Forest är åter under utredning gällande brott mot FFP(Financial Fair Play) reglerna

Forest är åter under utredning gällande brott mot FFP(Financial Fair Play) reglerna

Nottingham Forest har av experter pekats ut att vara nästa klubb, som kan bli åtalade när det gäller PSR lönsamhets- och hållbarhets- reglerna

De garibaldi röda har värvat 43 spelare, sedan laget tog steget upp till Premier League säsongen 2022/23, så riskerar de bli fällda för, att ha brutit mot FFP(Financial Fair Play) reglerna.

Den grekiska ägaren Evangelos Marinakis spenderade mer än £250 miljoner på transfermarknaden under denna period. Dessutom för att kunna locka till sig riktigt bra spelare, så erbjöds riktigt lukrativa kontrakt. 

Rent logiskt att ju mer du spenderar, desto mindre utrymme finns det kvar. När sedan de kortsiktiga lösningarna fallerar, som till exempel Jesse Lingard(en 30 årig fd talang)med ett fet lön, och det räknades slutändan enbart som utgifter för klubben.

De röda förväntas redovisa försäljningen av Brennan Johnson till Tottenham för £47,5 miljoner i augusti. Det som kan sätta käppar i hjulet, är det faktum att försäljningen kom för sent. 

Om The Tricky Trees accepterat det bud på £30 miljoner från Brentford i juni, så hade däremot det engelska förbundet godkänt försäljningen.

Nottingham Forest har förhoppningen att det visar ett stort engagemang att försöka lösa PSR(lönsamhets- och hållbarhets- reglerna. Klubben hävdar att man väntade så länge man kunde, på grund av hans prestation på planen och inte på spelarens värdeökning.

De röda är tillräckligt oroade över sin situation, och har därför anlitat den bästa försvarare som kan hittas i ärendet, nämligen advokaten Nick De Marco KC(specialist inom området). 

Snabbsystemet som infördes, innebär att alla 20 klubbar måste lämna in sina konton för 2022/23 senast den 31 december, och eventuella överträdelser kommer att meddelas senast den 15 januari 2024.

Klubbarna har sedan två veckor på sig att svara på anklagelserna, om de beordras till en utfrågning, som måste genomföras senast den 8 april av en oberoende kommission.

Detta innebär att Premier League-klubbar och deras juridiska avdelningar måste slutföra sina överklaganden före säsongens slut.

PSR uppger att klubbar kan göra en maximal förlust på £105 miljoner under en rullande treårsperiod – eller £35 miljoner per säsong.

Om en klubb har varit i championship under den treårsperioden, är mängden förluster betydligt lägre.

Och det är fallet för Forest, som är begränsade till förluster på £61 miljoner på grund av två år i Championship och ett år i Premier League - £13 miljoner per år i andra divisionen och £35 miljoner i högsta ligan.

Forest gjorde förluster på £45,6 miljoner 2021/22 och £15,5 miljoner året innan i andradivisionen.

Men under båda åren spenderade de dubbelt så mycket på löner, som de tjänade i omsättning, och uppflyttningen till PL ökade deras kassa med £90 miljoner. Det har dessutom skett några stora värvningar under den tidsperioden, som också har sett lönekostnaderna skjutit i höjden.

På de sista två dagarna av det senaste transferfönstret värvade Forest åtta spelare, medan de sommaren innan tog in ytterligare 22 nyförvärv.

Ett uttalande från klubben löd:
Klubben har till fullo uppfyllt sina rapporteringsskyldigheter med avseende på Premier Leagues PSR regler.

Befordran till Premier League kommer alltid att skapa utmaningar, och behandlingen av uppflyttnings bonusar är bara ett sådant exempel. Klubben närmar sig alla sådana utmaningar med sin långsiktiga ekonomiska hållbarhet i åtanke, som Premier League-reglerna avsåg.

Ett lag som redan drabbats är Everton, som fick 10 poäng avdrag på grund av PSR, och riskerar att bryta mot samma regler ytterligare en gång. Det skulle bli ett hårt slag för manager Sean Dyche att handskas med.

Det snabba systemet har tagits in för att hantera mer enkla fall av FFP-brott i Premier League.

Det är därför Manchester City(med över 115 överträdelser) och Chelsea har undgått sådana straff än, som har påståtts ha brutit mot flera finansiella regler. När det gäller Londonklubben så är de ännu så länge inte anklagade för något, men diskussioner pågår främst gällande åren 2003 - 2022, under ägaren Roman Abramovich era.

Jan Gustafsson@janne25guss2024-01-14 22:18:06
Author

Fler artiklar om Nottingham

Nottingham Forest besegrar Liverpool med 1-0 på Anfield, efter en taktisk triumf för Nuno Espirito Santo. Sammandrag/Spelarbetyg