Nattsvart onsdagsafton i Piraeus
Returen mot Maccabi Haifa blev en mardröm för Martins och Olympiakos.

Nattsvart onsdagsafton i Piraeus

Olympiakos kraschade ur Champions League-kvalet under onsdagskvällen efter en historiskt usel insats hemma mot Maccabi Haifa. Ansvaret för haveriet ligger på många och bland annat väntas Pedro Martins eventuellt få lämna sin tränarroll efter fyra år på posten.

Katastrofen blev ett faktum för Olympiakos. Förra veckan spelade laget 1-1 borta mot Maccabi Haifa och returen hemma på Karaiskakis under onsdagskvällen (27/7) blev en mardröm. Inget överhuvdtaget stämde på planen och slutresultatet 0-4 säger allt. Hos ett par spelare hade rädslan av att förlora helt tagit över viljan att vinna. Pressen var påtaglig. Det blev samtidigt ett kvitto på att en hel del inte står rätt till i storklubben från Piraeus som nu måste ta sig vidare från denna mycket mörka kväll. Den värsta sedan nuvarande ägare Vangelis Marinakis tog över klubben sommaren 2010. Ansvaret är kollektivt, från styrelsen till tränare/spelare med flera. 

Varningsklockorna har ringt sedan sedan i vintras, för att inte säga sent i höstas. Olympiakos har från den perioden haft svårt att hitta rätt på planen i synnerhet offensivt sett och många spelare har inte stått att känna igen. Det har varit ett baktungt lag utan några friska fläktar men de kom undan med sina slätstrukna insatser lite på grund av att dem redan hade skapat sig en trygg marginal i toppen av ligan. I slutet av januari tog styrelsen också beslutet att förlänga Pedro Martins kontrakt. När säsongen summerades gick det dock att konstatera vilket undertecknad även gjorde i sin säsongssammanfattning/säsongens XI [Länk] att den portugisiske tränaren till viss del tappat spelargruppens förtroende och att han börjat köra fast med laget på ett taktiskt plan. Avsaknaden av fräscha ben/löpmeter, struktur, mönster och kreativitet i spelet har varit och är slående.

Med anledning av att läxan inte gjordes korrekt av styrelsen tillsammans med den sportsliga organisationen i maj/juni fick de ta konsekvenserna i form av den hårda käftsmällen mot Maccabi Haifa. Förlängningen av Martins kontrakt gjorde sannolikt också sitt i att det var svårt att bryta samarbetet om önskan fanns där. Det finns en stor ömsesidig respekt mellan Martins och Marinakis. Ingen kan ta något från portugisen av allt det han åstadkommit sedan ankomsten inför säsongen 2018-19. Martins är en av de mest framgångsrika tränarna Olympiakos någonsin haft och den tränare som suttit längst på tränarposten genom tiderna i ”Thrylos”. Det är bara ett av flera rekord han innehar men nu pekar allt mot att de bägge parterna måste gå skilda vägar åt. För övrigt var matchen igår (27/8) Martins 18:e europacupkvalmatch med Olympiakos och hans första förlust. 

Parallellt utan vetskap om hur framtiden kommer att se ut sker det jobb med att fortsätta förstärka truppen som dock också behöver en enorm bantning. Flera spelare som sitter inne på tunga kontrakt har inte ingått i Martins planer senaste tiden och har inte tränat med övriga laget. En faktor som också måste vägas in i hela misslyckandet och som ger vatten på kvarnen till känslan om att det är en lite splittrad spelargrupp. Dessutom har det skett förändringar på organisationsnivå där ett exempel är att chefsscout Francois Modesto lämnade sin roll tidigt i somras.

Uttåget och på sättet det kom mot Maccabi Haifa svider enormt för hela föreningen men det är också numera historia samt något att lära sig av för alla inom Olympiakos. Saker och ting händer av en anledning. Alla klubbar går i olika mellanrum igenom svåra stunder. De måste omgående blicka framåt eftersom det väntar uppgift i EL-kvalet mot Slovan Bratislava redan nästa vecka. Även ligan kommer troligen bli tuffare denna säsong med ett hungrigt AEK, ett vasst Aris och ett stabilt Panathinaikos. Det är mer oviss status på PAOK. Något måste alltså hända redan tills nästa vecka för att till exempel väcka liv i spelarna. Marinakis måste tillsammans med övriga ta beslut idag torsdag (28/7) om hur klubben ska gå vidare. Marinakis om någon är allt annat än rädd för att vidta drastiska åtgärder. Martins kan inte fortsätta efter den fullständiga misär det var på planen under gårdagskvällen. Det kan inte finnas en väg tillbaka för honom från detta men på samma gång är frågan om klubben i så fall ska ta in en tillfällig lösning i väntan på att de funnit rätt permanent efterträdare. Att i stora drag befinna sig i en ombyggnadsprocess vid månadsskiftet juli/augusti är något extremt utmanande.

Andreas Mitsis2022-07-28 09:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland