fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 43250 | Medlemmar: 182846

Kom ihåg mig

Projektet Hammarby Fotboll - Del 1

Det är en mycket intressant tid för Hammarby Fotboll och oss Hammarbyfans nu. Vi har här på Svenska Fans valt att följa den process som Hammarby Fotboll är inne i, lite från ovan så att säga. Tanken är att uppföljningen av Projektet Hammarby Fotboll skall ske månadsvis. Det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Herrlaget och sättet Hammarby har valt att jobba med detta lag, där vi följer utvecklingen i och runt laget.

Bakgrund

Det är nu drygt 2 månader sedan Jakob Michelsen fick beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning i Hammarby och 55 dagar sedan Stefan Billborn utsågs till Jakobs ersättare som huvudtränare i Hammarby Fotboll. Klubben har även fyllt på tränarstaben med den rutinerade försvarsräven Jocke Björklund, där denne, primärt, har fått ansvaret att styra upp defensiven.

Hammarby Fotboll har idag, med Hammarbymått mätt, en stabil ekonomi som främst kan förklaras av den imponerande publiktillströmningen som vi fans har stått för de senaste åren. Detta har resulterat i ett plusresultat på driften de senaste säsongerna, något som våra antagonister Djurgården och AIK bara kan drömma om.

Klubben har även fått fart på ungdomsakademin och har fler byggprojekt på gång som kommer att ta föreningen till nästa nivå. Som lök på laxen har man även ett damlag som föregående säsong stod för en imponerande prestation i Damallsvenskan med en sjundeplats.

När det gäller herrlaget så hamnade man till slut på en niondeplats, vilket många såg som en besvikelse då det hade räckt med en seger mot ett avsågat Halmstad i sista omgången för att komma på en sjundeplats. Och vi vet väl alla hur det gick i den matchen?

Vart är Hammarby Fotboll på väg?

Hammarby har, huvudsakligen, förklarat tränarförändringen med att klubben nu skall börja jobba som en del internationella klubbar gör, genom att det inte är tränaren som styr hur Hammarby skall spela och vilka spelare som skall rekryteras.
Istället är det sportchefen, i nuläget Jesper Jansson, tillsammans med den tekniska direktören Ola Larsson, som har huvudansvaret att både rekrytera tränare och spelare som passar in i det sättet Hammarby skall spela. Givetvis sker också en dialog med den nuvarande tränaren men det är inte denne som har huvudansvaret utan tränaren skall istället inrikta sig på att implementera spelsättet hos spelarna i laget.

Iom att spelsystemet som man har valt att använda sig av är attraktivt även internationellt, med den karakteristiska höga pressen för att vinna boll högt och därmed skapa enkla målchanser, bör det vara lättare att avyttra spelare till större klubbar.

Jesper Jansson gör heller ingen hemlighet av att flertalet av de spelare som rekryteras skall förädlas i Hammarby och sedan säljas vidare. Lyckas spelare som Hamad, Tankovic, Svendsen mfl så kan det innebära stora pengar i kassan. Varje sådan försäljning gör det möjligt för Hammarby att utveckla spelartruppen ytterligare och ta steg mot toppen. Att köpa billigt och sälja dyrt är, förutom Europaspel, som jag ser det det, enda sättet att få Hammarby Fotboll att lyfta på riktigt mot de absoluta topplaceringarna i Allsvenskan.  

Enligt Jesper så vill klubben också förändra bilden av att vara den ständiga ”underdogen” till att istället bygga en vinnarmentalitet, samtidigt som man har ett utvecklingsfokus med tydliga roller på och utanför planen. Det låter väldigt bra i mina öron, som det mesta Jesper säger. Nu återstår ”bara” att realisera denna vision och omsätta den i praktiken, något som tidigare inte visat sig varit helt lätt i Hammarby.

Om man idag nämner vinnarmentalitet och Hammarby Fotboll i samma mening så skulle andra lags supportrar skratta högt och, som jag ser det, kommer det att krävas ett massivt arbete för att förändra denna syn, både internt och externt.     


Hur ser nuläget ut?

Sedan Billborn tillsattes har vi hunnit spela ett antal träningsmatcher och tre cupmatcher. Både resultat och spel har lämnat en hel del övrigt att önska, vilket i vår mening inte är så konstigt då Billborn haft väldigt kort tid på sig att införa det spel som Hammarby vill spela. I samtliga matcher har det varit gott om sekvenser där det varit extremt tydligt att samarbetet mellan spelarna lämnar en hel del övrigt att önska, vilket har resulterat i många billiga baklängesmål. Det har också varit svårt att se några som helst linjer i spelet, även om jag anser att de första 45 minuterna mot Elfsborg var ett klart fall framåt.

I min mening är detta, som sagt, inte alls så konstigt då det tar tid att sätta ett helt nytt spel, och speciellt då vi aldrig ställer upp med samma startelva två matcher i rad, mycket på grund av småskador, men också för att vi fortfarande har nyckelspelare som Fenger och Wiland på skadelistan. Det gör inte arbetet lättare för Billborn och hans stab direkt, då alla som varit tränare på högre nivå är medveten om vikten av kontinutet för att spela ihop ett vinnande lag.

När det gäller spelartruppen i stort tycker jag att den ser relativt stark ut, om man tittar spelare för spelare. Jag har svårt att tro att det nu kommer att komma in några fler nyförvärv innan sommaren utan nu handlar det om att få stabilitet och kontinutet för att få alla pusselbitar på plats.

Tidsproblematiken

Här kommer vi också in på den problematik som Hammarby har satt sig i, vilken vi väljer att kalla tidsproblematiken. Ingen har väl missat att klubben har gått ut med att det är 2018 som Hammarby skall leverera och målet är högt satt, topp fem är det som har dryftats.I min mening är timingen när det gäller tränarbytet extremt olyckligt då man från Hammarbys sida både vill äta kakan och ha den kvar. Å ena sidan har klubben anställt en tränare som är dokumenterat duktigt på att utveckla spelare och att sätta ihop ett spel på längre sikt. Å andra sidan skall denna tränare leverera en topplacering 2018.

Billborn är högst medveten om denna tidsproblematik och har även, i en längre intervju, sagt att spelet inte kommer att hänga ihop fullt ut till seriestarten utan att det successivt kommer att bli bättre under säsongen. Frågan är om det räcker för att tillfredsställa oss fans, som törstar efter framgång, och kan vi acceptera att det successivt kommer att bli bättre? Hade Billborn anställts när Michelsen anställdes så tror jag svaret varit ett rungande JA. Nu är jag inte lika säker då klubben, iom rekryteringen av Michelsen framhärdade att det krävs tre fönster för att skapa en slagkraftig trupp, något som nu infriats och som Hammarby spär på genom att sätta ett högt mål för säsongen 2018.

Kommer vi fans att acceptera, låt säga en tiondeplats, innan landslagsuppehållet, med förklaringen att spelet ser bättre och bättre ut? Jag är inte så säker även om vi Hammarbyare är bland de trognaste av fans med ett, till synes, oändligt tålamod.

Den närmaste framtiden

En sak är i alla fall säker och det är att om Stefan Billborn och hans stab skall ha någon chans att komma ut på den vinnande sidan av tidsproblematiken så måste vi få tillbaka våra skadade spelare samtidigt som vi slipper alla dessa småskador som håller spelare borta och gör det omöjligt att få en kontinutet i laget. Iom utträdet i cupen så kommer ett par extra träningsmatcher att spelas och i dessa anser jag att det nu är viktigt att Billborn börjar spela ihop ett lag som han tror på i den Allsvenska premiären och få detta så samspelt som möjligt (med de spelare han har tillgängliga).

Det har, i mitt tycke, varierats alldeles för mycket i uppställningarna under försäsongen, både under Michelsen och Nanne, vilket inte direkt bidrar till ett samspelt lag. I dessa träningsmatcher är det min förhoppning att vi får se mer av den höga press som vi såg under de första 45 minuterna mot Elfsborg och att vi får se tydligare linjer i spelet under längre perioder i matcherna, med högre grad av samarbete mellan spelarna på plan.  

När nästa del av Projektet Hammarby Fotboll publiceras har den Allsvenska premiären mot Sirius avklarats. Det skall bli mycket intressant att se hur långt vi då har nått i processen och om tidsproblematiken känns mer eller mindre påtaglig. Klockan går, tick-tack, tick-tack, allt snabbare och snart är den Allsvenska premiären här.


0 KOMMENTARER      6440 VISNINGAR
GÖRAN ÖBERG
2018-03-06 15:51:00


ANNONS:

Fler artiklar om Hammarby

Inför historiens fetaste derby
Hammarby Hösten är här. Ren seriefinal på Kompisvallen. Ettan gnaget med en torsk mot Peking i ryggen från den senaste omgången. Bortalaget Bajen som parkerar på andra plats i tabellen kommer även de från ett poängtapp efter blyga 1-1 mot bottengänget från Uppsala, IK Sirius. Inte en endaste plåt finns att uppbringa till matchen. Lapp på lucken. Drygt 50.000 pers på läktarna. Sicken fest!
2018-09-22 12:45:00

Blytungt poängtapp mot Sirius
Hammarby Inför matchen på Studenternas IP hade AIK förlorat mot Norrköping, vilket innebar ett guldläge för Bajen att minska avståndet till serieledarna. I vägen för detta guldläge stod dock ett heroiskt kämpande Sirius, som vägrade låta de grönvita gå segrande ur striden.
2018-09-17 21:55:00

Inför Sirius - Hammarby
Hammarby Ska Hammarby studsa tillbaka efter derbytorsken? Fortfarande vara kvar i jakten på titeln? I så fall krävs det nog seger mot Sirius.
2018-09-16 12:30:00

Projektet Hammarby Fotboll - Del 7
Hammarby Det är en mycket intressant tid för Hammarby Fotboll och oss Hammarbyfans nu. Vi har här på Svenska Fans valt att följa den process som Hammarby Fotboll är inne i, lite från ovan så att säga. Tanken är att uppföljningen av Projektet Hammarby Fotboll skall ske månadsvis. Det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Herrlaget och sättet Hammarby har valt att jobba med detta lag, där vi följer utvecklingen i och runt laget. Detta är del 7 i serien.
2018-09-08 20:04:00

SÄSONGSDAGBOKEN, LIVET X
Hammarby
2018-09-07 11:43:53

Det finns ingen plats för dig
Hammarby Detta är en text publicerad på Facebook av den fotograf som fick en bit av en stol(!) i huvudet när han arbetade under derbyt Hammarby-Djurgården 2 september 2018. En viktig och tänkvärd text. Berättaren skriver det själv men det tål ändå att understrykas att detta har ingenting med klubbtillhörighet att göra.
2018-09-06 09:35:02

Tung förlust i derbyt
Hammarby Det var ett tag sedan Bajen förlorade ett derby mot dagens motståndare Djurgården men dessvärre fick Bajen se sig besegrade idag mot DIF som vann med 3-1 inför 26 937 åskådare.
2018-09-02 19:19:00

Inför dif hemma
Hammarby Efter en högoktanig vecka med bla igenspikade transferfönster, tjuvskallningar och märkliga ordningsmaktsbeslut är det äntligen dags för match igen. Derby mot dif. Ett lag i brant uppförsbacke mot ett Bajen i sällan skådad medvind. Det är uppdukat för kalas på Nya Söderstadion. Hybrisen är nära. Tjoho säger vissa medan andra säger gulp.
2018-09-01 09:27:00

SÄSONGSDAGBOKEN, LIVET IX
Hammarby
2018-08-31 12:46:36

Onödigt nervöst mot Dalkurd
Hammarby ?I den sista augustimatchen för säsongen åkte Bajen upp till Gävle för att ta tre poäng mot Dalkurd. En uppgift som på förhand verkade vara allt annat än omöjlig, men som visade sig bli svårare än man kunnat ana.
2018-08-27 22:26:51

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM HAMMARBY IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
”Det räcker inte att se bra ut”
El Superclásico är tillbaka
När Kanté missade tåget
Linnköping vann i Småland
”En spännande spelvecka”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies