Polen 1 - 2 Holland: Sevärt men ineffektivt
Holland firar segern.

Den satt långt inne men till slut, via supersub Wout Weghorst, kammade Holland hem en välförtjänt seger. Men de klara bristerna i laget som skapats av skadorna syntes tydligt och höjer frågetecken för hur långt Holland kan ta sig i sommar.

Det har varit en fantastiskt kul start på EM med bara underhållande matcher så långt. Polen - Holland idag levde också verkligen upp. Det var upplagt för fotbollsfest i Hamburg som till stora delar färgats oranget av horder av holländska supportrar. Inte ens en yxman nära fanzonen, som sköts ner av polis innan något hände, kunde stoppa festen.

Ronald Koeman valde samma startelva som i genrepet mot Island, som NOS rapporterat igår. Det vill säga Bart Verbruggen i mål, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk och Nathan Aké i backlinjen. Jerdy Schouten, Tijani Reijnders och Joey Veerman på det skadeskjutna mittfältet. Xavi Simons, Memphis Depay och Cody Gakpo i kedjan.

Holland började riktigt bra och tog kommandot direkt. Första kvarten dominerade man totalt och tryckte ner Polen rejält. Gakpo, Memphis och Simons hittade ytor där framme, de Vrij fördelade bollar från försvaret och Reijnders hittade ytor mellan Polens lagdelar.

Men det var ändå Polen som tog ledningen. Piotr Zielinski slog in en hörna mot första stolpen, Veerman tappade markeringen på Adam Buksa som gick upp till väders och skallade in 1-0 med en bra nick.

Holland lät sig dock inte paralyseras av baklängesmålet utan forsatte trycka på. Några minuter senare fick man själva en bra chans på hörna, men van Dijks volley räddades av Wojciech Szczesny.

Simons och Memphis hittar varandra väl och kombinerade sig fram till flera chanser på några minuter därefter, men fick inte till avsluten.

Istället var det deras kedjekamrat som kvitterade efter en halvtimmes spel. Aké, kanske matchens bästa spelare, klev framåt bra och vann boll på offensiv planhalva och spelade fram Gakpo som gick på skott utifrån. Skottet styrdes via polsk back förbi Szczesny in i mål, 1-1.

Precis före halvtid serverade Aké Memphis ett gyllene läge med en fin svepande krossboll, men Memphis sköt utanför igen.

Även den andra halvleken inleddes med stark holländsk press, men polackerna stod pall för den och efter tio minuter började de flytta fram positionerna. Jakub Kiwior fick snart ett grymt läge som tvingade Verbruggen till aktion.

Det mesta av de holländska anfallen gick längs den vänstra sidan i första halvlek, i den andra kom Dumfries in mer i det och kom som det ånglok man blivit van att se längs högerkanten. Han kom till flera skott/inläggslägen med sina raka djupledslöpningar men fick inte till det i sista ögonblicket.

Efter lite över en timmes spel ingrep Koeman för första gången med ett dubbelbyte. Veerman, som satte en del passningar bra men också slog bort många enkla och hade det svårt med tempot, byttes ut. Tyvärr var det Koeman-favoriten Georginio Wjnaldum som ersatte honom, och det ökade inte direkt tempot på Hollands mittfält. Simons, som blivit trött och börjat slarva, ersattes av pigge, snabbe Donyell Malen, som genast började hota Polen i djupled.

De Vrij, som valdes före Matthijs de Ligt och gjorde det bra med omutligt försvarsspel och trygg bollfördelning, fick en bra nickhans på hörna i 73:e minuten men bollen flög tätt över. Efter en bra polsk period mitt i halvleken tog Oranje över mer och mer igen.

Med tio minuter kvar gjorde Koeman ett nytt dubbelbyte och äntligen kom två spelare in som nog borde gjort det tidigare. Jeremie Frimpong ersatte Gakpo, Wout Weghorst ersatte Memphis. Både Gakpo och Memphis hade skapat mycket men efter 1-1-målet inte tagit tillvara på chanserna. Frimpong gav Holland mer snabbhet i djupled och Weghorst tyngd och ett hot i luftrummet.

Supersuben Weghorst behövde inte många minuter på sig heller. Två minuter efter att han kommit in avgjorde han matchen. Reijnders spelade Aké, som stack in bollen i straffområdet, en liten touch på en polsk spelare på vägen blev en perfekt skarv till Weghorst som sedvanligt påpassligt vinklade in 1-2. Mål med hans första bollberöring, och 4:e målet på 8 skott totalt i VM och EM för Weghorst.

Polen gjorde en slutforcering och kom till en farlig chans när Jakub Piotrowski spelade in till Karol Swiderski men Verbruggen gjorde en bra räddning nere vid stolproten.

Det blev till sist en välförtjänt seger för Holland. Det finns mycket positivt att säga. Laget spelade offensivt, frejdigt och sevärt, när pressen satt var den riktigt effektiv. Solida insatser av hela backlinjen, särskilt Aké och de Vrij. Reijnders var duktig på att röra sig mellan linjerna och kan säkert höja sig ytterligare i kommande matcher. Gakpo, Memphis och Simons var påhittiga och skapade mycket. Men det behöver bli mer effektivt.

Men framför allt är mittfältet oroande. Veerman hajpades upp av många (kanske PSV-färgade) inför EM och visst är han en duktig spelare som kan slå bra passningar men idag syntes tydligt hur han kämpar med tempot på den här nivån. Hans lagkamrat Schouten gjorde det lite bättre, men Frenkie de Jong och Teun Koopmeiners saknas verkligen. Sen är det ett ytterligare problem att Koeman byter in temposvage Wijnaldum. Kan inte Daley Blind vara ett alternativ där? Han är inte snabb, men han är en spelare som styr tempot, inte låter tempot styra honom, han har ett fantastiskt men ständigt underskattat spelsinne och spelintelligens, och en grym passningsfot. Med mer fysiska och snabba spelare runt sig kanske han kan vara spindeln i nätet?