Är Gareth Southgate tillräckligt bra för Englands landslag?

Är Gareth Southgate tillräckligt bra för Englands landslag?

Sedan 2016 har Gareth Southgate styrt landslaget i England, men har inte lett landet till något guld. Många ifrågasätter om han är tillräckligt bra för England eller inte. Svaret på den frågan beror på hur man tänker. Han inte dålig men kanske inte särskilt bra heller.

Englands landslag 2000-2008 hade tre olika tränare, Kevin Keegan, Sven-Göran Eriksson och Steve McClaren. Landet hade ett lag fullt av stjärnor: Gary och Phill Neville, David Beckham, Sol Campbell, Paul Scholes, Alan Shearer, Michael Owen, Steven Gerrard, Ashley Cole, Rio Ferdinand, Wayne Rooney, John Terry, Frank Lampard, Jamie Carragher och Michael Carrick. Men trots detta lyckas England inte vinna VM eller EM, och nådde i bästa fall bara kvartsfinal.

VM 2010, EM 2012, VM 2014 och EM 2016 var också katastrofer för det engelska landslaget. Efter EM 2016 valde landslaget förbundskaptenen för det engelska U21-landslaget, Gareth Southgate.

Gareth Southgates första turnering var VM 2018, då England lyckades ta sig till semifinal, men där åkte de på två förluster och slutade fyra. Englands landslag spelade mycket bra vid EM 2020 och nådde finalen, där de förlorade på straffar mot Italien. Det sista mästerskapet för Southgate och hans England hittills, slutet på sommaren 2023, var VM 2022, då landet lyckades ta sig till kvartsfinal.

Tränarstilen som Gareth Southgate har är mer defensiv, men han har skapat en väldigt stark solidaritet i det engelska landslaget. Åtminstone har Gareth Southgate vänt det engelska landslaget, från ett lag som gjorde fiasko i varje mästerskap, till ett lag som har kraften att utmana om guld i varje mästerskap. Det största problemet i det engelska landslaget idag är nog att de har dåliga mittbackar. Det är förmodligen därför Gareth Southgate använder defensiva mittfältare i sin 4-2-3-1-uppställning.

Svaret på frågan om Gareth Southgate är tillräckligt bra för Englands landslag eller inte, är enligt mig att han ha vissa problem som att han använder fel spelare ibland och han är lite feg, men ändå har han gjort England från ett fiaskolag till ett lag som kan utmana om titlar. Så svaret är att han är bra, men det finns tränare som skulle kunna göra det bättre.

TV: Kåmark och Niva om Southgate är rätt man att leda England

 

Armin Firouzbakhsh2023-08-27 18:55:00

Fler artiklar om England