Stoke - Rotherham
4 - 1

Drömdebut för Vidigal när Stoke körde över Rotherham
André Vidigal gjorde två mål i sin debut för Stoke

Det blev en drömdebut för nyförvärvet André Vidigal när Stoke tog emot Rotherham. Portugisen var, med sina två mål, starkt bidragande när Stoke vann med 4-1.

22 600 åskådare hade tagit sig till Bet365 Stadium för att se Stoke och Rotherham sparka igång ännu en säsong av The Championship. De fick bevittna sex debutanter i Stokes startelva i form av Travers, Rose, Stevens, Johnson, Vidigal och Mmaee. Däremot saknades Tyrese Campbell helt från matchtruppen på grund av någon form av skada.

Stoke inledde i ett rasande tempo och tog ledning redan efter fem minuter när Laurent hittade fram med en av sina karaktäristiska, svepande diagonal-passningar till Hoever som satte till bredsidan och gjorde 1-0 på volley via ribban. Målet osade klass hela vägen och på något sätt kändes det som ett tecken på något större som väntar framöver. Stoke dominerade duellspelet och tog sig ofta till farliga ytor, men kvaliteten i den sista tredjedelen var inte tillräcklig för att skapa mer än halvchanser och fasta situationer. Men man fortsatte att skapa tryck mot Rotherham även in på, den för säsongen utökade, tilläggstiden och i den 48:e minuten lirade Johnson in en frispark i straffområdet som Wilmot nickade ned till Vidigal som gjorde sitt första mål i Stoke-tröjan. Som om det inte vore nog kom även 3-0 när Vidigal friställde Mmaee vars avslut räddades av bortamålvakten Viktor Johansson, och när returen landade framför fötterna på Vidigal borrade han in bollen säkert via stolpen som en annan Marko Arnautovic.

Andra halvlek inleddes med en snabb Rotherham-reducering på en hörna, men det skulle aldrig väckas någon oro över Bet365 Stadium och särskilt inte när borta-mittfältaren Cafu drog på sig sitt andra gula kort i den 69:e minuten. Stoke kunde passa på att byta in tre ytterligare debutanter i form av nyförvärven Wesley och Chiquinho samt 16-årige akademiprodukten Sol Sidibé (son till den gamla Stoke-forwarden Mama Sidibé) som därmed blev näst yngst någonsin att göra en ligamatch för Stoke. I den 85:e minuten hade Vidigal en gyllene chans att fullborda sitt debut-hattrick på ett inlägg från Hoever, men Viktor Johansson gjorde en monsterräddning och istället gjorde Jacob Brown 4-1 på en hörna i den 90:e minuten.

Det här var en match då Stoke visade att vårens fina prestationer inte var någon tillfällighet, utan man har ett helt annat grundspel nu jämfört med för ett år sedan. Rotherham är knappast seriens mest svårknäckta nöt, men samtidigt finns det mer att ta av även från Stoke som trots allt gick lite på halvfart. Halvfart lär det inte bli på tisdag när ligacupen startar igång och West Bromwich gästar Bet365 Stadium. Gissningsvis finns inte Campbell med i matchtruppen då heller, men samtidigt så har vi ju en stekhet André Vidigal.