Spelarbetyg efter Aberdeen FC - BK Häcken (1-3)

Spelarbetyg efter Aberdeen FC - BK Häcken (1-3)

Häcken är klara för Europa League! Efter en heroisk insats på samma bortaplan som de förlorade med 5-1 på för endast två år sedan är platsen i Europa League bärgad. Liverpool, Roma, Ajax, här kommer Bollklubben Häcken! Nedan finner ni spelarbetygen från matchen!

+++++ - Fläckfri
++++ - Mycket bra
+++ - Bra
++ - Godkänd
+ - Underkänd

Peter Abrahamsson - +++++

En av planens jättar, och håller stundtals Häcken kvar i matchen i den första halvleken. Den enda spelaren i dagens trupp som var med och förlorade på samma arena för två år sedan, och det känns passande att det är Peter som är en av kvällens hjältar. Efter en dålig insats i helgen är han så gott som fläckfri i dag!

Simon Sandberg (ut 90+6) - ++
Håller fast vid min tes om hur Sandberg lämpar sig bättre som en mittback. Han känns ganska kantig när han ska kliva framåt i banan och har inte alls samma styrka som Lunddal eller samma snabbhet som Totland. Gör totalt sett en godkänd insats, men det känns som om Sandberg kommer att ”fasas ut” ur startelvan så småningom.

Even Hovland - ++
Höll på att ställa till det ordentligt i den första halvleken, när Abrahamsson står för en superräddning efter att ingen mindre än Hovland spelat fram bollen till Aberdeen-anfallaren. Tillsammans med sina försvarskamrater lite osäkra i andra halvlek också, och det var ett tillfälle där Miovski från hemmalaget bara kunde löpa sig loss utan att det fanns någon som helst försvarare i sikte. Kanske lite orättvist att lägga backlinjens tveksamheter på Hovland, men eftersom det är han som styr försvaret gör jag det ändå. Bara negativt var det inte, och han var som vanligt mycket viktig när Häcken försvarade sin ledning i slutet.

Franklin Tebo - ++
Tebos insats i dag fungerar som symbol för att symbolisera nigerianens period i klubben på ett utmärkt sätt. Gör något bra, gör något sämre, avslutar i jubel. Trots att han inte har varit en av nyckelfigurerna under Häckens framgångsera har han fortfarande varit med och bärgat ett SM-guld, ett cupguld och nu även kvalificerat de gulsvarta till ett Europa League-gruppspel. Insatsen i dag var synnerligen inte fläckfri, det har Tebos insatser sällan varit, men stora delar av mig kommer fortfarande sakna den yviga, kompromisslöse mittbacken som nu lämnar för norska Sarpsborg.

Valgeir Lunddal (ut 61) - ++
En klassisk Valgeir insats, mycket stabilt med andra ord. Fick en otäck smäll mot huvudet efter en timme, och byttes sedermera ut på grund av skadan. Vi får hoppas att det inte är en hjärnskakning som det rör sig om.

Samuel Gustafson - ++++
I dag gick det att känna igen honom igen, Samuel. Häckens nav är alltid så lugn med bollen, trots att situationen ser prekär ut från en tittares synvinkel. Hittar nästan alltid en bra passning och var bättre i närkampsspelet i dag än vad han var i dubbelmötets första match. Häckens Europa-framgångar skulle aldrig ha varit möjliga utan Samuel Gustafson.

Mikkel Rygaard - ++
Gick inte riktigt att känna igen, går inte riktigt att känna igen om vi tittar över danskens insatser under de senaste veckorna. Assisterar fram Sadiqs 2-0-mål, men utöver det var det en rätt blek insats från Rygaard. Tappar massor av boll när Häcken ska försöka hitta en väg framåt i uppbyggnadsspelet. Det ser nästan lite ut som den Rygaard som vi fick se i Allsvenskans allra första omgångar i år, då det tappades oerhört mycket bollar i liknande lägen till vad det gjorde i dag. Godkänd visserligen, men jag kräver mer av Mikkel eftersom jag vet hur bra han kan vara.

Romeo Amane - ++++
Jag har sagt det hela tiden. Benie Traore för 60 miljoner, Kristoffer Lund för 30 miljoner och nu Ibrahim Sadiq för 50 miljoner. Bra försäljningar givetvis, men det vore tjänstefel ifall Amane inte skrivs in som den dyraste försäljningen i Häckens historia när han väl säljs. Att en 20-åring går in och presterar på det här viset i en match som denna är enormt. Han verkar vara helt opåverkad av stundens allvar, och har ett helt fantastiskt lugn med bollen vid fötterna. Hans råvaror är bättre än någon annans i hela truppen och det visar han verkligen i dag. Mycket stark insats!

Ibrahim Sadiq - +++++
I min införtext inför returmötet bad jag Ibrahim Sadiq om en sista dans. Dansen han gav oss skulle få vilken dans-jury som helst att vilja spränga betygsskalan, ge honom ett högre betyg än vad det egentligen går att få. För att det var en mångfacetterad dans som hade allting. Lysande i presspelet, delikata, öppnande passningar, men framför allt målen som visade Häcken vägen ut i Europa.

Faktumet att Sadiq inte är en BK Häcken-spelare i morgon, att han faktiskt inte ens är en Häcken-spelare i talande stund är något som är alldeles för ledsamt att ta in en glädjefylld kväll som denna. Vi får tänka att Sadiqs sista avtryck var hans största avtryck, hans sista insats den allra bästa. Hade han ikon-status innan torsdagens match vet jag inte vilken titel som är rimlig att ge han under fredagen.

Srdjan Hrstic - +++
Ett kontroversiellt betyg att sätta. Givetvis finns det en sekvens som världen kommer minnas från Hrstics insats i dag bättre än någon annan, men jag väljer att fokusera på de tiotal andra sekvenser som Hrstic också stod för under kvällen. Han ger mig återigen Jeremejeff-vibbar när han elegant tar ned bollen och fördelar den vidare, och värderar rätt i de allra flesta lägena. Allt sammanfattat tycker jag ändå att han gör en bra match. I kväll finns det bara en sömnlös serb i Skottland, och han heter Slobodan Rubezic, och orsakade straffen som ledde fram till Häckens 3-1-mål.

Amor Layouni - +++
Får under kvällen inte till sina avslut, men vad gör det när han lägger in en insats som den han gör i dag. Placerar dit det så viktiga 3-1-målet, och slutar aldrig att springa under hela matchens gång. Layouni kommer att behöva axla ett ännu större ansvar nu när Sadiq sticker.

Avbytare

Jacob Barrett Laursen (in 61) - ++

Helt okej. Hann inte se så mycket av dansken under den halvtimman han fick, men av det jag såg tycker jag att det ser ganska stabilt ut, även om förbättringspotentialen är tydlig.

Tomas Totland (in 90+6)
Spelade för kort tid för att bedömas
 

Melvin Malmberg2023-09-01 00:24:00
Author

Fler artiklar om Häcken