Tele2 Arena, 2022-10-16 15:00

Djurgården - AIK

Inför:  Djurgårdens IF– AIK
Nicolas Stefanelli blev matchhjälte i vårderbyt när AIK vann med 1-0. Blir argentinaren målskytt på nytt i söndagens match?

Inför: Djurgårdens IF– AIK

Glödhett Stockholmsderby stundar när AIK gästar Djurgården. Gnaget har fått vittring och kan på allvar blanda sig i toppstriden när Henok Goitoms manskap pånytt ska försöka att måla huvudstaden svartgul.

AIK går in till söndagens derby som något nederlagstippade. Djurgården kommer från en meriterande seger i Europa mot Gent och trots en sviktande form i Allsvenskan bör de gälla som knappa favoriter enligt mig. Dock är det inte första gången AIK kommer till ett derby som underdogs. Vi har fått se otaliga gånger hur Gnaget lyckats motbevisa tvivlarna och totalt stänga ner Djurgården. Jag tror att underdogsstämpeln kan passa AIK mycket bra, då spelare som Sebastian Larsson, Mikael Lustig och John Guidetti med flera älskar att slå ur underläge. 

Annars har det varit en väldigt emotionell vecka för alla svartgula. I torsdags meddelade både Sebastian Larsson och Mikael Lustig att de avslutar karriären efter säsongen. Båda två har tagit klubben till sina hjärtan snabbt och varit fantastiska AIK-ambassadörer. På ett personligt plan tog ”Sebs” avsked mest på mig. Trots att han bara spelat i AIK under relativt kort tid har han verkligen representerat klubben på ett fantastiskt sätt. Hans spelstil och karaktär personifierar verkligen AIK och det kommer bli tomt utan Larsson nästa säsong. Nu gäller det för duon att kräma ut de sista ur kropparna och jag tror att Larsson och Lustig kommer vara riktigt taggade inför söndagens derby.

Hur ska AIK vinna matchen?
En stabil defensiv blir nyckeln för att AIK återigen ska gå segrande ur ett derby. Djurgården kommer troligtvis vilja ha mycket boll och sätta press på AIK-defensiven. Därför gäller det för Gnaget att vara kompakta och undvika misstag. Försvarsspelet har varit svajigt den här säsongen, vilket är oroande. Men ska man bara gå på den senaste matchen så gjorde AIK en stark defensiv prestation när man utmanövrerade Helsingborg. Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig och Sotirios Papagianopoulos får nyckelroller i den matchen. Trion måste styra backlinjen med sin ledarstil och pondus och vinna den fysiska kampen mot Djurgårds-offensiven. 

Dessutom gäller det för AIK att hantera den intensiva pressen Djurgården kommer att sätta i uppspelsfasen. Blåränderna är ett hårt pressande lag och Gnaget har inte råd att kladda med bollen för då kommer man bli straffade. 

Offensivt blir omställningspelet viktigt. AIK måste kontra snabbt när de väl får bollen och såra ett högt stående Djurgården. Spelare som Nicolas Stefanelli kommer bli viktig då han besitter en enorm löpstryka och kan dra isär Djurgården. Just av den anledningen vill jag även se att Erik Ring går före Nabil Bahoui i startelvan. Ring är mer direkt i sitt spel och jag tror matchbilden kan passa honom. ”Nabbe” har inte samma klipp i steget längre. Han är förvisso bra i targetspelet, vilket kan vara nyttigt då han kan få fast bollar på offensiv planhalva, men jag ser hellre en pigg Ring på topp tillsammans med Guidetti och Stefanelli, så får en hungrig Bahoui komma in från bänken. 

Skadedrabbat Djurgården
Blåränderna går som tåget i Europa och tog en imponerande seger mot Gent i veckan, vilket gör att man är klart för minst sextondelsfinal i Europa Conference League. Dock blev den påkostad. Målvakten Aleksandr Vasyutin såg ut att drabbas av en allvarlig skada i matchens slutskede, Hjalmar Ekdal fick utgå i första halvlek och missar matchen. Dessutom är Hampus Finndell inte uttagen i matchtruppen. Kanske har det intensiva spelschemat börjat ta ut sin rätt på Djurgården? Laget har två raka förluster i Allsvenskan och måste i princip vinna på söndag för att ha chans på guldet. 

Det som talar för AIK är att man fått extra vila och har haft tid att förbereda sig inför motståndaren. Det har inte Djurgården fått. Gnaget bör va det fräschare lag när matchklockan tickar upp mot 75 minuter och skulle det fortfarande vara jämnt då kommer det vara en fördel. Dessutom har man en riktigt stark statistik i ryggen som jag tror helt klart kommer att vara mental faktor. AIK är fortsatt  obesegrade mot Djurgården på Tele2 Arena.

Dock går det inte komma ifrån att Djurgården är ett bra lag och jag imponeras över den kollektiva styrkan Bergstrand och Lagerlöf byggt upp. De kommer ha publiken i ryggen och har under europamatcherna lyckats skapa ett enormt tryck på sin hemmaplan. Jag tror de kommer vilja inleda matchen i ett intensivt tempo och sätta AIK under tryck. Därför gäller det att Henok Goitoms manskap är påkopplat från start.

Säsongavgörande derby
Söndagens match kommer med all sannolikhet avgöra hur resterande delen av säsongen kommer att se ut för de båda lagen. Skulle Djurgården vinna har man fortfarande chans på guldet. Men skulle AIK gå segrande ur striden så har man chansen att släcka Djurgårdens guldhopp samtidigt som man enbart är en poäng efter blåränderna, vilket skulle vara enormt skönt. BK Häcken väntar i omgången efter derbyt och tar Gnaget sex poäng på dessa två matcher, är man i allra högsta grad med i kampen om europaplatserna och kanske till och med SM-guldet, även om det såklart är lite väl optimistiskt tänkande. Vid seger eller kryss mot Djurgården vinner man även den interna derbytabellen bland Stockholmslagen, vilket alltid är viktigt.

När det kommer till laguppställningen känns det hyfsat given på förhand. Yasin Ayari är tillbaka från avstängning och bör kliva in direkt i startelvan.  Även om jag förespråkat att Erik Ring ska in elvan tror jag inte att Goitom väljer att peta Nabil Bahoui. Han är trots allt en derbyspelare och har kapaciteten att sänka Djurgården. Statusen på Guidettis häl är som alltid oklar men jag har svårt och se att han vilar i den här matchen. Det finns absolut inget att spara på och det är full körning som gäller på söndag. Det kommer bli ett magiskt tryck på läktarna och förhoppningvis kommer AIKsupportrarna sjunga ut Djurgårdssupportrarna på deras hemmaplan återigen.

Trolig Laguppställning (4-3-3)
Kristoffer Nordfeldt
Joe Mendes
Sotirios Papagianopoulos
Mikael Lustig
Erick Otieno

Yasin Ayari
Bilal Hussein
Sebastian Larsson

 

Nabil Bahoui
John Guidetti
Nicolas Stefanelli.
  

Vad är era tankar inför derbyt? Hur vill ni att Goitom formerar sitt manskap? Blir det en ny derbyseger mot Djurgården? Hur mycket kommer ni sakna "seb" och Lustig?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-10-15 18:30:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen