Bravida Arena, 2023-05-01 15:00

Utsiktens BK - Örgryte
2 - 1

Tungt fall i årets första derby

Årets första derby mot Utsikten startade på ett mycket imponerande sätt. Ett oväntat kvitteringsmål kom dock att skapa ett totalt paradigmskifte. Efter 3 poäng på 5 matcher är det lätt att kunna dra vissa paralleller till fjolåret.

Inledning:
Valborgsbrasorna hade brunnit ut och regnet satte en mycket grå prägel på Göteborg under eftermiddagen. På något sätt kändes det som en perfekt scen för "derby mot kiken". Känslan var att det var dags nu. 4 matcher där vi haft rimliga chanser till en trepoängare skulle eskalera i "femte gången gillt" och en storseger. Och inledningen gjorde oss inte tveksamma till att fortsätta drömma om saken.

Mål och hög press:
I den 3'e matchminuten nådde Christoffer Styffe högst på en hörna och nickade in den på ett imponerande sätt. Detta blev 21-åringens första mål för rödblått i hans andra match från start. Känslan är att unge Styffe har god potential att växa in i sin roll på ett fint sätt. Han verkar också kunna bli en gigant i luftrummet. En lite intressant notering i och med 1-0 målet är att alla våra mittbackar nu gjort mål i årets upplaga av Superettan.

Mardrömsminuter i första halvlek:
Sällskapet kom att fortsätta styra matchen på ett väldigt imponerande sätt under inledningen av första halvlek.
I minut 26 kom dock en kvittering som satte oss i en besvärlig situation. Utsiktens Karl Bohm kom loss på en kant och rödblåtts straffkung Jonathan Azulay täcker ytan in mot mål fint men halkar dessvärre och lämnar öppen gata för Bohm.
- "Vi ger bort enkla mål när vi egentligen är så mycket bättre" konstaterar Isak Dahlqvist
Motgångarna fortsätter och mot slutet av halvleken faller Amel Mujanic ner skadad. Otroligt tråkigt på flera sätt. Amel som nyss har kommit tillbaka efter en skada han ådrog sig innan säsongen och varit bra i dom matcher som spelats. Vi hoppas på god bättring för hans vidkommande.

Andra halvlek och den totala vändningen:
I andra halvlek händer dessvärre det som känns så otroligt återkommande. Utsikten gör 2-1 efter bara någon minut när Erik Westermark är framme. Helt plötsligt stod vi på ruta ett igen. Från att ha inlett matchen som en toppklubb i superettan till att ha rasat samman och tappat självförtroendet helt.
- "Det är klart att vändningen påverkar en. Oavsett hur stark man försöker vara påverkar det en alltid" konstaterar Isak Dahlqvist. Jeffrey Aubynn är inne på samma spår - "Vi ger bort mål på ett för enkelt sätt. Det har visats tydligt att vi är känsliga för skiftningar i matchen."
Andra halvlek för röblått kom att ge den gråregniga himlen någon slags innebörd. Sällskapet siktade framåt men nådde aldrig dit. Utsiktens defensiv var hela tiden lite för stark och lite för påkopplad för att vi skulle hitta en lucka igenom den.

Avslut - Insikter om Utsikten
Det var med en enormt bitter och besviken känsla man lämnade Bravida. Det kändes som att man hade tittat på två olika upplagor av rödblått. Jeffrey summerade den tanken lite för min del efter matchen när han konstaterade att - "Med tanke på dom tuffa åren ÖIS har haft så finns det någonting i det som spökar där. Men vi ser också att när dessa hjärnspöken släpper spelar vi bra fotboll."
Det är svårt att säga emot den tanken eftersom att den känns väldigt uppenbar. Att vi kan spela fin fotboll i perioder råder det inget tvivel om, det bevisades klart och tydligt i inledningen av matchen. Att vi därefter faller samman är ett återkommande problem som vi måste resa oss ifrån. Vi får inte låta mentala spöken förstöra något som faktiskt kan bli riktigt bra. Håller vi oss från det kommer trepoängarna komma.

Matthias Nilsson 2/5
Inte Matthias starkaste match idag men inte heller en underkänd insats.
Marcus Haglind Sangre 2/5
Sangre gör en okej insats och hans fina fysik hjälper oss i många lägen. Det blir också några offensiva räder och vi kunde notera en forwardposition i slutminuterna
Jonathan Azulay 1/5
Fortsatt motigt för "Azu" som lyckas halka i samband med Utsiktens kvittering. Naturligtvis var det en olyckshändelse som han inte kan kritiseras för men det är så oturligt. Den här matchen var inte godkänd men förhoppningsvis kan hans starka mentalitet vända detta.
Christoffer Styffe 3/5
Grymt kul med mål för Styffe som redan känns mycket mer bekväm än under sin debutmatch. Har också en styrka i luftrummet som påminner mig lite om en viss Arvid Brorsson
Anton Andreasson 2/5
Kul att se Anton från start då han imponerat i sina inhopp. Dock lyckas han inte riktigt hitta in i matchen den här gången.
Isak Dahlqvist 2/5
Även Isak som vanligtvis brukar vara den som skapar hönor av fjädrar offensivt har svårt att hitta fram idag. Några fina aktioner dock.
Jonathan Drott 3/5
Hårdingen Drott vet vad sätta hårt mot hårt innebär. Flera tuffa tacklingar och ett bra driv framåt. Grym värvning!
Amel Mujanic 3/5
Under tiden Amel är inne hittar vi fram. När Amel går ut fastnar vi. Strategen har en fin förmåga att låsa upp försvar som tyvärr försvinner när han går ut skadad. Jobbigt att se, hoppas han snart är tillbaka!
Daniel Paulsson 2/5
Vi uppskattar "Pålle". Otroligt mycket. Och det här var ett steg i rätt riktning men hittils i år har han inte hittat in i säsongen.
Mubaarak Nuh 2/5
"Mubbe" är otroligt fint aktiverad i starten av första halvlek. Sedan blir det lätt att någon sekvens överarbetas och anfallet dör ut. Jag är övertygad om att det finns något alldeles extra i den här liraren men vi vill hitta det.
Noah Christoffersson 1/5
Tung match av Noah som inte alls hittar fram. Felvänd flera gånger och otroligt svårt att komma runt Jesper Brandt i Utsikten.

Inhoppare:
Johannes Selven 1/5
Framtidslöftet Selven har inte riktigt hittat in i spelet hittils i år och den här matchen funkar inte för honom. Rimligtvis vaknar han till när han kommit in mer i truppen