Landskrona IP A-plan, 2023-04-29 15:00

Landskrona - Gefle
1 - 0

Hallå Gefle … seriesegrare ska fortsätta spela som seriesegrare!
Anamma det spelsätt som gjorde oss till seriesegrare!

Hallå Gefle … seriesegrare ska fortsätta spela som seriesegrare!

Medan GAIS fortsätter praktisera den metodik som gjorde dem till seriesegrare 2022, så har Gefle IF i säsongsinledningen av Superettan gjort avsteg från det spel som var framgångsrikt i norrettan. Mot Landskrona BoIS såg vi ett lag som är bra på att försvara sig, men inte så mycket mer. Med en sådan approach blir det svårt att vinna fotbollsmatcher och skapa glädje på planen och på läktaren.

Vi har pratat med många erfarna tränare de senaste åren. Många gånger har vi frågat hur det kommer sig att lag som vinner en serie kan marschera igenom även nästa serie. Det gemensamma svaret har varit: För att de fortsätter spela det spel som ledde till den förra seriesegern.

Värnamo och BP är bara två lysande exempel i raden. Det som tog dem från Ettan är samma spel som de fortsatt att praktisera i Superettan och sedan i Allsvenskan. Ibland blir de grymt straffade, men det faktum att de aldrig ser sig chanslösa i någon match smittar av sig på spelarnas tilltro till spelsystemet.

Denna trend borde vara något som Gefle IF:s herrar kan lära av. Under 2022 vann laget Ettan norra genom att ofta pressa högt, vara spelförande och gå för vinst. Men väl i Superettan känns det som om det snarare handlar om att minimera riskerna. Med facit i hand efter fem omgångar verkar det tankesättet också minimera chanserna att vinna.

I år blir Gefle pressade högt av motståndarna och har ofta svårt att spela sig ur denna press. Det kan se ut som om spelarna inte förstår vilka uppspelspunkterna är, vilka ytor som ska sökas och så vidare. Men vi tror snarare att laget är förvirrat eftersom det har tappat sin identitet.

För att undvika att fastna i meningslöst bollande på egen planhalva – var istället det lag som pressar motståndarna till misstag. Ja, gå för att återvinna boll. Detta är särskilt viktigt om tränarstaben känner att lagets passningsskicklighet är snäppet sämre än motståndaren.

För att undvika att motståndaren hinner samla sig – gå på snabba avslut innan det andra laget hunnit inta sina positioner.

Kort sagt, låt oss anamma det spelsätt som gjorde oss till segrare. Bort med identiteten som förlorare. Det oket kan de andra klubbarna få bära. Varför inte prova metoden redan i nästa match, mot Västerås SK?

Landskrona–Gefle IF 1–0 (1–0)
Målen: 1–0 (46) Melker Widell.
Hörnor: 8–1 (2–1).
Varning, BoIS: Melker Jonsson (39), Camil Jebara (44), Melker Widell (67). GIF: Oscar Lundin (57, avstängd nästa match), Kevin Persson (77).
Domare: Enzo Vesprini.
Publik: 1 582.
GIF: Robin Wallinder – Christoffer Aspgren, Kevin Persson, Martin Rauschenberg, Niclas Håkansson, Sebastian Friman (46) – Anton Lundin, Oscar Lundin, Oskar Karlsson (46), Antonio Yakoub (72) – Leo Englund.
Bänk: Tobias Johansson (mv), Daniel Eliasson (46), Constantino Capotondi (72), Nils Eriksson, Torre Rafael, Iu Ranera (46), Philip Ekman.

HASSE CARSTENSEN/JOSEF CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2023-05-01 21:32:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid