SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 6. Edmonton Oilers

SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 6. Edmonton Oilers

Ny GM och ny tränare som ska ta organisationen framåt. Hur ofta har man inte hört det när det kommer till Edmonton Oilers? Förhoppningsvis kan det ske på riktigt nu.

Säsongen 18/19 blev ytterligare en fiaskosäsong för Edmonton Oilers. Slutspelsplatsen från 16/17 känns mer och mer som att det var underskattning från de övriga lagen än att man verkligen var så bra. Hela organisationen fick en skev självbild och trodde att man var redo att utmana på allvar samtidigt som Peter Chiarelli fick ytterligare tid på sig att göra idiotiska misstag.

Som tur är skickades Chiarelli i slutet av januari och istället har Ken Holland kommit in, rensat upp i ledningen och anställt Dave Tippett som huvudtränare. Många från det gamla gänget har fått söka sig vidare och Holland har fått handplocka sin personal och talat om att man måste ha tålamod, framförallt med yngre spelare.

När det kommer till spelarmarknaden har det största samtalsämnet handlat om Jesse Puljujärvi, som under sommaren gick ut offentligt och bad om en trade då han behöver en nystart. Just i den här situationen har Holland varit tydlig med att han inte kommer att ”ge bort” finländaren bara för att han inte trivs utan man ska ha ett rättvist utbyte. Något man knappast har fått under Chiarellis tid. Puljujärvi har en NHL-klausul som gäller fram till 1 december och kan alltså lämna Kärpät om man lyckas hitta en tradepartner. Känslan är att det kommer att ske under säsongen.

Milan Lucic var också en sommar-snackis och äntligen fick man iväg den tidigare så fruktade bjässen. Ingenting har stämt de senaste två säsongerna och det snackades bland annat om att Puljujärvi skulle vara en del av priset för att bli av med honom. Så blev det dock inte utan istället bytte man Lucic mot James Neal i Calgary och behöll bara $750,000 av hans $6 miljoner/säsong. Två spelare som borde må bra av miljöombyte och spontant känns det ju verkligen som en uppgradering för Oilers.

Sedan 2006 (final) har man bara lyckats ta sig till slutspel en gång och det är givetvis katastrofalt, i alla fall när man har haft Connor McDavid under de fyra senaste säsongerna. Superstjärnan börjar säkerligen bli trött på att få lägga ned säsongen tidigt varje år och nu måste man börja utmana om en plats på allvar. Holland har pratat om att man ska var med i racet kring slutspelsplatserna i år men har samtidigt talat om tålamod. Hur hanterar man situationen om man missar ytterligare ett slutspel?

 - - -

Målvakter:

Det sista misstaget Peter Chiarelli gjorde var att återigen vara snäll mot spelare och agenter då han signade Mikko Koskinen på ett treårskontrakt värt $4,5 miljoner. Detta efter en halv säsong i klubben. Visst var inledningen lovande av den stora finländaren men det fanns ingen som helst anledning att skriva kontraktet under säsongen och framförallt inte med en så hög cap hit. Koskinens spel rasade rätt rejält under andra halvan av säsongen så frågan är om han verkligen tar förstaplatsen i år.

Som utmanare har man plockat i Mike Smith, som också hade en jobbig säsong i Calgary men som nu hoppas kunna studsa tillbaka i Oilers. 37-åringen har spelat under Dave Tippett tidigare och kan mycket väl spela till sig förstaplatsen. Oilers går in i säsongen med en svajig målvaktssida och ska man hitta till slutspel måste någon av dem visa framfötterna.

Bland de yngre förmågorna hittar vi Shane Starrett som kommer från en fin säsong med Bakersfield i AHL. Här finns också Stuart Skinner och Dylan Wells men den kanske mest spännande är Olivier Rodrigue. 19-åringen plockades i andrarundan 2018 och kan mycket väl vakta kassen för Kanada i JVM.

Backar:

Andrej Sekera blev lite överraskande utköpt i somras då man ville frigöra löneutrymme, även om man inte utnyttjat det på något speciellt sätt. Slovakens skadeproblem har förstört stora delar av de två senaste säsongerna och får nu ladda om i Dallas istället.

Detta innebär att ännu större ansvar kommer ligga på Oscar Klefbom och värmlänningen, som också varit skadedrabbad, måste hålla sig frisk om man ska ta sig långt. Det blev bara 61 matcher förra säsongen och 28 poäng på dessa. Utan honom känns det oerhört svajigt bakåt.

Adam Larsson har varit Klefboms partner de senaste åren men det spekulerats i att man ska para ihop honom med Nurse som ett ”shutdown” par. Efter ett jobbigt fjolår är Larsson revanschsugen och han måste hitta tillbaka till en bra nivå. Tippett har dessutom uttalat sig om att han vill se den Larsson som spelat i VM, som haft ett leende på läpparna, som sett ut att ha roligt och varit lugn med pucken. Vi får hoppas att han hittar den känslan.

Istället har Joel Persson nämnts som partner till Klefbom. Efter framgångarna i Sverige och Växjö ska 25-åringen ta klivet in i NHL. Laget har skrikit efter puckskickliga, högerfattade backar och han kan säkert räkna med tid även i powerplay om han sköter sina kort rätt. Det ska bli intressant att se vad Persson, som spelade division 1-hockey så sent som 16/17, kan göra i världens bästa liga.

När det kommer till Darnell Nurse råder det delade meningar. Han har offensiva kvaliteter, fin skridskoåkning och är tuff att möta men är samtidigt slarvig. Med tanke på att hans kontrakt går ut efter säsongen ska det bli oerhört intressant att se vad han gör i år. 24-åringen kommer från sin poängmässigt bästa säsong, 41 poäng, och om den ökar ytterligare kan det bli lite jobbigt dyrt nästa sommar. Vissa pratar om Trouba-pengar men det känns alldeles för dyrt enligt undertecknad. Ken Holland kan få jobba hårt efter säsongen men samtidigt känns det skönt att både Josh Morrissey och Ivan Provorov signade för under $7 miljoner.

Många trodde nog att det var Kris Russell som skulle köpas ut eller bytas bort men skottblockaren är kvar. Han går in på sitt fjärde år i Oilers och har fått utstå en hel del kritik. Visst har han en uppoffrande spelstil men ibland blir det lite väl mycket sprattlande på isen istället för att stå upp. Om han tar en plats i topp-4 återstår att se men om Oilers ska ta sig långt vore nog det bästa att ha honom i en mindre roll.

Matt Benning har fått chansen högre upp i uppsättningen men har inte riktigt tagit den. Högerskytten har en del kvaliteter men får inte riktigt till det. Har en uppoffrande spelstil men kan få det tufft att behålla en plats när de yngre förmågorna börjar knacka på dörren.

På backsidan har organisationen nämligen sin största styrka när det kommer till talanger. Evan Bouchard och Dmitri Samorukov är de mest lovande talangerna. Bouchard dominerade i OHL och avslutade säsongen i AHL med Bakersfield där han levererade åtta poäng på lika många matcher i slutspelet. Han vann också priset som OHL:s ”most outstanding defenseman”, ett pris som tidigare gått till spelare som Ryan Ellis, Aaron Ekblad och Mikhail Sergachev. Man har med andra ord höga förväntningar på honom och han har under försäsongen visat att han vill vara med från start.

Samorukov är precis som Bouchard född 1999 och hade också ett riktigt fint år i OHL som slutade med att hans Guelph Storm tog hem hela rubbet. Ryssen hade fina 28 poäng på 24 slutspelsmatcher och ses mer och mer som ett riktigt fynd i tredjerundan från 2017.

Utöver dessa två sitter man på fina backar i Caleb Jones, Ethan Bear, William Lagesson och nyligen draftade Philip Broberg. Någon av dessa, förutom Broberg som ska spela i SHL denna säsong, har goda chanser att få minuter i NHL. Jones var uppe under fjolåret och gav ett fint intryck. Kanske är det han som ligger bäst till i år igen. Den fina backuppsättningen ger också trademöjligheter om man ska förstärka forwardssidan.

Forwards:

Om det ser fint och spännande ut på backsidan så är det tvärtom när det kommer till forwards. Utöver McDavid, Draisaitl och Nugent-Hopkins ser det fortfarande tunt ut.

Connor McDavid går nu in på sin femte säsongen och frågan är vad som är hans tak? Han förbättrar sig år efter år trots nya kedjekamrater varje säsong. Den otäcka skadan från säsongsavslutningen ser ut att ha läkt fint och han verkar redo för säsongsstarten. I fjol landade poängskörden på 116 pinnar och känslan är ju att den kommer att öka i år.

Hans lekkamrat till vänster lär troligtvis bli Leon Draisaitl. Tysken kommer från en supersäsong med 50 mål och 105 poäng i bagaget och det där $8,5-miljonerskontraktet börjar se rätt fint ut trots allt. Kemin med McDavid ska inte underskattats och det syns verkligen hur bra de trivs med varandra på isen.

Efter Milan Lucic och Patrick Maroon har McDavid fått en ny tuffing vid sin sida. Lite oväntat gick Zack Kassian in och visade upp sig när han fick chansen mot slutet av säsongen. Det blev nytt personbästa när det kommer till mål (15) och det finns mycket som talar för att han inleder säsongen bredvid superduon. En helt okej arbetsuppgift kan man tycka.

Sju olika tränare under sina nio år i ligan. Det är kanske inte så konstigt att Ryan Nugent-Hopkins har haft en del problem att leva upp till sin draftposition men under förra året lossnade det en aning. 26-åringen levererade 69 poäng på 82 matcher och han har själv uttryckt att han känner sig mer och mer bekväm i sitt tvåvägsspel och att han måste leverera framåt trots defensiva uppgifter.

James Neal hade inte varit under 21 mål under hela sin NHL-karriär förrän förra säsongen. I Calgary blev det bra sju mål och räkna med att 32-åringen är revanschsugen. Kan mycket väl göra McDavid sällskap men känns troligare att han kamperar bredvid RNH, i alla fall till en början.

Efter 22 mål under fjolåret spelade Alex Chiasson till sig ett nytt tvåårskontrakt. 28-åringen kommer att behöva fortsätta på ett liknande sätt då laget har ont om målskyttar bakom honom. Kommer att få tid i förstauppställningen av powerplay.

Joakim Nygård var förmodligen smart när han valde Oilers eftersom han kommer ha goda möjligheter till mycket speltid. I fem mot fem lär han hålla till i bottom-6 men kan möjligtvis få chansen bredvid RNH till en början. Med sin fina skridskoåkning och fart kan det bli åka av.

Om Markus Granlund går in som center eller forward återstår att se men finländarens defensiva kvaliteter kommer att bli nyttiga. Poängskörden dalade under de två senaste säsongerna i Vancouver och 26-åringen behöver hitta tillbaka.

Gaetan Haas ska bli intressant att följa. Schweizaren kommer från två säsonger i Bern och flera mästerskap med Schweiz. Kan komma att centra tredjeformationen. Har bra fart och fina handleder.

Är det någonting Oilers har gott om så är det forwards för bottom-6. Sam Gagner har haft en del bekymmer med att behålla ett NHL jobb efter sin fina säsong i Columbus 16/17 och kan få svårt även i år. Kan dock vinna mycket på att han ”känner” staden och är en bra mentor för de yngre.

Riley Sheahan har Ken Holland koll på från tiden i Detroit och centern kommer sannolikt att hålla till i fjärdeformationen. Jujhar Khaira borde definitivt ha en plats men skadebekymmer har ställt till det. Det blev bara tre mål på 60 matcher i fjol men i och med att han kan agera center och ytterforward så ökar det hans möjligheter ytterligare. Josh Archibald kommer senast från Arizona och 26-åringen, med 22 poäng förra säsongen, ser ut att hamna tillsammans med Sheahan och Khaira i en lina som ska vara jobbiga att möta.

Sedan finns också spelare som Tyler Benson, Kailer YamamotoCooper Marody, Joe Gambardella, Ryan McLeod, Colby Cave och Tomas Jurco att tillgå. Benson och Marody såg riktigt fina ut i AHL i fjol men frågan är om de är redo att ta en plats från start. Här känns Jurco eller Cave som det mest troliga.

En spelare man valt att bjuda in på tryout-kontrakt är ryske Anton Burdasov. Förra säsongen blev det 19 mål och 12 assist på 50 matcher i KHL med Salavat Yulaev för 28-åringen.

- - -

Tre styrkor:

Connor McDavid

Joakim Nygårds ord kan få beskriva superstjärnan.
– Åh herregud. Otrolig. Jag visste att han var bra men när du ser honom på isen live, det är svårt att förstå hur bra han är. Det är sjukt!

Talangbanken på backsidan

Här finns det gott om potentiella NHL-backar och det är bara en tidsfråga innan någon eller några av dem befinner sig i laguppställningen. Finns också möjligheter att få till en trade för att bättra på forwardsuppsättningen.

Revanschlusten

Det får inte se lika illa ut som tidigare och visst kan det låta klyschigt men flera spelare talar om att ta revansch för de två senaste säsongerna.

Tre svagheter:

Målvaktsparet

Mike Smith och Mikko Koskinen är ingen målvaktsduo som skrämmer slag på motståndarna. Framförallt inte efter fjolåret.

Bristen på topp-6 forwards

Draisaitl är egentligen center och James Neal är väl den enda utöver tysken som håller tillräckligt hög nivå för topp-6 bland ytterforwards. Man kommer att behöva fin produktion från Kassian, Chiasson och övriga breddspelare för att kunna vara med och slåss om en slutspelsplats.

Boxplay

Bara Chicago var sämre förra säsongen. Oilers siffror hamnade på 74,8% vilket är riktigt illa. Spelare som Granlund, Nygård och Sheahan kan komma att få stort ansvar här.

- - -

Preliminär laguppställning:

Leon Draisaitl - Connor McDavid - Zack Kassian
Joakim Nygård - Ryan Nugent-Hopkins - James Neal
Markus Granlund - Gaetan Haas - Alex Chiasson
Jujhar Khaira - Riley Sheahan - Josh Archibald

Gagner, Benson, Cave, Jurco, Marody

Oscar Klefbom - Joel Persson
Darnell Nurse - Adam Larsson
Kris Russell - Matt Benning
Caleb Jones

Mikko Koskinen (Smith)

- - -

Säsongens poängkung: Connor McDavid

48 poäng på 45 matcher under rookieåret. 100 poäng på 82 matcher andra året. 108 poäng på 82 matcher under tredje året och i fjol 116 poäng på 78 matcher. Frågan är hur han mår efter skadan men ingenting lär stoppa superstjärnan från ytterligare ett personbästa.

Säsongens viktigaste spelare: Connor McDavid

Behöver det ens motiveras?

Säsongens unga spelare: Caleb Jones

Här finns det alternativ men frågan är vilka som får chansen. Många av de yngre lär få ytterigare en säsong på sig att utvecklas i AHL. Jag tror dock att Jones har en bra chans att ta en plats från start och har tidigare visat att han kan spela på högsta nivå. Evan Bouchard ligger också bra till.

Säsongens doldis: Gaetan Haas

Schweizaren har haft flera fina år i sitt hemland men tog chansen att åka över i år. Har fina handleder, fart på rören och ett fint skott.

Säsongens besvikelse: Alex Chiasson

Efter fjolåret har han en del att leva upp till och kan få det svårt med tanke på att han inte kommer att spela lika mycket med McDavid i 5v5.

- - - 

Let's Go Oilers!

- - -
 
Redaktionens rankning:
 
Pacific Division:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6. Edmonton Oilers
7. Anaheim Ducks
8. Los Angeles Kings
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 
 
Vill du skriva om Edmonton Oilers på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com.
 

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2019-09-19 12:00:00
Author

Fler artiklar om Edmonton