Seger i sista minuten
Huddinges förste målskytt Milo Norrby stressar Nacka-målvakten Kevin Blennestrand i inledningen av andra halvlek.

Huddinge verkar uträknat i Svenska Cupen med underläge 1-2 mot Nacka FC och klockan är inne på femte övertidsminuten. Då kvitterar David Nyman! I förlängningens sista minut dunkar sedan Ousman Touray in en frispark för seger, 3-2, och avancemang. Huddinge ger aldrig upp!

Nacka FC hemma i Svenska Cupens första omgång. Vi kunde knappast fått en tråkigare lottning. Å andra sidan, vi kunde knappast fått en mer gynnsam. Hemmastaben tar chansen, vilar en del spelare med tanke på söndagens viktiga seriematch mot Nyköpings BIS – missa inte den! Avspark hemma på Källbrink klockan 15.00. En handfull spelare ges denna torsdag värdefull matcherfarenhet. Utfallet får staben värdera. Jag har redan gjort min utvärdering.

Kortfattat kan matchen delas upp i två ungefär lika långa halvor. Den första timmen domineras av Nacka och vi får vara glada att det endast står 1-2 på resultattavlan. Den andra timmen dominerar vi eftertryckligt och segern är till slut helt i sin ordning.

Nacka tar ett klart grepp om spelet från början, har i 11e en hejdundrande frispark i ribbans underkant, ner och ut. Därefter lyckas vi ta oss upp på Nackas halva och skapa några lägen. En briljant framspelning från Herman Johansson når Baboucarr Manga vars avslut styrs till hörna som Noah Strand når högst på, nickar tätt utanför. Målvakten Kevin Blennestrand verkar ha full koll på den bollen. Babou vinner boll högt, spelar David Nyman som nyper till direkt. Blennestrand stöter undan. Sedan överrumplas han när Milo Norrby avslutar från långt håll, inte speciellt hårt men välplacerat intill stolpen. 1-0!

Resten av halvleken kan sammanfattas med att Nacka spelar boll, Huddinge tjongar långt på ren chans. Nackas kvittering kommer i 38e, nickskarv på frispark från högerkanten, bollen in i bortre hörnet. De skapar fler chanser, okoncentrerat försvarsspel ger dem öppningar som de inte förmår att utnyttja. 1-1 i paus är ett bra resultat för Huddinge.

Nacka får utdelning retroaktivt, snyggt frisparksmål i 47e betyder bortaledning 2-1. I det läget borde vi gå på offensiven men det är Nacka som dominerar och skapar chanser. Utan att hitta rätt.

Efter en dryg timme kommer beviset på att HIF tycker att det är värt att satsa på avancemang i cupen. Trippelbyte och för första gången skapar vi rejält tryck framåt. Michel Melkemichel har ett fräsande skott tätt över.

Trion Omar Laamrani, Elias Ländin och Samuel Edgren skänker stabilitet åt mittfältet, Ousman Touray är full av offensiv energi och när Tobias Corneliusson kommer in i 76e får vi rejäl fart framåt. Nacka-försvaret ser dock oroväckande stabilt ut och i 86e kunde vårt öde ha beseglats. Omställning. Försvarsmiss. Målvakten Fabian Bouleau hugger tag i den frie motståndaren som efter visst besvär lyckas slita sig fri, ur balans försöker han på sig ett avslut som blir helt misslyckat. Domaren låter spelet gå vidare! Han har gett anfallaren chans att fullfölja och därmed raderas händelserna som skett innan dess. Så har jag fått det förklarat för mig och därför slipper Fabian kort och Nacka får ingen straffspark. Hur ett vingligt avslut kan utgöra en ”fördel” jämfört med en straffspark, det är jag inte människa (och ex-domare) att begripa. Men det är bara att tacka och ta emot.

Inte för att det verkar hjälpa oss. Vi har mycket boll men skapar inget farligt. Det har varit flera längre spelavbrott, bland annat efter lite gurgel mellan ”femmorna” Nackas Albion Kurbasha och vår Michel. Det tar lite tid att reda upp. Båda spelarna får gult och Ousman får ett obegripligt likadant, för att han försöker skilja dom åt?

Domaren lägger till fem minuter. Nackafansen skriker ”Tiden domar’n!” medan sekunderna tickar ner. Vi närmar oss 95 minuter på matchklockan, Michel skickar in ett sista hoppfullt inlägg från höger, när bollen droppar ner i hanterbar höjd träffar David Nyman rätt med en sjungande halvvolley som briserar i nätet. 2-2!

Efter firande och avspark blir det inget mer. Förlängning väntar. Två gånger 15 minuter.

Det blir en halvtimmes nästan konstant Huddinge-tryck men avsluten vill inte gå in. Med matchuret på 119 får vi en frispark, några meter utanför straffområdet, något till vänster. Ousman stegar upp ansatsen, kliver fram och skickar en raket över muren och upp i vänstra krysset! 3-2.

Vi måste räkna med ett par, tre minuter stopptid ytterligare att slå ihjäl. Milo, med 120 minuters jagande i benen, svarar för en sensationell maxlöpning direkt på Nackas avspel, tvingar bollen tillbaka till deras målvakt och lyckas blocka dennes försök till långt uppspel. Det gör att vi kan etablera anfallsspel och kväva Nackas alla förhoppningar om ett mirakelmål på tilläggstidens tilläggstid. Oerhört snyggt löst!

Spelarnas inställning 100%. En av killarna morrar ur mungipan när han passerar mig på väg mot firandet i omklädningsrummet: ”Nu ska vi köra över Djurgår’n i nästa!”

Matchfakta
20/6 Huddinge IF – Nacka FC 3-2 (2-2, 1-1) Efter förlängning
1-0 Milo Norrby (21), 1-1 Emad Adel Ali Qasem (38, 1-2 Eyasu Alemayehu (47), 2-2 David Nyman (90+5), 3-2 Ousman Touray (120).

HIF: Fabian Bouleau – Michel Melkemichel, Filip Baser, Noah Strand, Måns Klint (76 Tobias Corneliusson) – Jonathan Sener (63 Elias Ländin), Viktor Widerberg (63 Samuel Edgren), Herman Johansson (46 Omar Laamrani) – Baboucarr Manga (63 Ousman Touray), Milo Norrby, David Nyman.
Varningar: Michel Melkemichel (87, gruff), Ousman Touray (87, gruff).