
NHL Allmänt
2021-01-12 21:00
Redaktionen tippar NHL – West Division: ”Man är redo att ta nästa steg”
SvenskaFans NHL-redaktion tippar de olika divisionerna. Det är dags för West Division.

Niclas Viberg
niclas.viberg@svenskafans.com
@NiclasViberg
NHL står runt hörnet. Redan på onsdag kväll inleder Philadelphia och Pittsburgh säsongen 20/21. Med tanke på att beslutet om hur upplägget kring den nya säsongen skulle se ut kom med bara några veckors framförhållning blir det inte en lika omfattande uppladdning som vanligt – utan i år får vi nöja oss med en kort tippning av de fyra divisionerna.
Värt att komma ihåg är ju att NHL för den här säsongen har delat upp lagen i nya divisioner – East, West, Central och kanadensiska North. Vi inledde med East, följt av North och nu är det dags för West Division.
Samtliga skribenter i NHL-redaktionen fick skicka in sina separata rankningar. Alla olika listor sammanställdes sedan till en gemensam rankning som presenteras här.
---
Redaktionen tippar NHL – West Division:
1. Colorado Avalanche
Colorado har en fantastisk ung core på plats i NHL – och ett gäng fina prospects på gång. Det känns onekligen som att Avalanche är i inledningen av en ny powerhouse-era. Men ännu har man inte tagit sig förbi andrarundan på bra många år.
I höstas var det just där det tog stopp. Finalisterna Dallas tog hem Game 7 efter förlängning – trots att Avalanche hade ledningen med 2-1, 3-2 och 4-3. Men Colorado har etablerat sig som ett slutspelslag och man är redo att ta nästa steg.
Med Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen, Cale Makar och Sam Girard står man som sagt välrustade för många års contender-status. Nu har Joe Sakic dessutom breddat på med några etablerade förstärkningar och så småningom bör fina talanger som Bowen Byram och Alex Newhook ansluta. Kanske tar Byram en ordinarie plats redan den här säsongen.
Kanske råder det lite osäkerhet över målvaktsparet, men Philipp Grubauer borde hålla tillräcklig nivå för att Colorado ska tillhöra favoritskiktet.
---
2. Vegas Golden Knights
Det är aldrig lugnt i Vegas. Den här off-season var inte annorlunda. I sin jakt efter Alex Pietrangelo och ambitionen att förlänga med Robin Lehner behövde man skaka loss lönekostnader. Det gav effekten att var och varannan spelare med en ansenlig lönecheck ryktades vara på marknaden – och det gav i sin tur en uppretad trupp.
Vegas försökte dumpa Marc-Andre Fleury – organisationens första face of the franchise – under uppmärksammade former, men någon trade blev det aldrig för den dyra målvakten. Istället blev det Nate Schmidt och Paul Stastny som offrades. In kom därmed Pietrangelo och det är en försvarsgeneral som omgående lyfter Vegas.
Man lyckades även signa upp Lehner till en förlängning och Vegas är helt klart en av ligans större förhandsfavoriter. På sina tre säsonger i ligan har man gått till slutspel vid samtliga tillfällen. Senast blev det förlust i Conference-finalen. Efter en härlig holmgång mot Vancouver – där Lehner höll nollan i tre matcher – tog soppan slut mot Dallas.
Är det något man kan gnälla om är det centerdjupet. Chandler Stephenson som topp-6-center känns trots allt som ett aningen osäkert kort.
---
3. St. Louis Blues
Om Vegas stod för en av höstens största värvningar så har St. Louis råkat ut för en av de mest smärtsamma förlusterna. Lagkaptenen och härföraren Alex Pietrangelo slarvades bort och även om Torey Krug är en klart duglig ersättare är det odiskutabelt en jobbig förlust.
Dessutom tvingades Alexander Steen sluta i förtid och Vladimir Tarasenko är inte aktuell för comeback förrän en bit in på våren. Blues blev även av med Jake Allen och hans lönekostnader. I forwardsbesättningen har däremot Mike Hoffman anslutit och bör ge St. Louis sina vanliga 30-talet mål.
Mästarna från 2019 gjorde inte mycket väsen av sig i slutspelet senast. De tre round robin-matcherna gav bara en poäng och sedan blev det respass mot Vancouver i förstarundan. Med en färsk Stanley Cup-seger i bakluckan var man kanske inte allt för motiverade inne i bubblan?
---
4. Minnesota Wild
Minnesota spelade fyra matcher i bubblan i Edmonton innan slutspelet tog slut. Sedan dess har Wilds relativt färska general manager Bill Guerin varit aktiv. Han gav bland annat upp Luke Kunin för Nick Bonino och gav mer eller mindre bort Devan Dubnyk till San José.
Desto mer överraskande skickade man även Eric Staal till Buffalo i utbyte mot Marcus Johansson. Från sin gamla arbetsgivare Pittsburgh hämtade han in Nick Bjugstad. Det gör att Wild nu står med en centeruppsättning bestående av Bjugstad, Bonino, Joel Eriksson Ek och Victor Rask.
Som tur är finns det desto mer intressanta inslag på andra håll. Försvaret har en mycket stark topp-4 där Ryan Suter och den nyutnämnde kaptenen Jared Spurgeon leder trupperna. Där bakom delar Alex Stalock och nye Cam Talbot på målvaktsuppdraget.
Kevin Fiala hade ett rejält lyft under den gångna säsongen och tillsammans med Zach Parise och Mats Zuccarello borde det produceras en del från kanterna. Det mest intressanta inslaget är däremot en annan winger – nämligen Kirill Kaprizov. 23-åringen har nu flyttat till Nordamerika efter några framgångsrika säsonger i KHL och har stora förhoppningar på sig nu.
---
5. San José Sharks
San José var en av de stora flopparna under den gångna säsongen. Även om man tar ett utsatt skadeläge med i beräkningarna var det ett monumentalt misslyckande – och inte ens med 24 slutspelslag fick man alltså kliva in i Edmonton-bubblan.
Sharks har alltså inte spelat sedan i våras och när säsongen nu ska inledas råder det även frågetecken över huruvida man faktiskt kan spela i San José.
Under en rekordlång off-season är det mest några utfyllnadsspelare som har lämnat laget – med ett undantag. Joe Thornton lockades till Toronto och lämnar därmed organisationen efter 15 år. Däremot har Patrick Marleau hittat tillbaka efter traden till Pittsburgh och såväl Ryan Donato som Matt Nieto ska bidra med lite nytt djup.
Det ska även bli intressant att se om Devan Dubnyk kan konkurrera ut Martin Jones och ge Sharks lite värdigt målvaktsspel. Dubnyk har hunnit bli 34 år gammal och storhetstiden för några år sedan är långt borta. Men man tar kanske hellre en chansning på Dubnyk än att hoppas på Jones fullt ut igen?
---
6. Arizona Coyotes
Arizona-fansen har inte blivit bortskämda med så värst mycket slutspelshockey genom åren. Under början av 10-talet hade man en bra period och gick exempelvis till Conference-final 2012. Det var också det sista tillfället som man spelade slutspel innan man fick chansen i höstas.
Då tog man en hyfsad skalp när Nashville utmanövrerades i kvalificeringsrundan, men det blev en klar 1-4-förlust mot Colorado i förstarundan. Där såg vi bland annat hur Avalanche nollade Arizona i match ett och sedan tog två raka 7-1-segrar i match fyra och fem. Coyotes var helt enkelt en storlek eller två för små, men ett slutspelsframträdande var trots allt viktigt.
Under hösten handlade också mycket om Oliver Ekman-Larssons framtid. Boston och Vancouver föreföll vara de två alternativen, men i slutändan stannade han i det bekväma i Arizona. Att lagkaptenen övervägde en flytt var kanske inte så värst konstigt med tanke på all kaos som har omgärdat organisationen. Det nådde sin kulmen när John Chayka lämnade under uppmärksammade former.
Nu gör Arizona någon form av omstart med Bill Armstrong som ny general manager. Rick Tocchet är däremot kvar som coach och den gamle hårdingen kan nog ligga pyrt till om säsongen inte blir bra. Man är beroende av Darcy Kuemper och att ett antal spelare – bland annat Phil Kessel – lyfter. Blir det en tung säsong har man i alla fall några veteraner man kan sälja av framåt trade deadline.
---
7. Anaheim Ducks
Anaheim – som missade slutspelet för andra året i rad – har några slagkraftiga veteraner och ett gäng spännande yngre förmågor, men räcker verkligen helheten till för att på allvar kunna utmana om en slutspelsplats?
John Gibson är exempelvis en utomordentligt fin målvakt. Visserligen kommer han från en svag säsong, men det kan nog snarare kopplas till lagets prestationer än att 27-åringen plötsligt har tagit slut. Bakom honom tog man tillbaka 40-årige Ryan Miller och det är inte orimligt att ställa sig frågande till hur det kommer arta sig under ett så här komprimerat spelschema.
I försvaret har Hampus Lindholm, Josh Manson och Cam Fowler länge varit en stabil trio. Nu får man även sällskap av Kevin Shattenkirk, som fick en liten upprättelse i Tampa Bay. Det ska dessutom bli intressant att se vad Kodie Curran kan åstadkomma efter sin mäktiga säsong i Rögle.
Framåt kretsar det mesta som vanligt kring Ryan Getzlaf, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg och Adam Henrique. Kanske finns det ytterligare steg i Sam Steel, Max Jones och Troy Terry – men framför allt kan kanske JVM-fenomenet Trevor Zegras och Jamie Drysdale glänsa?
---
8. Los Angeles Kings
Los Angeles går med all sannolikhet mot en fin framtid – några års bra draftande ser lovande ut – men den här säsongen blir nog utmanande.
Veteranerna i toppskiktet håller fortfarande en god nivå. Anze Kopitar och Drew Doughty kan fortfarande diktera matcher och en frisk Jeff Carter bör kunna göra nytta. Kanske kan Olli Määttä, Dustin Brown och Adrian Kempe fylla ut laget på ett stabilt sätt. Jonathan Quick och Cal Petersen borde inte klappa igenom i alla fall. Slutligen är Andreas Athanasiou en småspännande värvning.
Men det är den nya generationen som är värd att följa, både över den här säsongen och över längre tid. Spelare som Quinton Byfield, Alex Turcotte, Arthur Kaliyev, Rasmus Kupari, Akil Thomas, Gabriel Vilardi, Tobias Björnfot, Jordan Spence och Lias Andersson – för att nämna några av de största – bör alla ha stora chanser att slussas in över den kommande tiden.
Det finns alltså gott om spännande inslag att se fram emot, men 2021 blir nog ett tredje år utan slutspelsframträdande för Kings.
Värt att komma ihåg är ju att NHL för den här säsongen har delat upp lagen i nya divisioner – East, West, Central och kanadensiska North. Vi inledde med East, följt av North och nu är det dags för West Division.
Samtliga skribenter i NHL-redaktionen fick skicka in sina separata rankningar. Alla olika listor sammanställdes sedan till en gemensam rankning som presenteras här.
---
Redaktionen tippar NHL – West Division:
1. Colorado Avalanche
Colorado har en fantastisk ung core på plats i NHL – och ett gäng fina prospects på gång. Det känns onekligen som att Avalanche är i inledningen av en ny powerhouse-era. Men ännu har man inte tagit sig förbi andrarundan på bra många år.
I höstas var det just där det tog stopp. Finalisterna Dallas tog hem Game 7 efter förlängning – trots att Avalanche hade ledningen med 2-1, 3-2 och 4-3. Men Colorado har etablerat sig som ett slutspelslag och man är redo att ta nästa steg.
Med Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen, Cale Makar och Sam Girard står man som sagt välrustade för många års contender-status. Nu har Joe Sakic dessutom breddat på med några etablerade förstärkningar och så småningom bör fina talanger som Bowen Byram och Alex Newhook ansluta. Kanske tar Byram en ordinarie plats redan den här säsongen.
Kanske råder det lite osäkerhet över målvaktsparet, men Philipp Grubauer borde hålla tillräcklig nivå för att Colorado ska tillhöra favoritskiktet.
---
2. Vegas Golden Knights
Det är aldrig lugnt i Vegas. Den här off-season var inte annorlunda. I sin jakt efter Alex Pietrangelo och ambitionen att förlänga med Robin Lehner behövde man skaka loss lönekostnader. Det gav effekten att var och varannan spelare med en ansenlig lönecheck ryktades vara på marknaden – och det gav i sin tur en uppretad trupp.
Vegas försökte dumpa Marc-Andre Fleury – organisationens första face of the franchise – under uppmärksammade former, men någon trade blev det aldrig för den dyra målvakten. Istället blev det Nate Schmidt och Paul Stastny som offrades. In kom därmed Pietrangelo och det är en försvarsgeneral som omgående lyfter Vegas.
Man lyckades även signa upp Lehner till en förlängning och Vegas är helt klart en av ligans större förhandsfavoriter. På sina tre säsonger i ligan har man gått till slutspel vid samtliga tillfällen. Senast blev det förlust i Conference-finalen. Efter en härlig holmgång mot Vancouver – där Lehner höll nollan i tre matcher – tog soppan slut mot Dallas.
Är det något man kan gnälla om är det centerdjupet. Chandler Stephenson som topp-6-center känns trots allt som ett aningen osäkert kort.
---
3. St. Louis Blues
Om Vegas stod för en av höstens största värvningar så har St. Louis råkat ut för en av de mest smärtsamma förlusterna. Lagkaptenen och härföraren Alex Pietrangelo slarvades bort och även om Torey Krug är en klart duglig ersättare är det odiskutabelt en jobbig förlust.
Dessutom tvingades Alexander Steen sluta i förtid och Vladimir Tarasenko är inte aktuell för comeback förrän en bit in på våren. Blues blev även av med Jake Allen och hans lönekostnader. I forwardsbesättningen har däremot Mike Hoffman anslutit och bör ge St. Louis sina vanliga 30-talet mål.
Mästarna från 2019 gjorde inte mycket väsen av sig i slutspelet senast. De tre round robin-matcherna gav bara en poäng och sedan blev det respass mot Vancouver i förstarundan. Med en färsk Stanley Cup-seger i bakluckan var man kanske inte allt för motiverade inne i bubblan?
---
4. Minnesota Wild
Minnesota spelade fyra matcher i bubblan i Edmonton innan slutspelet tog slut. Sedan dess har Wilds relativt färska general manager Bill Guerin varit aktiv. Han gav bland annat upp Luke Kunin för Nick Bonino och gav mer eller mindre bort Devan Dubnyk till San José.
Desto mer överraskande skickade man även Eric Staal till Buffalo i utbyte mot Marcus Johansson. Från sin gamla arbetsgivare Pittsburgh hämtade han in Nick Bjugstad. Det gör att Wild nu står med en centeruppsättning bestående av Bjugstad, Bonino, Joel Eriksson Ek och Victor Rask.
Som tur är finns det desto mer intressanta inslag på andra håll. Försvaret har en mycket stark topp-4 där Ryan Suter och den nyutnämnde kaptenen Jared Spurgeon leder trupperna. Där bakom delar Alex Stalock och nye Cam Talbot på målvaktsuppdraget.
Kevin Fiala hade ett rejält lyft under den gångna säsongen och tillsammans med Zach Parise och Mats Zuccarello borde det produceras en del från kanterna. Det mest intressanta inslaget är däremot en annan winger – nämligen Kirill Kaprizov. 23-åringen har nu flyttat till Nordamerika efter några framgångsrika säsonger i KHL och har stora förhoppningar på sig nu.
---
5. San José Sharks
San José var en av de stora flopparna under den gångna säsongen. Även om man tar ett utsatt skadeläge med i beräkningarna var det ett monumentalt misslyckande – och inte ens med 24 slutspelslag fick man alltså kliva in i Edmonton-bubblan.
Sharks har alltså inte spelat sedan i våras och när säsongen nu ska inledas råder det även frågetecken över huruvida man faktiskt kan spela i San José.
Under en rekordlång off-season är det mest några utfyllnadsspelare som har lämnat laget – med ett undantag. Joe Thornton lockades till Toronto och lämnar därmed organisationen efter 15 år. Däremot har Patrick Marleau hittat tillbaka efter traden till Pittsburgh och såväl Ryan Donato som Matt Nieto ska bidra med lite nytt djup.
Det ska även bli intressant att se om Devan Dubnyk kan konkurrera ut Martin Jones och ge Sharks lite värdigt målvaktsspel. Dubnyk har hunnit bli 34 år gammal och storhetstiden för några år sedan är långt borta. Men man tar kanske hellre en chansning på Dubnyk än att hoppas på Jones fullt ut igen?
---
6. Arizona Coyotes
Arizona-fansen har inte blivit bortskämda med så värst mycket slutspelshockey genom åren. Under början av 10-talet hade man en bra period och gick exempelvis till Conference-final 2012. Det var också det sista tillfället som man spelade slutspel innan man fick chansen i höstas.
Då tog man en hyfsad skalp när Nashville utmanövrerades i kvalificeringsrundan, men det blev en klar 1-4-förlust mot Colorado i förstarundan. Där såg vi bland annat hur Avalanche nollade Arizona i match ett och sedan tog två raka 7-1-segrar i match fyra och fem. Coyotes var helt enkelt en storlek eller två för små, men ett slutspelsframträdande var trots allt viktigt.
Under hösten handlade också mycket om Oliver Ekman-Larssons framtid. Boston och Vancouver föreföll vara de två alternativen, men i slutändan stannade han i det bekväma i Arizona. Att lagkaptenen övervägde en flytt var kanske inte så värst konstigt med tanke på all kaos som har omgärdat organisationen. Det nådde sin kulmen när John Chayka lämnade under uppmärksammade former.
Nu gör Arizona någon form av omstart med Bill Armstrong som ny general manager. Rick Tocchet är däremot kvar som coach och den gamle hårdingen kan nog ligga pyrt till om säsongen inte blir bra. Man är beroende av Darcy Kuemper och att ett antal spelare – bland annat Phil Kessel – lyfter. Blir det en tung säsong har man i alla fall några veteraner man kan sälja av framåt trade deadline.
---
7. Anaheim Ducks
Anaheim – som missade slutspelet för andra året i rad – har några slagkraftiga veteraner och ett gäng spännande yngre förmågor, men räcker verkligen helheten till för att på allvar kunna utmana om en slutspelsplats?
John Gibson är exempelvis en utomordentligt fin målvakt. Visserligen kommer han från en svag säsong, men det kan nog snarare kopplas till lagets prestationer än att 27-åringen plötsligt har tagit slut. Bakom honom tog man tillbaka 40-årige Ryan Miller och det är inte orimligt att ställa sig frågande till hur det kommer arta sig under ett så här komprimerat spelschema.
I försvaret har Hampus Lindholm, Josh Manson och Cam Fowler länge varit en stabil trio. Nu får man även sällskap av Kevin Shattenkirk, som fick en liten upprättelse i Tampa Bay. Det ska dessutom bli intressant att se vad Kodie Curran kan åstadkomma efter sin mäktiga säsong i Rögle.
Framåt kretsar det mesta som vanligt kring Ryan Getzlaf, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg och Adam Henrique. Kanske finns det ytterligare steg i Sam Steel, Max Jones och Troy Terry – men framför allt kan kanske JVM-fenomenet Trevor Zegras och Jamie Drysdale glänsa?
---
8. Los Angeles Kings
Los Angeles går med all sannolikhet mot en fin framtid – några års bra draftande ser lovande ut – men den här säsongen blir nog utmanande.
Veteranerna i toppskiktet håller fortfarande en god nivå. Anze Kopitar och Drew Doughty kan fortfarande diktera matcher och en frisk Jeff Carter bör kunna göra nytta. Kanske kan Olli Määttä, Dustin Brown och Adrian Kempe fylla ut laget på ett stabilt sätt. Jonathan Quick och Cal Petersen borde inte klappa igenom i alla fall. Slutligen är Andreas Athanasiou en småspännande värvning.
Men det är den nya generationen som är värd att följa, både över den här säsongen och över längre tid. Spelare som Quinton Byfield, Alex Turcotte, Arthur Kaliyev, Rasmus Kupari, Akil Thomas, Gabriel Vilardi, Tobias Björnfot, Jordan Spence och Lias Andersson – för att nämna några av de största – bör alla ha stora chanser att slussas in över den kommande tiden.
Det finns alltså gott om spännande inslag att se fram emot, men 2021 blir nog ett tredje år utan slutspelsframträdande för Kings.