StartishockeyNHLNHLÅrskrönika: ”Vi kommer aldrig glömma 2020”
Lagbanner
Årskrönika: ”Vi kommer aldrig glömma 2020”

NHL Allmänt

2021-01-04 10:00

Årskrönika: ”Vi kommer aldrig glömma 2020”

SvenskaFans blickar tillbaka på ett år som var allt annat än normalt.

Author
Niclas Viberg

niclas.viberg@svenskafans.com

@NiclasViberg

Det galnaste året i modern tid är till ända. Efter ett år fullt av mörker ser vi äntligen vaccin-hoppet närma sig när vi nu ska kliva in i 2021. Det nya året för även med sig en ny säsong – en säsong som på sikt förhoppningsvis kan återgå till någon form av det normala.

För säsongen 19/20 var sannerligen inte normal. Grundserien fick avbrytas i förtid och det var länge oklart om säsongen kunde slutföras. Men mot förhållandevis utmanande odds lyckades NHL genomföra ett slutspel.

De speciella omständigheterna – där en viktig faktor var att säkra/rädda inkomster – gjorde att ligan landade i ett slutspel där 24 lag deltog. Man satte upp två bubblor och trots några alarmerande rapporter från uppladdningen genomförde man slutspelet utan ett enda positivt Covid-19-test.

Mycket kan sägas om ligan och hur den styrs – men hylla den som hyllas bör och ligan förtjänar allt beröm i världen för att man lyckades genomföra ett så framgångsrikt och smärtfritt slutspel.

---

Tampa Bay fick slutligen sin efterlängtade Stanley Cup-titel. Efter flera år av favoritskap och motgångar gick man äntligen hela vägen för första gången sedan 2004. På vägen till finalen tog man sin revansch på Columbus, visade styrka mot Boston och uthärdade New York Islanders försök att suga bort all underhållning.

I finalen väntade ett Dallas som hade plockat fina skalper på sin väg till finalen. Såväl Colorado som Vegas hade eliminerats och Stars får nog ändå pekas ut som ett överraskningslag. 34-årige Anton Khudobin startade sina första slutspelsmatcher – och tog alltså laget hela vägen till final.

Dallas tog också ledningen i finalserien, men tre raka efterföljande segrar satte Tampa Bay i förarsätet. Så småningom vann man också Stanley Cup-finalen med 4-2 i matcher.
 

Steven Stamkos fick lyfta bucklan, Victor Hedman tog hem Conn Smythe Trophy och Nikita Kucherov vann slutspelets poängliga. Just Kucherov förtjänar att uppmärksammas igen. 25 matcher gav 34 poäng, fördelat på sju mål och 27 assist. Det är den näst högsta poängskörden under lönetakseran – men framför allt är det hans 27 assist som står ut.

Under ligans drygt hundraåriga historia är det nämligen bara Wayne Gretzky, vid tre tillfällen, och Mario Lemieux som har överträffat Kucherovs 27 assist.

Det var inte ett helt smärtfritt slutspel för Tampa. Ett antal viktiga spelare drogs nämligen med lite skadeproblem – och Steven Stamkos spelade som bekant bara tre minuter under hela slutspelet. Men så bjöd han också på ett mäktigt ögonblick…
 

--- 

I samband med finalen bekräftades dessutom att en mäktig svit förlängdes. 
 
#JagrForever 

--- 

Det var inte bara Tampa Bays seger som var minnesvärt från slutspelet, utan givetvis finns det andra ögonblick att lyfta.

Joe Pavelski skrev in sig i de amerikanska historieböckerna under finalen. Då gjorde han nämligen karriärens 61:a slutspelsmål och blev därmed bästa USA-födda målskytten. Noterbart är även att Pavelski blev tidernas blott fjärde spelare att göra minst tio mål vid 36 års ålder. Enbart Maurice Richard, Wayne Gretzky och Brett Hull har gjort det tidigare.

När Tampa Bay inledde matchserien mot Columbus var det uppenbart att blicka tillbaka mot den föregående säsongens katastrofala kollaps. Återigen blev det dramatiskt, men av helt andra anledningar. Matchen ville helt enkelt inte ta slut – förrän efter 90 minuter och 27 sekunders spel i förlängningen.

Den första matchen i den matchserien blev därmed tidernas fjärde längsta match och den näst längsta i modern tid.

Slutspelets kanske finaste ögonblick var annars när Oskar Lindblom gjorde comeback efter sin cancerbehandling. Philadelphia-forwarden hade varit med i bubblan, men var tillbaka på isen först i Game 6 mot New York Islanders i andrarundan. Flyers vann och tvingade fram en Game 7.
 

Även grundserien bjöd på några stora ögonblick. Pekka Rinne blev exempelvis tidernas tolfte målvakt att göra mål när han satte slutresultatet 5-2 mot Chicago.

I februari gjorde Joe Thornton poäng nummer 1500 och blev därmed tidernas 14:e spelare att ta sig förbi den milstolpen. Några veckor senare smällde Alexander Ovechkin in sitt 700:e mål – en bedrift som enbart sju andra spelare har klarat av.

Oavsett om man vill se Ovechkin utmana Wayne Gretzkys 894 mål eller ej så går det i alla fall att konstatera att den avbrutna grundserien 19/20 och den förkortade säsongen 20/21 rimligtvis påverkar den jakten.

Elvis Merzlikins debuterade under den gångna säsongen och tog ligan med storm. Som bäst gick det i januari och februari – då han skrev in sig i historieböckerna. Då blev han den första rookiemålvakten sedan Frank Brimsek 38/39 att hålla fem nollor över en period av åtta matcher.

---

Det finns inte så värst mycket att skriva hem om angående årets Awards. Leon Draisaitl blev utsedd till MVP, Roman Josi tog hem Norris Trophy och Cale Makar belönades med Calder Trophy, för att nämna något.

Vi minns istället hur Esa Lindell fick en röst som ligans tredje bästa back.

---

Tyvärr måste vi även konstatera att flera stora namn och profiler har gått bort under året.

Henri Richard, yngre bror till Maurice Richard, var tveklöst det största namnet. The Pocket Rocket är den spelaren som har vunnit flest Stanley Cup-titlar – hela elva stycken, bland annat som en del av två Montreal-dynastier. Richard, som gick bort i mars, har gjort flest matcher (1256) genom tiderna för Montreal och har den tredje bästa poängnoteringen (1046) i Canadiens.
 

Henri Richard är ett av de allra största namnen i NHL:s historia.

Det är nog rimligt att påstå att Pete Babando var ett betydligt mer anonymt namn, men han har ändå sin rättmätiga plats i NHL:s historia. Babando, som avled i februari, blev nämligen den första spelaren att bli övertidshjälte i en Game 7 i Stanley Cup-finalen.

Läs mer om Babando och hans historiska ögonblick här.

Eddie ”The Entertainer” Shack var en del av 60-talets Toronto-dynasti och vann Stanley Cup vid fyra tillfällen. Den profilstarke wingern tog sig över 1000 matcher och gjorde totalt 465 poäng. Han avled i juli.

I augusti – mitt under slutspelet – kom nyheten att Dale Hawerchuk hade gått bort vid 57 års ålder. Hawerchuk är en av det ursprungliga Winnipegs största spelare och gjorde nästan 1000 poäng för organisationen. Han blev bland annat den första 18-åringen att nå 100 poäng och på meritlistan står även två Canada Cup-titlar.

Tidigare i december gick Pierre Lacroix bort. Han gjorde flera år som general manager för Quebec/Colorado och såg exempelvis till att ta Patrick Roy, Ray Bourque och Rob Blake till Denver. Under hans tid som GM vann Avalanche två Stanley Cup-titlar.

I våras slog tragedin ner i Edmonton. Oilers-forwarden Colby Cave avled, 25 år ung. Efter en hjärnblödning opererades en cysta bort och Cave sattes i konstgjord koma – en koma som han aldrig vaknade upp från.

Andra namn som förtjänar att nämnas är Pat Stapleton, Jack McIlhargey, Howie Meeker och Neil Armstrong.

---

En oerhört otäck situation utspelade sig i Anaheim i början av februari när St. Louis var på besök. Mitt under den första perioden kollapsade Jay Bouwmeester på bänken efter ett långt byte. Veteranen hade drabbats av hjärtstillestånd, men snabba ingripanden lyckades stabilisera läget.

Vi tackar gudarna och läkarna för att vi inte behöver inkludera Bouwmeester i avsnittet här ovan.

---

Torontos titeltorka – man har ju som bekant inte vunnit Stanley Cup sedan 1967 – bjuder in till ständiga skämt och hån. Nu har man dessutom lyckats förlora mot en zamboni-förare.

När Toronto spelade mot Carolina gick såväl James Reimer som Petr Mrazek sönder. Hurricanes behövde däremot inte slänga in någon utespelare i kassen – det var bättre förr – utan istället använde man sig av emergency backup-systemet. Man plockade alltså ner 42-årige David Ayres från läktaren.

Ayres klev in i Carolinas målbur efter drygt halva matchen. Han släppte in de två första skotten han fick på sig – men höll sedan tätt och hjälpte Hurricanes att ta en 6-3-seger.

Vid 42 år och 194 dagars ålder blev Ayres den äldsta målvakten att vinna sin NHL-debut – ett rekord som Hugh Lehman hade suttit på sedan 1927.

Läs mer om David Ayres succématch här.
 

---

På spelarmarknaden såg vi som vanligt en hel del aktivitet. Sent under 2019 såg vi hur Los Angeles dumpade Ilya Kovalchuk. Några dagar in på det nya året signade han för Montreal och fick ett omedelbart lyft. Totalt landade han på 13 poäng (6+7) på 22 matcher innan Canadiens skickade honom till Washington vid trade deadline.

Grundserien avslutades stabilt i Capitals, men slutspelet blev inte lyckat och nyligen blev det klart att han återvänder till KHL.

Tampa Bay plockade in några viktiga inslag i sin jakt på Stanley Cup-titeln. Såväl Blake Coleman som Barclay Goodrow anslöt i samband med trade deadline och spelade inte helt obetydliga roller i slutspelet.

Jim Rutherford har som vanligt varit aktiv och såg bland annat till att Jason Zucker äntligen kom bort från Minnesota. I augusti tog han sedan tillbaka Kasperi Kapanen från Toronto och dessutom kände han sig tvungen att gå efter Mike Matheson.

I Vegas såg vi hur man gick efter Robin Lehner – och iscensatte början på en härlig målvaktskontrovers. Med en Marc-Andre Fleury på tydlig nedgång kände sig contendern Vegas tvungna att stabilisera målvaktspositionen och när slutspelet tog vid var det Lehner som fick förtroendet.

Det fick Fleurys agent Allan Walsh att gå i taket när han twittrade ut en smått legendarisk bild.



Det fortsätter att knorras om missnöje i Vegas-truppen och allt kulminerade sannolikt i samband med att Golden Knights gick efter Alex Pietrangelo på free agency. Var och varannan spelare ryktades vara tillgänglig eller på väg ut genom dörren. Inte ens när Paul Stastny och Nate Schmidt offrades har ryktena dött ut helt och hållet.

På Manhattan fick New York Rangers rebuild återigen en rejäl skjuts. Man vann draftlotteriet och belönades med Alexis Lafreniere. Det ser onekligen spännande ut i Rangers talangpool…

---

Några eror har tagit slut under året. Justin Williams tackade exempelvis för sig i Carolina. Efter att ha tagit en liten timeout efter säsongen 18/19 kom han tillbaka i januari 2020. Men nu har alltså den trefaldige Stanley Cup-mästaren – känd som Mr. Game 7 – gjort sitt i ligan. På meritlistan står även en Conn Smythe Trophy och 797 poäng på 1264 matcher.

Det mest uppseendeväckande uppbrottet stod däremot New York Rangers för – och det är inte Marc Staal-traden vi pratar om.

Henrik Lundqvists stjärnstatus dalade och i takt med att såväl Igor Shesterkin som Alexandar Georgiev imponerade skuffades svensken åt sidan. Att en gammal ikon fasas ut som backup bakom en ny talang är tämligen vanligt – men Lundqvist petades ner som tredjemålvakt.

Helt klart en förnedrande behandling av den här erans främsta målvakt och en av Rangers största ikoner – och i höstas köptes han ut från det sista året på sitt kontrakt. I jakten på en efterlängtad Stanley Cup-ring signade svensken i Washington, men efter att man upptäckte ett hjärtfel har han nu förmodligen gjort sitt.

I just Washington fasades även Braden Holtby ut till förmån för Ilya Samsonov. I höstas tog så en framgångsrik period i Capitals slut och flyttlasset gick istället till Vancouver. Där ersatte han Jacob Markström, som landade i Calgary.

Vi såg även hur Corey Crawford lämnade Chicago för New Jersey och vi hittar inte längre Mikko Koivu i Minnesota.

Utöver Henrik Lundqvist får man dessutom peka ut Joe Thorntons flytt som något anmärkningsvärd. 41-åringen har som bekant lämna San José efter 15 år och jagar nu Stanley Cup-titeln i Toronto.

Men om en ikon lämnade Sharks så återvände en annan. Patrick Marleau flyttade till Pittsburgh vid trade deadline men är alltså tillbaka i San José nu – och går en speciell säsong till mötes. Om inget oförutsett sker under säsongen kommer Marleau nämligen att ta sig förbi Gordie Howes rekord och göra flest matcher genom tiderna.

Året avslutades sedan med en bomb. Trots att Boston redan hade tappat Torey Krug verkade man inte intresserade av att behålla Zdeno Chara. Istället vill man satsa på sina unga backar – vilka är det som ens har en så självklar potential? – och Chara valde att fortsätta karriären i Washington.

---

2020 blev ett år likt inget annat. NHL lyckades på det bästa av sätt slutföra sitt slutspel – något man inte klarade av under spanska sjukan 1919. Betydelsen och den sportsliga integriteten av att kunna dela ut bucklan hade säkert sin vikt, men vi ska inte låtsas som om de ekonomiska faktorerna inte var mest avgörande.

Ligan riskerade massiva förluster om slutspelet inte genomfördes och man undrar hur Forbes alltid lika läsvärda årsrapport hade sett ut om slutspelet inte hade blivit av.

Pandemin och dess effekter kommer hålla sina klor i ligan över en oöverskådlig framtid. Flera lag gjorde stora förluster och vi har redan sett hur exempelvis lönetaket påverkas. I Forbes rapport konstaterar man att de fem största lagen – New York Rangers, Toronto, Montreal, Chicago och Boston – bär upp ligan och kanske kan det vara av vikt att de lagen faktiskt gör fina avtryck under 2021?

Om vi för en kort stund lägger Covid-19 åt sidan finns det mycket att ta in från 2020. Kucherovs mäktiga assistskörd. Stamkos tre minuter långa slutspelssuccé. Henri Richard och Colby Cave. Den nästintill rekordlånga förlängningsmatchen mellan Tampa Bay och Columbus. Oskar Lindbloms comeback. Ovechkins 700:e mål. Jay Bouwmeesters kollaps. Henrik Lundqvists förnedring och plötsliga avsked. David Ayres succématch.

Nu finns det hopp inför 2021. Säsongen står runt hörnet. Publiken kommer tillbaka, om än lite spretigt. Vi har något att se fram emot. Men vi kommer aldrig glömma 2020.

---

Vi avslutar med en personlig favorit. Nick Suzuki klappade Carter Hart på huvudet efter ett mål. När Philadelphia vann matchserien ville inte Derek Grant vara sämre. Och Bill Clement njöt.
 

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.

spela18-logostodlinjen-logospelpaus-logospelinspektionen-logo