Borås Arena, 2024-04-29 19:00

Elfsborg - Sirius
2 - 0

Frick och Zeneli gav Elfsborg efterlängtad vinst

Frick och Zeneli gav Elfsborg efterlängtad vinst

Tre raka förluster för Elfsborg, en formdipp som behövde brytas. Då steppade Per Frick och Arber Zeneli fram i hemmamatchen mot IK Sirius och fixade tre poäng för Elfsborg.

För Elfsborg har säsongen inte inletts enligt de förväntningar som fanns på förhand. Resultatraden visar en vinst, ett kryss och senast tre raka förluster. Inför matchen mot IK Sirius valde därför Jimmy Thelin att göra en rockad i startelvan för att skaka liv i truppen. 

Både lagkapten Johan Larsson och Niklas Hult bänkades framför André Boman och Rami Kaib. Även Isak Pettersson fick ta plats på bänken igen, efter sin mardrömshalvlek mot Norrköping senast. 

Förändringarna i startelvan gav uppenbart positiva effekter. Elfsborg tog direkt tag om matchen med stor energi. Via den nykomponerade vänsterkanten Zeneli och Kaib försökte man flera gånger om komma till farliga målchanser. Kaib skapade på egen hand hörnor genom motlägg, och visade på stor energi likt hans fornstora dagar i Elfsborg. 

Efter ett tag lyckades Sirius att lugna ned spelet, och ta över mer av bollinnehavet. Bortalaget ställde dock inte Elfsborg på några större prov inledningsvis. Backlinjen tillsammans med Bundgaard i mål jobbade intensivt och kunde stöta bort bollarna innan det blev farligt. 

Några stora målchanser var det få av i den första halvleken. Det första skottet på mål kom i den 30:e minuten efter att Arber Zeneli trixat sig fram på vänsterkanten och fått till ett skott på nära håll. Ett avslut som räddades av Tånnander i mål ut till en hörna. 

Men även Ahmed Qasem och Rami Kaib kom till varsitt avslut strax därefter, men den sista skärpan fanns inte i något utav lägena. 

Skärpa skulle det dock finnas några minuter senare. Bara sekunder innan halvtidspausen fick Elfsborg en frispark ute på vänsterkanten vid straffområdets linje. Arber Zeneli steppade fram på frisparken och sköt distinkt in 1-0 via den första stolpen. Ett efterlängtat mål för både Elfsborg, men även för Zeneli som inte gjort mål i Elfsborgströjan sedan träningsmatchen mot HBK tidigare i våras. 

Den andra halvleken inleddes starkt av bortalaget från Uppsala, som dominerade bollinnehavet och stundtals tryckte ner Elfsborg på egen planhalva. Trots det skapade Sirius inte några större målchanser. 

Till slut kunde Elfsborg bryta av den bollinnehavsdominans som gästerna uppvisade. Det resulterade i den 59:e minuten att Elfsborg även kunde göra 2-0. I en kontring tog sig Ahmed Qasem fram på vänsterkanten, och via ett inlägg till en helt fri Per Frick dunkade han in 2-0 framför de 5000 personerna på Borås Arena. 

Efter målet blev spelet mer böljande, men ett Elfsborg som försökte att lugna ner tempot stundtals. I den 70:e fick Sirius en farlig målchans när man frispelade Salech, men Bundgaard var snabbt ute och räddade avslutet till en hörna. 

Det var även här irritationen bland spelarna på plan ökade, och flera fula incidenter uppstod. Domare Fredrik Klitte hade uppenbart svårt att hänga med och göra rimliga bedömningar. Vilket skapade flera avblåsningar som renderade i gula kort. 

Elfsborg spelade kontrollerat av matchen trots att Sirius försökte att hitta framåt. Under slutet av matchen blev hetsigt på plan när Sirius anfallare gruffade rejält med mittbacksparet Holmén och Yegbe. På övertid, i den 97:e minuten beslutade domare Klitte att ge Terry Yegbe ett direkt rött kort. Ett beslut som inte går att förstå, då ingen av domarna varken på eller runt om planen såg situationen, när Yegbe och Salech hamnade i en dispyt med varandra. 

Kort efter kunde domare Klitte blåsa av matchen och Elfsborg kunde kassera in första tre poängare sedan den andra allsvenska omgången. För Elfsborgs del hägrar nya problem - då både Sebastian Holmén (tre gula kort) och Terry Yegbe är avstängda i matchen mot Malmö FF på söndag. 

Jesper Johansson2024-04-30 00:43:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg