Inför: England – Iran
Drygt 4000 engelsmän väntas ankomma till öknen inför premiären.

Inför: England – Iran

England äntrar VM 2022 under måndagseftermiddagen.

Ett i allra högsta grad speciellt VM stundar i Qatar. Valet av en värdnation höjt i extremt mycket dunkel följt av det ena missödet efter det andra, som kulminerar i söndagens premiärmatch i den heta öknen. I november. Det är väldigt svårt att fokusera på sporten som ska utspelas mitt i allt.

Förväntningarna på England? I vanlig ordning höjda.

För nästan tio år sedan presenterade the FA:s Greg Dyke en ambitiös tioårsplan för de engelska landslagen. Däri fanns att nå semifinal i EM 2020 och seger för ett av ungdomslagen i deras världsmästerskap. Däremellan: Vinna VM 2022.

Uttalandet skrattades bort. Vid den perioden var England på rejäl dekis. Fem år innan missade man EM i Österrike och Schweiz under McClaren, två år senare mosade av Tyskland och året innan utslagna av på straffar av Italien.

Tre år efter uttalandet plockades Gareth Southgate upp från ungdomsleden efter ytterligare ett debacle i EM 2016, utslagna av sensationen Island.

Ifrågasatt på många plan har dock Southgate lyft England. Semifinal i VM 2018 mot Kroatien och final i EM 2021 mot Italien. Ändock: en plan med två av tre gröna bockar.

Kommer den tredje bocken att plitas in i tioårsplanen? Eller kommer England hem tidigt igen? 

Upptakten inför VM har varit suboptimal med ett otroligt svagt Nations League som bara kan glömmas. Detta trots Englands kanske bästa spelarmaterial någonsin, varpå besvikelsen på Southgate och the FA alltjämt växer.

Truppen är spännande särskilt offensivt med några fler orosmoment bakåt. Flera av de tidigare givna starters i Stones, Walker och Maguire som har knappt med speltid i klubblagen. Framåt alltjämt intressant med unga stjärnor som Phil Foden, Bukayo Saka och Jude Bellingham.

Ingen stjärntrupp, men en grupp hungriga individer som vill gå steget längre än semifinal- och finalsortierna och addera något stort till ett bra år på damsidan med segern i dam-EM. 

I premiären ställs England mot Iran. Geopolitiskt en väldigt frostig relation med en rad historiska händelser bakom det spända läget. 

Iran tränas av den portugisiske veteranen Carlos Queiroz som efter sejourer i Colombia och Egyptien är tillbaka i år med iranierna som han tränade 2011-2019.

Till VM tog man sig genom seger i grupp C där bland annat grannen Irak fanns med, för att sedan vinna tredjerudans grupp A med Sydkorea som grupptvåa.

Landslaget är rankat 20:e i världen (Sverige 25:a för kontext). Truppen består av en mix av spelare från inhemska ligan och diverse europeiska ligor, där Malmöbördige Saman Ghoddos från Brentford är rimligen namnkunnigast.

Inför matchen verkar England bli utan Kyle Walker som inte är helt hundra efter en ljumskskada och James Maddison som dras med en lättare skada.

Iran blir utan Omid Ebrahimi som också dras med en ljumskskada och Sardar Azmoun som har en trasig vad.

Notera matchstart 14.00 imorgon måndag. 27 grader väntas på Khalifa International Stadium i den qatariska huvudstaden Doha. Flera spelarna verkar redan enligt uppgift lida på träningarna av värmen. Härhemma blir det långfika på kontoret garanterat.

Känslan inför: antingen succé eller flopp, inget mellanting. Hoppet finns det en liten gnutta av.

Matchfakta
Vad? VM 2022, grupp B, matchomgång 1.
När? Måndag 21 november, kl 14.00.
Var? Khalifa International Stadium, Doha, Qatar.

COME ON ENGLUND, thirty years of hurt, never stopped me dreaming.

Adam Bills2022-11-20 10:33:00
Author

Fler artiklar om England