Värvningsförbud i SHL – men vad innebär det?

Värvningsförbud i SHL – men vad innebär det?

Kommer ett värvningsförbud att respekteras fullt ut? Vilka konsekvenser kan det ge?

Sportbladet kan idag avslöja att SHL inför ett värvningsbud som en konsekvens av den avslutade säsongen. Uteblivna matcher innebär ekonomiska förluster och det i kombination med osäkerheten kring sponsoravtal resulterar i frågetecken över klubbarnas förutsättningar och ekonomi inför kommande säsong.
 
Därför har alltså SHL-klubbarna enats om ett värvningsförbud som omfattar såväl nyrekryteringar som kontraktsförlängningar. Förbudet införs omedelbart och sträcker sig på obestämd tid.
 
- Vi har tagit beslutet i samråd med samtliga 14 SHL-klubbar, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till Sportbladet.
 
- För att lugna marknaden. Ett väldigt speciellt läge råder nu, svarar Hemlin när Sportbladet ber honom utveckla.
 
Rookiekontrakt, eller kontrakt med liknande lönekostnader, tillåts däremot.
 
Hockeypuls uppger att HockeyAllsvenskan överväger ett liknande värvningsförbud. Ligans styrelse ska diskutera frågan under onsdagseftermiddagen.
 
- Det är extraordinära tider och då måste man vara dynamisk, säger VD:n Stephan Guiance till Hockeypuls.
 
---
 
SHL:s värvningsförbud skickar givetvis solidariska signaler och understryker utmaningen som många klubbar nu ställs inför – men man måste också fråga sig vad det innebär i praktiken.
 
Man är inte allt för konspiratoriskt lagd om man ställer sig frågande till hur omfattande det här förbudet faktiskt kommer att vara.
 
Idag såg vi exempelvis Skellefteå presentera Modos poängkung Jonathan Johnson. 27-åringen smällde in hela 79 poäng i HockeyAllsvenskan och stod därmed för tidernas bästa notering i HockeyAllsvenskan.
 
Givetvis kan vi förutsätta att SHL-klubbarna har en mängd överenskommelser på plats. Av olika teknikaliteter och frågetecken kring hur allt ska hanteras med tanke på den uppkomna situationen har man kanske inte varit redo – eller ens haft möjligheten – att presentera alla övergångar än, så vad sker med dem? Lägger man dem på hög i väntan på att förbudet hävs eller riskerar de att annulleras?
 
Och tror vi verkligen att muntliga avtal inte kommer att slutas under värvningsförbudet?
 
Samtidigt som det finns högst rimliga argument för värvningsförbudet med tanke på den ekonomiska osäkerheten kan förbudet skapa nya problem. Klubbar som riskerar att förlora spelare får en ännu större sportslig utmaning då man kanske inte vet vilka förluster som är definitiva och vilka förluster som är spekulativa.
 
Ett värvningsförbud – oavsett om muntliga avtal sker eller inte sker – kan även ge effekter mot utländska ligor. Vågar svenska spelare vänta ut att muntliga avtal ska resultera i signerade avtal om KHL eller Schweiz kommer med definitiva kontraktserbjudanden?
 
Extraordinära omständigheter motiverar extraordinära åtgärder, men hur kommer det här värvningsförbudet att respekteras? Nog lär vi trots allt få stor aktivitet i skuggorna?

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2020-03-18 15:52:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon