StartishockeyHockeyzonAmnesty om Kina: ”Situationen har blivit sämre”
Lagbanner
Amnesty om Kina: ”Situationen har blivit sämre”
"Tyvärr har människorättssituationen i Kina blivit sämre sedan förra gången landet var värd för OS (2008), och även då fanns stora brister i respekten för mänskliga rättigheter." – Maja Åberg, Amnesty

Hockeyzon

2022-02-10 10:14

Amnesty om Kina: ”Situationen har blivit sämre”

De olympiska spelen ska råda med mänskliga rättigheterna som princip enligt den Internationella olympiska kommittén (IOK). Därför har det varit kritiserat sedan beslutet togs 2015 att Kina står som värdland i de nu pågående vinterspelen. – När nu IOK valt att ge spelen till Kina är det viktigt att IOK, SOK och alla andra som har möjlighet uppmärksammar bristen på mänskliga rättigheter och kräver en förändring, säger Maja Åberg, policyrådgivare på Amnesty.

Author
Viktor Alner

viktor.alner@bettercollective.com

Twitter @ViktorAlner

Sedan tidigare har SvenskaFans ett samarbete med Amnesty kring Qatarfrågan utifrån kommande fotbolls-VM. Men utifrån att pågående vinter-OS spelas i Kina har vi valt att också uppmärksamma situationen där med hänsyn till de mänskliga rättigheterna och därför tagit kontakt med Amnesty i frågan. 

Den Internationella olympiska kommittén (IOK) hävdar att de olympiska spelen ska hållas med de mänskliga rättigheterna som princip. Därför var det ifrågasatt redan 2015, då IOK beslutade att Kina skulle få stå som värd för vinter-OS 2022, varför en stat som inskränker de mänskliga rättigheterna ens kunde få möjlighet att vara värdland för spelen. 

Kina fick hålla i sommar-OS 2008 med lovord om att förbättra sin politik i frågor som berör de mänskliga rättigheterna. Dessvärre har utvecklingen i landet gått åt motsatt riktning.

– Tyvärr har människorättssituationen i Kina blivit sämre sedan förra gången landet var värd för OS (2008), och även då fanns stora brister i respekten för mänskliga rättigheter. Förtrycket av uigurer och andra etniska minoriteter i Xinjiang har ökat och över en miljon människor har satts i interneringsläger där de utsätts för tortyr och hjärntvätt. I Hongkong har den fria pressen och demokratirörelsen tystats när yttrandefriheten på kort tid monterats ned. Kina är dessutom det land som avrättar flest människor i världen, säger Maja Åberg,policyrådgivare på Amnesty.

Hur ser Amnestys arbete ut i Kina idag? 

– Amnesty arbetar både för att uppmärksamma enskilda individer som till exempel den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai och kräva att de friges och för att kinesiska myndigheter skall respektera alla mänskliga rättigheter. Arbetet sker dock utanför Kina, då människorättsorganisationer som Amnesty inte är välkomna.

Varför är det kontroversiellt att vinter-OS hålls i Kina?

– Att en stat kränker mänskliga rättigheter så grovt och är värd för ett stort och uppmärksammat arrangemang som OS sticker i ögonen. Att det samtidigt pågår brott mot mänskligheten i landet blir elefanten i rummet.

Vad betyder det för Kina att hålla i de olympiska spelen?

– Det är en stor PR-möjlighet, Amnesty anser att arrangemanget riskerar att bli så kallad sportswashing, alltså ett sätt för Kina att dra uppmärksamheten ifrån människorättssituationen och bristen på yttrandefrihet.

Uigurernas situation i Kina har på senare tid blivit väl omtalat. Hur skulle ni beskriva situationen för dessa grupper idag? 

– Uigurerna och andra muslimska grupper i regionen Xinjiang riskerar kränkningar av sina mänskliga rättigheter varje dag. Förutom risken att hamna i omskolningsläger för småsaker som att ha whatsapp på sin telefon, eller ha släkt utomlands, lever de i ett totalt övervakningssamhälle. De övervakas av kameror med ansiktsigenkänning, deras mobiler och datorer övervakas, och ibland flyttar företrädare för myndigheterna helt enkelt in i deras hem för att hålla koll på dem dag och natt.

Flera länder som bland annat Indien, Danmark, Storbritannien och USA har valt att diplomatiskt bojkotta vinterspelen i Kina. Sverige har valt att inte göra det men vår regering deltar ej men hänvisar istället till pandemin - vad gör Sveriges regering för att påverka Kina i dessa frågor? 

– Den frågan bör ställas direkt till Sveriges regering. Amnesty uppmanar Sverige (och andra länder) att lyfta frågan om mänskliga rättigheter med Kina. Att Kina har fängslat en svensk medborgare, Gui Minhai, enbart för att han använt sig av sin yttrandefrihet, gör det extra viktigt för Sverige att agera och kräva hans frihet. 

IOK hänvisar till att man har samtal med Kina kring aktuella frågor om mänskliga rättigheter. Vidare har Sveriges egna olympiska kommitté, SOK, ett nära samarbete med organisationen Civil Rights Defenders utifrån årets vinter-OS. Kan stora internationella event som OS vara en plattform i försök påverka Kina på något sätt?

– När nu IOK valt att ge spelen till Kina, trots den bedrövliga människorättssituationen, är det viktigt att IOK, SOK och alla andra som har möjlighet uppmärksammar bristen på mänskliga rättigheter och kräver en förändring. Staten Kina är känslig för kritik, och vill till varje pris undvika den, men om kritiken kommer att leda till någon reell förbättring är svårt att veta. De som trodde att förra OS i Kina skulle bidra till en förbättring av människorättssituationen hade fel, det ser vi med facit i hand.

Borde IOK göra mer för att markera mot Kina?

– Framför allt borde IOK ta mer hänsyn till respekt för mänskliga rättigheter när de väljer värdland.

Vad kan svenska aktörer som är på plats i OS idag göra för att påverka?

– Det borde vara en självklarhet att svenska och internationella aktörer på plats får använda sig av sin yttrandefrihet och säga vad de vill. Risken att straffas för uttalanden som kränker kinesisk lag har dock bidragit till att begränsa även utländska medborgares yttrandefrihet. Det betyder att de som är på plats i Beijing tvingas väga sina ord på guldvåg, för sin egen säkerhets skull.

Vad kan jag som enskild individ i Sverige göra för att påverka?

– Se till att du vet vad som pågår bakom kulisserna i landet och passa på att uppmärksamma och agera emot människorättskränkningar på de sätt du kan. Ett sätt är att dela Amnestys aktioner via sociala medier och uppmana vänner att skriva under, ta upp frågan på fikarasten på jobbet, eller skriv till landets ambassad.


SvenskaFans har sökt SOK i frågan angående Kina och de olympiska spelen. SOK vill ej delta i intervju utifrån att spelen just nu pågår i Kina men hänvisar istället till samarbetet med Civil Rights Defenders. En människorättsorganisation som finns på plats i flera kontinenter, bland annat i Asien. Läs mer om det här.

LÄS ÄVEN

Krönika: OS i Kina sätter IOK i en märklig sits

Kina: En C-hockeynation redo för de olympiska spelen

Mer om SvenskaFans och Amnesty

"Därför samarbetar SvenskaFans med Amnesty kring Qatarfrågan"

Amnesty svarar: Därför är VM i Qatar kontroversiellt

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.

spela18-logostodlinjen-logospelpaus-logospelinspektionen-logo