1 - 5

En nattsvart eftermiddag för Barnsley

Barnsley blev utklassade med 1-5 hemma mot Lincoln.

Donovan Pines saknades i truppen, sen skada eller sjukdom? McCart gick därför in på positionen centralt i backlinjen, i övrigt så startelvan den förväntade.

Barnsley dominerade bollinnehavet stort under den första halvleken, 71-29%. Men de gjorde det mot ett kompakt och smart spelande Lincoln, framförallt under första 25 minuterna.
Lincoln pressade då högt och hårt, vilket gjorde att Barnsleys bollinnehav mest förlades till mittplan, alltså en ofarlig yta.
Och när Lincoln väl vann boll så gick det fort, vilket gjorde att de ställdes mot ett oorganiserat Tykes försvar.
Precis så kom 0-1 målet också till i den 15:e minuten, bollvinst och en snabb djupledsboll. Draper och Taylor kom loss i ett 2-1 läge mot Earl. Draper spelade in till en fri Taylor som inte gjorde något misstag.

Taylor var sedan nära att utöka Lincolns ledning i den 29:e minuten, men då stod Roberts för en jättefin räddning nere vid sin vänstra stolpe.

Barnsley spelade upp sig under de avslutade 15 minuterna, och slog in flera bra inlägg, framförallt från vänsterkanten där Cadden var riktigt pigg. Men ingen röd var först på bollen i boxen.
Närmast en kvittering var Adam Phillips på en frisparksvariant, men Lincolns målvakt Sörensen kunde avvärja nere vid sin högra stolpe.

Men trenden var glasklar, Lincoln föll lägre och lägre med laget.

Halvtid 0-1

Jag trodde att trenden från den första halvleken skulle fortsätta in i den andra halvleken, men så blev det inte. Lincoln kom ut efter vilan som ett på nytt fött lag, och bjöd på en riktig målfest i den andra halvleken. Samtidigt som Barnsley uppvisade chockerande dåligt försvarsspel.

Moylan drog igång målfesten i den 55:e minuten genom ett riktigt solonummer. Det var absolut inte med massa överstegsfinter eller med snabba riktningsförändringar. Moylan förlitade sig istället på styrka och pannben när han tog sig igenom tre spelare på vänsterkanten och rullade in 2-0 till Lincoln.

Ett snyggare solomål bjöd istället Mandroiu på i den 58:e, mot ett mer än lovligt passivt Barnsleyförsvar. Han fick bollen till vänster, tio meter utanför Barnsleys straffområde. Bröt in diagonalt mot fyra spelare i rött, och rullade sedan in 0-3 intill den vänstra stolpen.

Men eländet var långt ifrån över för Barnsley. I den 72:a minuten så fick Moylan tag på en andraboll och avlossade bössan från 30 meter. Ett skott som Roberts tar 9,5 gång av 10, men inte idag, och Moylan fick därför fira sitt andra mål för eftermiddagen och Lincolns fjärde.

Barnsley hann med ett tröstmål, Okèeffe slog ett fint inlägg från vänster, och vid den bortre stolpen så tryckte Phillips in 1-4 på volley.

Men Lincoln svarade direkt, duktiga Moylan bröt in i straffområdet och fick iväg ett bra avslut. Roberts räddade men på returen var Makama först och kunde rulla in 1-5.

Nej, detta var en chockerande eftermiddag, speciellt den andra halvleken. Lincoln vann totalt rättvist, men de fick rejäl hjälp på vägen, av ett för dagen riktigt svagt Barnsleyförsvar.
Vi såg absolut inte som ett lag som krigar om en direktplats till Championship denna eftermiddagen, frågan är hur laget hanterar detta?.
Förutom förlusten så drog Herbie Kane också på sig sin 10:e varning för säsongen, och är därför avstängd i de två kommande matcherna mot Carlisle och Cheltenham.

Barnsley-Lincoln 1-5