Inför: Tyskland - Schweiz - vilka vinner grupp A?
Musiala har varit het under inledningen av mästerskapet.

Inför: Tyskland - Schweiz - vilka vinner grupp A?

Med två segrar i ryggen avslutar Tyskland gruppspelet i Frankfurt mot Schweiz. En poäng räcker för att säkra gruppsegern och de ställs då mot grupptvåan i grupp C. Blir det någon slags rotation eller fortsätter Nagelsmann med samma elva som de två tidigare matcherna?

Efter en pangstart mot Skottland i premiären (5-1) följde Tyskland upp med att göra jobbet mot Ungern och städade undan dem enkelt med 2-0. Därmed leder de gruppen två poäng före Schweiz vilket betyder att ett oavgjort resultat räcker för att säkra gruppsegern.
Naglesmann vädrade under gårdagens presskonferens kritik mot planen i Frankfurt och hans värsta mardröm är att någon spelare blir allvarligt skadad med tanke på det undermåliga underlaget.
”Det är som att köra med sommardäck på vintern” sade han och jämförelsen är ett tydligt tecken på att det finns en stor oro. Tyskland mötte Holland i just Frankfurt i mars och redan då riktades kritik mot underlaget då gräset växer dåligt, är halt och släpper i stora bitar vilket vi såg i mötet mellan Danmark – England för ett par dagar sedan.

Tyskland har under många år haft försvarsproblem och senast mot Ungern var den första nollan i mästerskapssammanhang sedan segern mot Slovakien i åttondelsfinalen i EM 2016. Under EM satsar man på mittbacksparet Tah/Rüdiger vilka båda är stora kraftpaket som även kan använda fötterna och inte bara tjonga långt. De är väldigt jobbiga att möta och båda kommer från väldigt väl genomförda säsonger där de båda även vann liga med Leverkusen respektive Real Madrid. Båda två har dock fått varsitt gult kort redan och om någon av dem drar på sig en varning mot Schweiz är de avstängda i åttondelsfinalen. Att regeln om avstängning efter två gula kort i ett mästerskap fortfarande finns kvar är över mitt förstånd. Får man ett gult kort i första gruppspelsmatchen och sedan ett i kvartsfinalen så är man avstängd i semifinalen vilket är helt orimligt och behov av förändring på den fronten är nödvändig. De gula korten nollställs efter kvartsfinal, men det är i mitt tycke inte tillräckligt.

Den stora frågan är hur Nagelsmann tänker med laguttagningen i gruppfinalen, blir det någon form av rotation med exempelvis Füllkrug på topp eller kör han på med samma manskap? Hoppas han att någon av de kortbelastade spelarna tar ett gult för att missa åttondelsfinalen då det mest troligen blir ett starkt Spanien som väntar i en eventuell kvartsfinal?

Musiala har imponerat under de två inledande matcherna med mål i båda matcherna och har tillsammans med Gündogan och Wirtz burit den tyska offensiven. Det gäller att de bibehåller formen för att Tyskland ska ha chans att vinna hela mästerskapet. Schweiz är som vanligt en svårspelad motståndare med ett starkt kollektiv och en Xhaka i toppform och när de möttes i Nations League 2020 slutade båda matcherna oavgjort. Dock så tror jag att tyskarna med den vind i seglen de har bryter ner schweizarna och tar full pott i gruppspelet. Spelarna ser under Nagelsmann styre ut att trivas och fått tillbaka glädjen att representera nationen samtidigt som de har ett enormt stöd på läktarna. Runt 23:00 ikväll vet vi vilka som är gruppsegrare.

Avspark: 21:00
Spelort: Frankfurt
TV: SVT

 

 

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-06-23 10:26:00
Author

Fler artiklar om Tyskland