Rimnersvallen, 2024-05-18 15:00

Oddevold - Brage
1 - 1

Brage fick bara en poäng mot Oddevold

Länge såg det ut som att Oddevolds långa förlustfria hemmasvit hade nått sitt slut, men bohuslänningarna kvitterade på straff med tio minuter kvar av matchen.

Dalarnas stolthet IK Brage styrde och ställde på Rimnersvallens hybridgräs och för Oddevolds del handlade det till största delen om att försvara sig. De 1752 åskådarna som släppts in med gratis entré fick se sitt blåklädda lag göra vad de kunde för att sätta stopp på andraplacerade gästerna från Borlänge.

Det var inga direkta överraskningar i Brages startelva. Filip Sjöberg vikarierade på högerbacksplatsen då Cesar Weilid stannat hemma i Borlänge med en överansträngning av baksida lår. På mittfältet fortsatte Adil Titi att göra bra ifrån sig i Jacob Stenssons frånvaro, och Gustav Berggren fortsatte som tia bakom Ieltsin Camões.

Brage förvaltade sitt bollinnehav med att skapa några halvchanser i den första halvleken, men inte förrän på tilläggstid strax innan paus kom de grönvitas första riktigt heta chans när Redenstrand lyckats hålla bollen i spel som varit på väg att rinna ut över sidlinjen. I den efterföljande duellen leder ett motlägg till att bollen seglar in centralt några meter utanför Oddevolds straffområde, där Gustav Berggren får upp en fot i luften och spelar in bollen i straffområdet. Ieltsin Camões är snabb dit och avslutar på ett tillslag, men Oddevolds målvakt rusar ut och gör sig stor och lyckas rädda.

I den andra halvleken fortsätter Brage att kontrollera matchen och får tidigt ett par heta målchanser. Den första chansen kommer på en frispark i den 49:e minuten slagen av Cristopher Redenstrand, där Oskar Ågren når högst, men nicken går tätt över ribban.

Fyra minuter senare visar Redenstrand att han kan slå fina inlägg även med högerfoten, när han efter en frisparksvariant hamnat på högerkanten och slår ett inlägg som Brages lagkapten Alexander Zetterström når högst på, men nickar bollen i ribban. Även returen är Brage först på, men Ieltsin Camões får ingen ren träff med huvudet och Oddevolds målvakt Oscar Ekman kan enkelt plocka bollen.

Fem minuter senare skulle Ieltsin få göra sitt tredje mål för säsongen. Det är ett mål som föranleds av ett vackert kortpassningsspel på ett tillslag när Camões, Arvidsson och Sletsjoe förklär sig till Ronaldinho, Xavi och Iniesta och passar sig tillsynes enkelt fram genom Oddevolds försvar innan portugisen avslutar i mål från nära håll. Ett skolboksexempel på hur man gör mål, värt att titta på om och om igen.

I den 67:e minuten gör Brage ett dubbelbyte när Emil Tot Wikström och Adil Titi får kliva av och Pontus Jonsson och Ömür Pektas får kliva in.

I den 75:e minuten skulle också Viktor Frodig få visa upp sina kvaliteter när han räddar ett friläge. Brages Gustav Ågren lyckas inte få kontroll på en brytning och bollen rinner igenom Brages försvar till en framrusande Assad Al Hamlawi, men Frodig kommer ut och gör sig stor och gör en mycket bra räddning.

Fem minuter senare skulle Oddevold få med sig en straff efter att Filip Sjöberg olyckligt fått bollen på armen i tumultet inne i straffområdet när Oddevold slagit en frispark. Assad Al Hamlawi förvaltar straffen på ett säkert sätt och fastställer slutresultatet 1-1.

I slutminuterna byter Brage in Samouil Izountouemoi i hopp om att han ska kunna bidra med pigga offensiva ben, men Brage lyckas inte återta ledningen och matchen slutar oavgjort.

Brages nästa match är redan på torsdag när ex-allsvenska Degerfors kommer på besök till Domnarvsvallen i vad som förväntas bli ett hett bruksderby. Degerfors vann sin hemmamatch mot Örgryte som spelades parallellt med Brages bortamatch med övertygande 4-1 och kommer med vind i seglen till Borlänge. I tabellen hittar vi just nu Degerfors på en femteplats, tre poäng efter andraplacerade IK Brage efter åtta spelade omgångar.