Eleda Stadion, 2024-05-01 14:00

Malmö FF - Djurgården
5 - 2

Inför Malmö FF – Djurgårdens IF
Vem kliver fram när Svenska Cupen ska avgöras?

Inför Malmö FF – Djurgårdens IF

Ett fullsatt, till hälften blårandigt, Eleda Stadion är spelplanen för 2024 års cupfinal. DIF reser till Malmö i stora antal med målet att få med sig en titel hem till huvudstaden. Forum 1891 samlar det viktigaste inför drabbningen.

En vecka som denna är det lätt att minnas tillbaka till den 10 maj för snart sex år sedan. Djurgården var i cupfinal och MFF stod på andra sidan. Solen sken i Stockholm och inne på Tele2 Arena. Förväntan låg i luften – och DIF svarade upp. Med Özcan Melkemichel på tränarbänken och en solbränd – ja, det är han väl alltid – Bosse Andersson på läktaren, som hade byggt ihop ett slagkraftigt lag, vann Blåränderna komfortabelt. I och med cupguldet bröt föreningen en 13 år lång titeltorka, samtidigt som det bäddade för nya framgångar året därpå. I startelvan fanns spelare som Andreas Isaksson, Jonas Olsson, Fredrik Ulvestad, Kerim Mrabti och Tino Kadewere. Trots att det har gått sex år sedan den dagen återfinns en trio fortfarande i Djurgården – Marcus Danielson, Haris Radetinac och Jacob Une Larsson. Men det mesta är nytt i de båda lagen i dag.


Djurgården firar mål i cupfinalen 2018. Blir det en favorit i repris på onsdag?

DIF gick in i säsongen 2024 som enda riktiga utmanare till Malmö FF enligt experter, supportrar och tyckare. Sportchef Bosse Andersson kryddade truppen med flertalet spännande namn, vilket gjorde att förväntningarna steg i supporterled. Detta förstärktes ytterligare efter succén i Svenska Cupen, men sedan dess har oroande tendenser synts på Djurgårdshimlen. Laget gick förvisso obesegrat mot IFK Göteborg, BK Häcken och IK Sirius för att därefter i stället återgå till att se ut som 2023 års kräftgång. 

Symptomatiskt för fjolåret var att en hackig offensiv förföljde Djurgården. Danielson och Finndell vann den interna skytteligan med endast fem mål. Offensiva spelare som Victor Edvardsen, Joel Asoro, Musa Gurbanli, Gustav Wikheim, Haris Radetinac och Oskar Fallenius underpresterade kraftigt, vilket tvingade ”Super-Bosse” till att agera. In kom Deniz Hümmet, Tokmac Nguen och Tobias Gulliksen. Med reservation för några toppar här och där har ingen av spelarna blivit någon succé hittills. Wikheim har sakta men säkert stegrat sin speltid och det återstår att se om norrmannen är redo för en startplats på onsdag. 

Formstark favorit
Om Blåränderna hade en något knackig uppladdning inför finalen, går det inte att säga samma sak om Malmö FF. De mesta mästarna, som gått rent i år, gjorde processen kort med AIK. Gästerna kom till Skåne med bra form, men hade inget att sätta emot när MFF väl lade i en annan växel. Henrik Rydström formerade en stark elva, trots finalen några dagar senare, och fick bästa tänkbara svar. Succén fortsatte för anfallsduon Erik Botheim och Isaac Kiese Thelin som i långa stunder hade lekstuga med AIK:s backlinje. 

Malmö FF går med andra ord in i cupfinalen som klara favoriter – trots Djurgårdens fina statistik mot de himmelsblå. Rydström har tagit skåningarnas spel till en ny nivå med en blandning av traditionellt starkt försvar, snabba kontringar, kontrollerande bollinnehav och sylvassa fasta situationer. Rydström förfogar över Allsvenskans kanske bästa trupp någonsin där han i stort sett kan välja och vraka på alla positioner och ställa ut två slagkraftiga startelvor. I förra veckans allsvenska möte med DIF fick Sergio Pena – MFF:s bästa mittfältare – stanna hemma på grund av utlänningskvoten och för att Rydström ville ha andra spelartyper i laget. Nu på onsdag lär Malmö FF dessutom ha tillbaka Pontus Jansson som vilade senast. Oavsett hur startelvan formeras på onsdag kommer det bli något att bita i för Kim och ”Tolle” och Djurgården. 

– Det kommer att bli lite annorlunda att möta Malmö hemma. De försvarade ju väldigt hängivet och med mycket folk på Tele2 Arena, så jag tror att de kommer att vara mer offensiva i sitt presspel på gräset på sin hemmaplan. Det kan bli en av förändringarna jämfört med förra matchen. För vår egen del måste vi vara lika bra med bollen för att spela bort den där pressen - och framför allt måste vi ta chansen när vi har spelat bort den, säger Bergstrand till DIF:s hemsida

Ytterligare avstängning – tungt avbräck
Det fanns en tid när Svenska Cupen var en avslagen historia som ingen brydde sig om. Många tränare och lag såg turneringen som en förlängning av försäsongen. Publiksiffrorna var låga, spelare kändes omotiverade och allt upplevdes som träningsmatcher. På senare år har cupens anseende i stället ökat i allas ögon – supportrar, spelare och tränare. I år är den dessutom viktigare än någonsin. Nytt för årets upplaga är att vinnaren får kvala till Europa Leagues gruppspel i stället för Europa Conference League. För Djurgårdens del är Europaplatsen redan säkrad, men den ekonomiska skillnaden är enorm mellan EL och ECL. Därför är matchen viktig ur flera aspekter än bara en cuptitel. Kim Bergstrand ser fram emot en spännande batalj.

– Väldigt roligt med cupfinal! Det finns alla förutsättningar för att det ska bli ett riktigt  bra tryck där nere med så många djurgårdare på plats och det ser vi verkligen fram emot. Generellt sett är det inte så många titlar man spelar om i en tränar- eller spelarkarriär, så det gäller att ta chansen att njuta av det här. 

I veckan har det funnits en del frågetecken i DIF:s trupp. Under måndagen tränade Jacob Widell Zetterström i gymmet i stället för att delta på den kollektiva träningen. Även Magnus Eriksson saknades på grund av sjukdom och Tobias Gulliksen, som missade matchen mot GAIS, tränade på egen hand. När föreningen presenterade truppen stod det klart att samtliga tre ingår. Djurgården har väntat länge på besked angående Tokmac Nguens avstängning, där beslutet till slut kom under måndagen. Norrmannens avstängning förlängs med ytterligare tre matcher, utöver GAIS-matchen. Sent på måndagskvällen valde DIF att överklaga beslutet – en överklagan som avslogs under tisdagen, vilket gör att Nguen missar finalen.  

Platser öppna i startelvan
Därför reser Blåränderna söderut med en något sargad trupp. Nguen hade med största sannolikhet inte startat, men firma Bergstrand-Lagerlöf går miste om ett viktigt vapen att slänga in i andra halvlek. Glädjande är dock att Widell Zetterström är med och därför bör gå in mellan stolparna. I senaste matchen fick Peter Therkildsen ett längre inhopp utan att imponera. Att Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson och Samuel Dahl bildar fyrbackslinje framför ”JWZ” är ingen högoddsare. På senare tid har Jacob Une Larsson gjort det bra i Tenhos och Danielsons frånvaro, men det är ingen hemlighet att tränarduon föredrar finländaren bredvid Danielson. 

Med tanke på hur mycket speltid mittfältarna fick mot GAIS talar det mesta för att det blir Samuel Leach Holm, Besard Sabovic och Lucas Bergvall från start. Albin Ekdal stod för sin bästa insats i Djurgårdströjan men om tanken var att ingå i startelvan mot MFF borde det inte blivit 90 minuter i söndags. Med det sagt brukar DIF:s tränare premiera en bra träningsvecka och spelare i form, så helt hugget i sten är det inte. Offensivt är Deniz Hümmet given från start efter dennes segermål i föregående match. Det är desto mer intressant att se hur Kim och ”Tolle” gör med ytterpositionerna. Om Tobias Gulliksen är fullt återställd lär han vara tillbaka i laguppställningen. På andra sidan står det mellan Haris Radetinac, Oskar Fallenius och Gustav Wikheim om den sista platsen. Här är känslan att tränarna kan välja vem som helst. Vill de ha Radetinac smartness och rutin? Eller Fallenius och Wikheims fart? En faktor som kan komma att påverka beslutet är vilka duon vill kunna byta in i slutet av matchen beroende på matchbild. 

Det är en minst sagt spännande match som väntar. Båda lagen har en historia av att bjuda på underhållande fotboll med tuffa närkamper, passion och dramatik. Över 8 000 djurgårdare reser ned till Malmö för att sjunga fram sitt lag till föreningens sjätte cupguld. MFF å andra sidan hoppas följa upp en perfekt säsongsstart med en ny seger. Det saknas inte ingredienser för att det ska bli en ny händelserik eftermiddag mellan dessa två lag. Nu är det bara att hoppas att alla inblandade lever upp till förväntningarna.  

Matchstart: 14.00
Plats: Eleda Stadion
Sänds på: TV4 Play, SVT1
Domare: Adam Ladebäck

* * *

Vilka tycker du ska få chansen offensivt i cupfinalen? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-04-30 17:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården