Påskbergsvallen, 2023-10-08 17:30

Varbergs BoIS - Djurgården
0 - 1

Fem spaningar efter Varbergs BoIS – Djurgårdens IF
Felix Vá visade vägen med matchens enda mål.

Fem spaningar efter Varbergs BoIS – Djurgårdens IF

Djurgården gjorde det som krävdes utan att imponera borta mot Varberg. Tre poäng följer med hem till Stockholm inför nästa veckas derby. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter dagens match.

Det nya gardet visade vägen
Årets säsong har varit en stor besvikelse. Efter Europaframgångarna i fjol drömde de flesta i föreningen om de allra ädlaste placeringarna i toppen av Allsvenskan. Så har inte blivit fallet, mycket på grund av att många etablerade spelare inte har kommit upp i nivå. Därför var det ingen överraskning att just Lucas Bergvall, Oskar Fallenius och Felix Vá kombinerade fram till ledningsmålet – samtliga tre som gör sina debutsäsonger i Djurgården. Med fyra matcher kvar – och inte mycket att spela om – ska det inte vara någon diskussion om att de yngre spelarna ska fortsatt få speltid. 

Fick chansen – tog chansen
Under sommarfönstret var det mycket aktivitet i Djurgården. När det närmade sig Europaspel plockade Bosse Andersson in offensiv förstärkning i form av Noel Milleskog, Musa Gurbanli och Felix Vá. Den sistnämnde sågs som ett spännande namn som på sikt skulle kunna bli en startspelare i DIF, men som där och då behövde en inkörningsperiod. Men i och med att Joel Asoro lämnade för spel i Frankrike steg Vá i hierarkin. Därför har speltiden sakta men säkert ökat på senare tid och idag var det dags för yttermittfältarens första start i blårandigt. Angolanen inledde piggt och var den Djurgårdsspelare som det sprudlade mest om i första halvlek. Han deltog i presspelet på ett bra sätt och hotade i djupled med sin snabbhet. Innan paus hade 25-åringen en gyllene möjlighet att ge bortalaget ledningen, men Fredrik Andersson räddade två gånger om. I början av andra halvlek skulle Vá få belöning för sin starka insats. Ensam i straffområdet sköt han enkelt in 0–1 till gästerna – en imponerande startdebut från nyförvärvet. 

Nyckelspelare höll sig i styr
Inför matchen handlade det mesta om att fyra Djurgårdsspelare – Magnus Eriksson, Rasmus Schüller, Marcus Danielson och Carlos Moros Gracia – skulle vara avstängda mot Hammarby vid ett gult kort mot Varberg. Speciellt Schüller och Danielson oroade sig många över att eventuellt tvingas vara utan i derbyt, så pass mycket att frågan om de skulle vilas lyftes. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde att formera bästa tänkbara lag. De nämnda spelarna undvek att dra på sig några varningar och kan därmed vara med nästa helg – ett viktigt besked för Djurgården. 

Ingen Djurgårdsfavorit
För tre veckor sedan förlorade Blåränderna oväntat mot IFK Värnamo hemma på Tele2 Arena. Förutom förlusten i sig hamnade domaren i stort fokus. Adi Aganovic, som i år dömde sin första match i Allsvenskan, missade en tydlig hemåtpassning och hade i allmänhet stora problem under matchen – något han fick kritik för. När Djurgården reste till Varberg för ny match var det återigen Aganovic som hade pipan i munnen. Den här gången fälldes Lucas Bergvall innanför straffområdet, men i stället för straff tilldömdes DIF en frispark. Idag blev dock inte domaren avgörande för slutresultatet. Med det sagt är det tydligt att Aganovic inte är någon favorit i Djurgårdsled. 

Viktig match – svåra beslut för duon 
Matchen mot Hammarby blir den sista av ordentlig vikt den här säsongen. Parallellt med DIF:s seger mot Varberg tappade konkurrenten från Södermalm 2–0 till 2–2 hemma mot BK Häcken. I och med det ökade avståndet ned till de grönvita till sex poäng. Avståndet till BK Häcken är med största sannolikhet för stort, vilket gör att allt fokus är på fjärdeplatsen. En trepoängare i derbyt gör att Djurgården kan räkna hem epitetet ”bäst i stan”, samtidigt som chansen för spel i Europa nästa säsong ökar markant. Det ska bli intressant att se hur Bergstrand och Lagerlöf väljer att ställa upp laget – och framför allt trion på mitten. Hampus Finndell är tillgänglig igen, vilket gör att tränarna behöver välja två av Finndell, Eriksson och Bergvall som ska spela bredvid Schüller. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-10-08 20:28:00
Author

Fler artiklar om Djurgården