Pride Park Stadium, 2023-04-29 16:00

Derby - Portsmouth

Inför Derby - Portsmouth
Kommer det att jublas på Pride Park på lördag - vi hoppas på det!

Inför Derby - Portsmouth

Med två matcher kvar av ligaspelet har The Rams allt i sina egna händer för att förlänga säsongen.

Undertecknad var på plats vid senaste ligamatchen mot Burton Albion. Om ligaspelet skulle avgöras utifrån läktarstöd vore Derby County i topp, de dryga 29.000 pushade verkligen fram sitt hemmalag. Nu är det inte på läktaren det avgörs utan på planen och tyvärr finns det ett antal brister. Vi är duktiga på att skapa lägen, vilket det gjordes en hel del mot Burton, men förmågan att få bollen i mål tycks vara en oerhörd svår uppgift. Det verkar vara lättare att hitta ett motståndarben eller missa målet med några få decimeter. Mot Burton fick vi för en gång skull en straffspark, får dock säga att i tidigare matcher har domare undvikit att blåsa för än tydligare situationer i straffområdet.

Denna gången räckte det med ett mål framåt för en trepoängare och det skall vi främst tacka mittförsvararna för. Eiran Cashin, Craig Forsyth och Curtis Davies är alla duktiga på att täcka skott och att nicka undan farliga inlägg. Det enda som oroade mig i lördags var uppspelen från eget straffområde. De flesta uppspel som fungerade gick via Cashin, men när både Davies och Forsyth skulle använda fötterna var jag allt annat än trygg. Förhoppningsvis har Paul Warne sett det och rättar till det till kommande match.

Med ett par segrar i ryggen tror jag inte att Warne ändrar något i startelvan eller är det nu han skall göra det för att nå maxpoäng de sista omgångarna? Jag kan tänka mig att både Tom Barkhuizen och Cory Smith ser sig själva som startspelare. Warne har de senaste matcherna äntligen nått den formation han vill spela med. Tre centrala mittbackar, wing-backar och ett par anfallare. Även om vi inte öst in mål, har det hur som helst gett trepoängare.

Om vi leker med tanken att vi klarar plats fem eller sex, då har laget haft ett momentum som de tar med sig in till play-off. Jag kan tänka mig att ett lag som Barnsley, som ett tag spejade mot topp-två och har varit klara för play-off länge länge, måste nu få till en skärpa i laget som de inte behövt på ett tag. Sheffield Wednesday kändes i princip klara för The Championship, men har tappat både form och spel. Kan de vända den trenden till play-off?? Hur som helst, vi har intressanta veckor framför oss.

Portsmouth var ett av lagen som tippades högt upp i ligatabellen. Ett evinnerligt kryssande har dock förstört möjligheterna till avancemang. Man skulle kunna tänka att i spelarnas huvuden är de redan på Mallorca eller något annat ställe med solgaranti. Tyvärr är det nog inte så, de är obesegrade i nio raka matcher och har säkert motivation att komma upp i tvåsiffrigt.

Det blir en tuff utmaning för The Rams på lördag inför dryga 30.000 åskådare, min känsla är att det krävs tre poäng för att hoppet om en plats i play-off skall finnas kvar. Att Bolton Wanderers skall tappa poäng mot Fleetwood Town och Peterborough United mot Bristol Rovers känns i nuläget som en utopi, i och för sig är detta League One där inget är omöjligt. Det är dock inget jag tror på.

Nu håller vi alla tummar vi har framför TV:n på lördag eftermiddag!!


Möjlig startelva;

Wildsmith
Forsyth, Davies, Cashin
Knight, Bird, Hourihane, Roberts
Mendez-Laing, Sibley
McGoldrick
 

Stefan Borg2023-04-28 17:18:12
Author

Fler artiklar om Derby