”Finns ingen spelare som slöar på planen” – fokus på IFK Värnamo inför återstarten

”Finns ingen spelare som slöar på planen” – fokus på IFK Värnamo inför återstarten

Värnamo-redaktionens Sanel Topic delar med sig av sina tankar och åsikter om klubbens säsong så här långt och vad som väntar efter uppehållet.

I egenskap av oväntade nykomlingar var det ytterst få som trodde på att IFK Värnamo hade någonting att hämta i den svenska fotbollens finrum. Efter att en tredjedel av säsongen nu spelats har smålänningarna dock bevisat att de är att räkna med då man befinner sig på ett säkert avstånd ner till nedflyttningsplatserna.

Med en stark och sammansvetsad sammanhållning har Kim Hellberg och Jonas Therns manskap överträffat de generella förväntningarna och ser ut att kunna se till att klubbens sejour i Allsvenskan blir längre än ettårig.

Undertecknad har snackat med Värnamo-redaktionens Sanel Topic om säsongen så här långt, vad som ligger bakom framgångarna och vad som krävs för att laget ska fortsätta visa framfötterna nu efter att sommaruppehållet är till ända.

En tredjedel av säsongen är spelad, hur tycker du ni har presterat så här långt?
- Den första tredjedelen är godkänd ifall man tar hänsyn till att Värnamo är nykomlingar med ny tränare och en väldigt oerfaren trupp. Vi parkerar numera på en tolfteplats med tolv poäng och det borde enligt mig varit några pinnar till. En anmärkning är att Värnamo inte är lika jämna som under den förra säsongen. Nivån tenderar att nämligen pendla under en och samma match, vi har särskilt spelat sämre under matchernas slutskede. Förhoppningen är att laget ska kunna bli jämnare och undvika alltför djupa dalar.

Vad tycker du har fungerat bra för er del?
- Försvarsspelet är inte lika tätt som ifjol vilket är logiskt med tanke på att det är betydligt bättre motstånd detta år. Ändå anser jag att det defensiva grundspelet med ett zon-försvar fungerat ganska bra. Alla spelare är relativt trygga i sina utgångspositioner och jobbar tillsammans i ett kollektiv vilket är vår styrka. En annan sak som klickat och som är relaterat till det nämnda är ”pressningen” där mittfältare och anfallare ska ha beröm. Det är ingen spelare som slöar på plan utan alla är på tårna och en bollbehandlade motspelare har alltid minst en Värnamo-spelare på sig som stör. I offensiven måste Johansson lyftas. Han har varit strålande som organisatör i anfallsspelet och det fungerar bra tillsammans med forwarden Antonsson. 
 
Vad hoppas du laget slipat på under uppehållet?
- Under säsongen har Värnamo haft ett bra grundspel men det har emellanåt saknats spets både defensivt och offensivt. Defensivt har det skett enkla misstag likt felpass eller dålig förstatouch och offensivt kan det vara lite stressigt eller dålig skärpa i avsluten. Detta är kanske svårt att ”träna bort” utan det förbättras i takt med mer erfarenhet. En svaghet är dock att offensiven är alltför beroende av Johansson. Det hade varit bra ifall man kunnat involvera fler spelare offensivt och det är därmed något man bör försöka träna på under sommaruppehållet. 



Vad skulle du säga har varit er största höjdpunkt respektive bottennapp?
- Som höjdpunkt är det värt att nämna premiären mot IFK Göteborg, hemmapremiären mot Sirius och första segern mot Degerfors. Dock anser jag att den senaste matchen mot Hammarby är säsongens bästa. Spelet fungerade riktigt bra under hela matchen mot ett topplag och det blev en stabil uddamålsseger. Vidare så var det publikrekord och härligt väder. Höjdpunkten hittills är alltså matchen mot Hammarby och den lär bli en riktig ”klassiker” i klubbens historia.

- Även bottennapp kan diskuteras. Säsongens sämsta match var nog hemmamatchen mot Häcken där det var dålig energi och allmänt ”lojt”. Även sista halvtimmen mot Elfsborg var väldigt dåliga där man blev totalt uppsnurrade. Om man ska välja säsongens värsta ”sekvens” så är det insläppta målet mot Mjällby på Strandvallen. Undertecknad var på plats själv och såg Värnamo tappa segern i den femte tilläggsminuten efter en alltför lös passning från försvaret. Det var ingen rolig bilresa hem efteråt.

Vilken spelare anser du har varit den mest framträdande?
- Det finns ett givet svar och det är den nämnde Johansson som är vital offensivt. Merparten av målchanserna och målen är han inblandad i. Han i min mening en komplett allsvensk mittfältare med snabbhet, styrka, arbetskapacitet och spelförståelse. Det kan nog bli svårt för Värnamo att behålla honom i slutet av säsongen.

- I defensiven anser jag att vänsterbacken Francis de Vries bör nämnas. Han är väldigt stabil på sin kant och svår att komma förbi. Han tar också offensiva initiativ och har en väldigt bra inläggsfot. En något underskattad spelare som inte märks så ofta men jobbar hårt i det tysta. Lite kuriosa är att han numera är landslagsspelare för Nya Zeeland.

Och om vi vänder på det, vem är i störst behov av att höja sig framöver?
- Wenderson är bra i pressningen men han har svårt att involvera sig offensivt fastän han är vänsterytter. Trots att han startat samtliga matcher så har det enbart blivit en assist och inga baljor för hans del. Han har en bra teknik men spelförståelsen är medioker där han ofta tar felbeslut i de avgörande lägena. Ifjol spelade Uddenäs på hans position och han hade förmågan att komplettera Johansson vilket ledde till att spelet blev mer varierat med farliga anfall på båda kanterna. Wenderson har inte riktigt lyckats axla den rollen offensivt. 

- I försvaret har jag ofta kritiserat Victor Larsson som både vikarierat på högerbacksplatsen och lirat defensiv mittfältare. Larsson har fina passningsfötter och rör sig bra på plan men han är fysiskt svag och förlorar därmed många dueller. Han har därmed svårt i en-mot-en-dueller och hänger inte alltid med när tempot höjs.

Vill du se några förändringar i truppen under sommaren?
- Jag ser just nu inget akut behov utan jag tror att dessa spelare kommer klara sig kvar i Allsvenskan vilket är målet. Om man ska säga något ”bara för att” så kan eventuellt en ny vänsterytter nämnas eftersom Wenderson är medioker offensivt vilket skrevs innan. Noterbart är att Hellberg i princip startat med samma elva i match efter match, enda undantaget är en av mittfältsplatserna samt högerbacksplatsen där Winsth varit skadad. Under hösten finns det en risk för känningar, skador och avstängningar vilket skulle leda till rotation. Jag tror alltså att startelvan har potential att klara allsvenskt kontrakt men vågar inte uttala mig kring bänkspelarna som eventuellt kommer få mer förtroende under hösten. Det skulle därmed kanske behövas förstärkning på bänken för att orka hela hösten men det är inget jag kan säga säkert.

Har det hänt något i klubben som är värt att nämna nu under uppehållet?
- Målvakten Hampus Gustafsson har lånats ut till Åtvidaberg FF. Gustafsson var dock tredjemålvakt och det är högst oklart ifall de blivit någon speltid. 



Vilket lag eller spelare tycker du har varit ligans största positiva överraskning så här långt?
- Gällande lag så måste jag nämna Häcken som den största överraskningen i relation till förväntningarna. Laget hade en knackig fjolårssäsong och flera nya spelare inför i år. Häcken har ofta haft bra spelare men haft svårt att leverera i de avgörande matcherna men i år har det sett väldigt bra ut. Det ska bli intressant att se ifall de kan fortsätta på samma nivå under hösten. Annars tycker jag också att Mjällby och Hammarby gjort det bättre än förväntat.

Och vem eller vilka har varit den största besvikelsen sett till förväntningarna?
- Jag tycker ändå att alla lag har en ”rimlig” placering men om man ändå ska välja en besvikelse så blir det Malmö. För seriens bredaste trupp är allt annat än en förstaplats under förväntan och i nuläget är man femma. Jag är medveten om att Malmö har en del skador och en ny tränare vilket i viss utsträckning kan ursäkta den dåliga insatsen.

Slutligen, vem tycker du i dagsläget är seriens bästa spelare?
- Jag har alltid haft svårt att ge en enskild spelare titeln ”den bästa” eftersom alla spelare har olika positioner och uppgifter. Det blir lite som att jämföra äpplen och päron där oftast offensiva spelare lyfts fram på bekostnad av defensiva. Om jag ändå ska välja så säger jag Besara som varit fantastisk i mittfältsrollen. Han har en väldigt bra spelförståelse och tar bra löpningar i farliga ytor. Han har också en bra passningsfot och ett fint tillslag vilket resulterat i många poäng.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-06-24 15:15:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll