vi just nu befinner oss på i gruppen bakom just nyligen nämnda Sverige och Spanien. Det krävs minst fyra poäng från de bägge matcherna för att hoppet ska leva vidare om i alla fall först och främst en andraplats i gruppen men allra helst full pott, d.v.s. sex poäng för det hela ska börja kännas riktigt intressant.

Spelarna har från och med igår (4/10) börjat ankomma till Athen för att ansluta till uppladdningen inför matcherna. Förbundskapten John van ´t Schip tog ut en väldigt väntad trupp utan några direkta överraskningar. Den stora tråkiga nyheten kom från Danmark i helgen där FC Köpenhamns lagkapten Zeca tyvärr drog på sig en korsbandsskada. Han kommer därmed missa resterande del av säsongen och är ett tungt avbräck för van ´t Schip på det centrala mittfältet. Skadan på Zeca innebär att holländaren i teorin endast har Bouchalakis, Siopis och Alexandropoulos till förfogande vad gäller de defensiva innermittfältspositionerna. Celtics Giorgos Giakoumakis är fortfarande inte i tillräckligt god matchform för att vara aktuell vilket gör att förra säsongens skyttekung i nederländska ligan är frånvarande även denna samling. Panathinaikos målvakt Sokratis Dioudis har blivit sjuk och tvingats lämna återbud vilket medförde att Sheriff Tiraspols succémålvakt Giorgos Athanasiadis fick sin första A-landslagskallelse i karriären. Även Kyriakos Papadopoulos fick lämna återbud efter en skada och ersattes i truppen med Achilleas Poungouras. 

Den uttagna truppen i sin helhet: O.Vlachodimos (Benfica), Paschalakis (PAOK), G.Athanasiadis (Sheriff), Saliakas (PAS Giannena), Androutsos (Olympiakos), Mavropanos (Stuttgart), Poungouras (Panathinaikos), Chatzidiakos (AZ), Tzavellas (AEK), Stafylidis (Bochum), Koutris (Fortuna Düsseldorf), Giannoulis (Norwich), Tsimikas (Liverpool), Bouchalakis (Olympiakos), Siopis (Trabzonspor), Alexandropoulos (Panathinaikos), Mantalos (AEK), Pelkas (Fenerbahche), Bakasetas (Trabzonspor), Masouras (Olympiakos), Vrousai (Olympiakos), Limnios (Twente), Tzolis (Norwich), Douvikas (Utrecht), Pavlidis (AZ).

Noterbart från senaste veckan är att två av våra landslagsmän blev utsedda till omgångens spelare i Champions League och Europa League. I CL gjorde Athanasiadis en monstermatch för sitt moldaviska Sheriff borta mot självaste Real Madrid vilket resulterade i en av tidernas största skrällar i turneringen. I EL gjorde Masouras två mål och en assist när Olympiakos tog en prestigefylld 0-3 seger borta mot Fenerbahce. I övrigt är Bakasetas fortsatt stekhet i Trabzonspor där han gjort fem ligamål vilket innebär delad skytteligaledning. Han har dessutom tre assist på kontot vilket han är delad tvåa på i ligan. I helgen gjorde också Mavropanos mål för sitt Stuttgart i 3-1 vinsten mot Hoffenheim. Det var mittbackens andra ligamål för säsongen. Målet i sig var ett vackert solomål som avslutades med en distinkt placering med sin ”sämre” vänsterfot. Mavropanos är duktig med bollen vid fötterna och har fint driv med bollen samt en god teknik för att spela mittback. Det han fortfarande måste slipa på vad beträffar denna egenskap är att ibland inte få en övertro på sin förmåga utan värdera bättre vilket förhoppningsvis kommer med råd, erfarenhet och så vidare.

Andreas Mitsis2021-10-05 07:45:00
Author

Fler artiklar om Grekland