fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 44060 | Medlemmar: 181676

Kom ihåg mig
En säsongsavslutning att glömma
Ett despondent lag och ett märkligt trippelbyte satte punkt för Bajens 2017.

En säsongsavslutning att glömma

Jacob Michelsens tidiga trippelbyte skulle i efterhand kännas ominöst för hur matchen, som slutade 1-3 till Halmstad, utspelade sig, efter en fotbollsmässigt miserabel avslutande halvlek.

Det var inte såhär vi hade tänkt oss att avsluta säsongen 2017.

2017 som helhet var nog inte vad många hade tänkt sig. Men i synnerhet hade nog vi alla förväntat oss mer av avslutningsmatchen, än vad vi fick. Jag hade förväntat mig mer av ett bortamöte i Huskvarna i hagel, på lerig plan, med 2011 säsongs laginkarnation spelandes.

Första femton såg någorlunda ut som jag förväntat mig. Inte felfritt, men Bajen avancerade, tog sig plats, och kapitalerade på alla misstag som är oundvikliga för en tabelljumbo att göra (ja, faktiskt). Det var rent av som den ideella säsongsavslutningen skulle se ut; Solheim slår säsongens mest - för honom - träffsäkra diagonalboll. Tanken suger ned den, och placerar den i Malkolm Nilssons bortre kryss som om han inte vore gjord för annat.

Efter målet börjar man tappa fattningen. Det händer inte ens vid kvitteringen. Det är nästan på minuten efter att Tanken skjutit 1-0 som man börjar tappa spel. Dräller med bollen länge och hattigt nog för att tappa den. Gör aborterade löpningar kors och tvärs över plan som inte leder någonstans. Upp i topp misskommuniceras det vilt. Stackars felpositionerade Sander sliter som ett missförstått djur ute på kanten där han absolut inte har något att göra, varken vad gäller understöd eller ideell positionering. Kennedy har ofta inga passningsfiler att utnyttja, Tankovic snurrar bort sig själv med Keita som ryggsäck, Dibba arbetar för långt ned i plan för att kunna få möjlighet till att göra nytta. Halmstad för sig utnyttjar väl domare Hamlins fallenhet för att favorisera bortalaget på Tele2, genom att äta gräs titt som tätt, och få frisparksfavör på frisparksfavör, utan att egentligen förtjäna det. Bortalaget ser inte egentligen farligt ut, trots att Westerberg och Gunnlaugsson, och tidigt blåslagne Gudmundsson, haft ett flertal chanser.

Så eftersom att HBK sett så ofarliga ut, får Keita i 26e minuten göra 1-1, helt omarkerad, på hörna. Wake me up when defensive errors på hörnor slutar vara ett problem för Hammarby IF.

HBK inser ju såklart här att de passats stafettpinnen. De tar inte över, men passningscirklarna de övat in under halvtimmens gång, som hade gjort en akademitränare i Holland stolt, blev aningen snabbare, aningen mer offensivt inställda. I 34e minuten har Keita ett stolpskott, när han vänder upp centralt och avlossar skott på Gudmundssons pass. I snabb succession har nu Bajen en hörna (eventuellt sin första mot Halmstads trettiofjärde, det var svårt att hålla räkningen riktig), som dock slås undan. Sander försöker få med sin en billig frispark i 38e, because that's how we roll, men så kul ska inte Bajen få ha det idag. Åt andra hållet, däremot, får Haraldsson med sig en efter att Birkir planterat en knapp hand i ryggen på honom. I detta skede har Halmstad fått 9 frisparkar mot Bajens 2. Det har gått 38 minuter. Ingen har fått ett kort, eller ens något som skulle kunna börja bli inledningen till ett kort. I minut 39 får Jiloan med sig en (resultatlös) frispark. I minut 40 får Kennedy en emot sig. Domarimpakten idag var ingen speciell, men det tål ändå att nämnas när det börjar bli litet skrattretande.

Det händer inte så mycket mer än såhär. Jag hade velat säga det om matchen i helhet. Det blir ju faktiskt ytterligare 2 mål, ett trippelbyte, en skada i efterföljande, och 25 minuter med bara 10 man. Så jag antar att det faktiskt händer litet. Om det är något minnesvärt? Inte i sig.

Bajen inleder med att få frispark nummer 12 emot sig. Höskuldur tar den, men den rensas snabbt av Jeppe. Efterföljande är en fin brytning av Paulsen, som påbörjade en lång, poänglös cykel av passningsspell som nog var menat att leda framåt, men som... inte lyckades med det objektivet. Mina noteringar för minut 53, och detta försök till kontring, är dessa: Kennedy centralt, till Tankovic, till Svendsen. För lång. Ut till Birkir, Kennedy till Jeppe till Tanken till Solheim. Solheim till Tankovic till Jiloan till Sander. Boltapp till HBK-spelare. Bolltapp till Solheim. Tillbaka till Degerlund. Kennedy nu. Degerlund till Paulsen till Birkir till Paulsen till Degen. Solheim. Paulsen till Tankovic. Till Solheim. Av med boll.

Det är otroligt många led som inte leder någonstans. Den avmätta ormen som äter sin egen abysmala passningssvans. Igen och igen.

Tills trippelbytet. En kvart av mig tänkte: tre byten! Och trekvart av mig tänkte: tre byten?

Ett trippelbyte i minut 55 är föga skådat om det inte handlar om a) en träningsmatch, där man byter ut hela laget i halvtid, och det nya laget för B-laget i minut 66, för att alla ska få springa av sig litet. Eller b) om man har 3 skador och måste byta ut samtliga med detsamma.

Nu var det bara Jeppe som blev skadad, hur allvarligt vet jag inte, men förmodligen inte speciellt så. Men då hade JM fått nog, och swung wildly och bytte ut Kennedy och Tankovic också. Nog för att det inte var någon som hade gjort en speciellt bra match fram till dess, men bytena var ändå... Litet oförklarliga, just i den sekunden, för mig. Att dessutom göra alla tre på samma gång -

Nåväl. Det är som att sparka på en död häst, såhär i efterhand. Alla har gjort det redan. Trippelbytet hade kanske fått vara ett underligt beslut, taget i studens hetta i en poänglös, men ack så moraliskt viktig, match i en märklig säsong. Om - det inte hade varit för Birkirs väldigt underliga självoffrande aktion minuter senare. Efter att ha misslyckats med en bollbrytning, kastar sig huvudstupa rätt in i framfusande spelares bana. Det är mycket oklart om han får sig en smäll av nämnd spelare, men någon sorts smäll får han iallafall. Han rullar av planen, och får sedan direkt utgå med uppenbar axelskada.

Så var det med det. Mathisen gör 2-1, också. På hörna. Visserligen 6 minuter senare, men inget märkbart hände däremellan, förutom frispark #14 för Halmstad, och passningscykel #354 för Bajens backlinje.

Spiken i kistan, vare sig det var trippelbytet, den defensiva coachningen på hörnorna över säsongens gång, eller Birkirs audition för det isländska trampolinlaget, blev iallafall officiell när Haraldsson kunde chippa 3-1 över Wiland i den 85e minuten, efter att ha kontrat sig helt fri ifrån ett försvar som redan satt sig på planet mot Costa Del Sol. Halvchansen man hade i 90e vägdes upp av att HBKs nyinbytte Kinoshita nästan gjorde 1-4 för sig själv i 93e. Bajen cementerar 9e plats med en rejäl torsk emot ett lag som är nedflyttningssäkrat.

Ja.

Vad säger man egentligen om ett sådanhär avslut på en i stort väldigt underlig säsong?

Jag har ingen aning, faktiskt. Jag förstår dem av oss som inte vill podda, eller prata, eller diskutera, ännu. Det låter som att prata om ett nederlag i större utsträckning än den här enskilda matchen i sig; kanske är det det. Jag är inte negativt lagd, jag tänker varken kräva avgång eller haranger av förklaringar. Någonstans måste man ta ett steg tillbaka och placera litet tillit i sin sportsliga ledning. Tränare och tillhörande stab inkluderad. Vi alla är även olika. Om JM vill sitta, impasse, på PK:n efteråt, så får han göra det. Jag kräver inte nödvändigtvis emotionella utbrott a lá nutida Simeone, eller Conte. JM får slicka sina sår, eller göra det tydligt att han inte kommer att göra det, på sitt sätt.

Så länge det producerar det 2018 han siat om under den märkliga säsongen 2017, där man inte tog fler poäng än i fjol, men ändå slutade två placeringar högre. Där man släppt in mer mål, glömt vad manmarkering heter, och värvat stornamn till sig, med mer eller mindre varierad (hittills) succé.


0 KOMMENTARER      3229 VISNINGAR
HANNA FREDSBERG
På Twitter: hfredsberg
2017-11-06 00:40:21


ANNONS:

Fler artiklar om Hammarby

Bajen åkte på säsongens första förlust i tillknäppt derby
Hammarby I dagens slutsålda, koordinerat grönvitklädda derby så må en svag straff i 80e gjort resultatet, men Bajen borde känna sig mer besvikna med spelet över 80 minuter, i vilket de inte lyckades dyrka upp Rikard Norlings parkerade buss.
2018-05-20 22:52:07

Inför gnaget: Hoppas derbyregissören gnetar på
Hammarby Sedan Hammarbys senaste återkomst till Allsvenskan har derbymatcherna varit synnerligen välregisserade. Inte alla men nästan. Lite färre mot sorkarna från Solna än mot de andra men likväl lika härliga. Hade somliga av matcherna varit film eller teater hade vederbörande regissör till dessa säkerligen blivit sågad för overkliga slut och för högt flygande fantasier. St: Eriks självuppoffrande 1-0 i slutminuterna 2015. Johan Perssons strumprullare på Kompisvallen samma år? Det finns flera.
2018-05-19 13:00:00

Spelarbetyg MFF hemma
Hammarby 1 Skärpning 2 Funkar 3 Grym 4 Så jävla grym 5 Kenta Ohlssonklass
2018-05-17 08:44:00

Vinst igen!
Hammarby Hammarby tog under kvällen sin åttonde seger för säsongen genom att besegra regerande mästarna Malmö med 3-2. Malmö tog ledningen 2 gånger om men Hammarby hade moralen och förmågan att ta sig tillbaka och stor segerorganisatör blev den tidigare Malmöspelaren Nikola Djurdjic som krönte sin fantastiska insats med 2 mål.
2018-05-16 22:54:00

Inför Bajen-Malmö
Hammarby Under onsdagen möter serieledarna Hammarby fjolårets mästare Malmö FF som just nu parkerar på en tionde plats i tabellen och elva poäng bakom Bajen. Stockholm lovar högsommarvärme och i nuläget är det en bit över 23 000 sålda biljetter.
2018-05-16 13:29:00

Fortfarande obesegrade efter bortaseger mot Örebro
Hammarby Höstmatcher kan vara hur charmiga och härliga som helst men det är dagar som igår då det är en verklig njutning att gå på fotboll. Att i en av årets få bortamatcher på en helgdag bli välsignad med soligt väder och 25 grader är förstås helt underbart och såklart var vi Hammarbyare inte sena att utnyttja detta och passade på att fylla Berhns Arena så till den milda grad att publikrekordet från 1971 rök all världens väg. Och vilket drag det skapade på arenan.
2018-05-14 09:31:25

Inför Örebro borta
Hammarby Dags för match igen, och ännu en gång väntar en match i Allsvenskans toppskikt. Med tanke på att Bajen tippades nia och Örebro spåddes sluta ännu längre ner i tabellen inför säsongen är detta minst sagt ett överraskande toppmöte. Men inte desto mindre spännade!
2018-05-12 17:58:00

Spelarbetyg giffarna hemma
Hammarby 1 Skärpning 2 Funkar 3 Grym 4 Så jävla grym 5 Kenta Ohlssonklass
2018-05-05 21:38:00

Det svänger om Bajen...
Hammarby Hammarby går återigen upp i serieledning efter en match mot GIF Sundsvall som minst sagt hade två olika sidor.
2018-05-05 17:09:00

Inför Hammarby - Sundsvall
Hammarby Imorgon lördag är det återigen dags för en ny drabbning på Nya Söderstadion. Klockan 14:00 är det avspark och denna gång är det GIF Sundsvall som står för motståndet. Ett Sundsvall som, likt Bajen, fortfarande har förlustnollan intakt. Med andra ord är det allt annat än en promenadseger som väntar för Bajen som förmodligen kommer sättas på hårt prov.
2018-05-04 14:37:02

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM HAMMARBY IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Contento flyttar hem till Tyskland
Ett svenskt hockeymysterium
Favre tar över Dortmund
Pellegrini ny manager i West Ham
Värt att vänta på Elfsborg
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies