2022-08-27 16:00

Walsall - Grimsby

Inför: Walsall – Grimsby Town 
Dags för hemmamatch igen och vi hälsar Grimsby Town välkommen till Poundland Bescot Stadium

Inför: Walsall – Grimsby Town 

Efter uttåget ur EFL Carabao Cup mot Charlton i tisdags ska Walsall ladda om och förbereda sig för en ny hemmamatch. Det är återigen dags för ligaspel i League Two och dagens motstånd är nykomlingen Grimsby Town. 

Spelplats: Poundland Bescot Stadium, Walsall 
Avspark: 16.00 
Domare: Peter Wright 

 

Michael Flynn var inte nådig mot domaren efter tisdagens ligacupmatch mot Charlton.  

“Det var 3000 personer här. En person på arenan bestämde sig för att underkänna målet. Det är inte tillräckligt bra, det kan kosta en klubb upp till en miljon pund. 

I dagens fotboll kan det inte bli felbeslut som kan betyda att en klubb missar avancemang i cuper. Därför måste varje beslut vara korrekt. 

Det händer för ofta och jag är inte den enda tränaren som har klagat på domarstandarden.” 


 
Nu gäller det att lägga besvikelsen från tisdagens match bakom sig och ladda för ny match idag när man tar emot nykomlingen Grimsby Town hemma på Poundland Bescot Stadium. Grimsby vann playoff finalen i Vanarama Conference League mot Solihull Moors och tog den sista platsen i League Two till den här säsongen. 

Walsall spelade bra mot Charlton och var stundtals det bättre laget därför svider 1-0 förlusten lite extra, speciellt då vi hade ett regelrätt mål bortdömt domaren Ollie Yates precis i slutsekunderna av första halvlek.  

 
Head 2 head 

Grimsby har bara spelat fyra matcher den här säsongen mot övriga som spelat fem. Matchen mot Carlisle blev flyttad och kommer spelas senare under säsongen. Dom har på sina fyra matcher vunnit en och spelat två oavgjorda samt åkt på en förlust. Det betyder att dom med sina fem inspelade poäng så här långt ligger på 16 plats i ligan.  

Walsall har på sina fem matcher vunnit två, spelat två oavgjorda och förlorat en och ligger med sina åtta poäng på nionde plats. Man har dock inte vunnit på de tre senaste matcherna och har bara två poäng på de tre senaste. Grimsby har fem poäng på sina tre senaste matcher vilket tyder på att formmässigt är i Grimsbys favör. 

Lagen har genom åren spelat 66 matcher mot varandra i tävlingssammanhang. Walsall har mest antal vinster med 32 mot Grimsbys 23. Elva matcher har slutat oavgjort.  

Första matchen spelades redan 22 oktober 1892 och Walsall vann den matchen med 3-1.  

Den senaste matchen mellan lagen spelades säsongen 2020/2021 när man möttes i League Two. I dubbelmötet den säsongen vann Walsall den första matchen med 1-0 och spelade 1-1 borta i det andra mötet. Man stötte även på varandra säsongen före men då blev det bara en match då slutet av 2019/2020 säsongen ställdes in på grund av pandemin. Den matchen som spelades på Walsalls hemmaarena vann Grimsby med 3-1. 

 
Skador och avstängningar 

Anfallaren Conor Wilkinson och mittfältaren Joss Labadie är borta på grund av korsbandsskador.  

Mittbacken Oisin McEntee kör rehab efter en axeloperation tidigare i sommar.  

Dessa tre har månader kvar till spel men glädjande är att Liam Gordon som opererade foten under sommaren och har börjat träna på gräs och för honom handlar det mer om veckor innan han är tillbaka vilket är glädjande nyheter för vi behöver två naturliga vänsterbackar att välja mellan för att kunna alternera mellan Taylor Allen och Gordon vid behov. 

Joe Riley har åkt på ett bakslag och återigen fått påbörja behandling för sin skada. På den information jag läst mig till verkar det som att Riley har problem med benhinnorna och man har testat olika metoder med hjälp av specialister och testat specialtillverkade inläggssulor i skorna för att få bukt med detta men problemen blommade upp igen efter att han börjat öka träningsmängden under den senaste veckan.  

Ingen spelare är avstängd 

 
Domarteamet 

EFL har utsett Peter Wright som huvuddomare och assisterande blir Lewis Roper och Danny Gratton. Mellan spelarbänkarna som fjärdedomare kommer Matthew Perry finnas. 

Wright har denna säsong dömt fem matcher och på dessa delat ut endast 11 gula kort och inget rött. Han har inte heller blåst för någon straff. 

Med endast 11 gula på fem matcher känns det som att Wright är en domare som sätter nivån tidigt i matchen och sen låter spelarna spela. Det kan bli ett bra flow i matchen förhoppningsvis.  

 
Fortsätta som mot Charlton eller återgå till trebackslinje?

Jag hoppas att spelarna vänder frustrationen man hade efter uttåget ur Carabao Cup till något positivt och tar ut revanschlusten på Grimsby Town idag. Spelet såg bra ut mot Charlton, eller det var i alla fall bättre än det man visat upp de senaste matcherna. Personligen tror jag en stor orsak till att det såg bättre ut var för att man spelade med mer kreativa spelare på mittfältet.  

Diamanten med Jack Earing som defensiv mittfältare fungerade bra och Earing är mycket mer kreativ än både Brandon Comley och Liam Kinsella som båda två startat de flesta matcher centralt på planen. Lägger man till Tom Knowles, Isaac Hutchinson och Ronan Maher som var de övriga tre spelarna som spelade på mittfältet får vi fyra olika spelartyper som ändå besitter bra kreativa attribut och vi såg även att dom kan jobba defensivt trots att dom i första hand är inställda på att gå framåt. 

Jag tror inte vi behöver två spelare på mittfältet som är nästan likdana box-2-boxspelare och väldigt begränsat med kreativitet inte ser luckor att trän in bollar i. Jack Earing jobbar kopiöst för laget och är stark defensivt dessutom spelade han som defensiv mittfältare stora delar förra säsongen och kom upp i nästan 50 matcher totalt så han var kan man säga en av de första ner på protokollet.  

Mot Grimsby idag gäller det att slå hål på dom fort och stänga matchen, då kan siffrorna glida iväg till Walsalls favör. Skulle vi inte utnyttja chanserna och Grimsby ser att de har möjligheten kommer detta bli ytterligare en match där man riskerar att tappa poäng. Vi har sett tidigare under säsongen att man ibland slår av och tappar fokus även om det kommer mer sällan än det gjorde förra säsongen. Mot Barrow släppte vi in två snabba mål på grund av grova markeringsmissar i egna straffområdet på hörnor. Detta får inte ske mot Grimsby idag. Vi måste vara tighta bakåt och slå till med kraft framåt tidigt i matchen.  

En som jag tror är mycket revanschsugen är Andy Williams och jag tror inte Flynn sätter honom på bänken. Spelarna ska vara tillräckligt pigga i benen och det gäller även som spelade hela matchen mot Charlton. Troligtvis kommer vi få se Peter Clarke tillbaka i backlinjen och Danny Johnson på topp istället för Timmy Abraham. 

Sen är frågan hur han formerar mittfältet. Jag ser gärna Earing spela defensiv mittfältare då han med sin kreativitet kan hitta passningar till lagkamrater längre upp i planen och inte bara spela sidled eller bakåt till backarna som det tenderar att bli med Comley och Kinsella på mitten. Hutchinson och Knowles visade mot Charlton att dom vill ha chansen från start. Möjligen får 17-årige Ronan Maher stå tillbaka idag för att få in Liam Kinsella eller Brandon Comley. Jag hoppas dock inte att man kör med både Comley och Kinsella centralt på mittfältet för det är som jag skrev tidigare, det saknas kreativitet i deras fötter. Om Flynn plockar tillbaka Peter Clarke i startelvan så måste det betyda en återgång till trebackslinjen och då får nog Maher vara den som tar plats på bänken för att ge plats för Clarke. I det fallet har vi förutom de båda offensiva ytterbackarna även Earing, Hutchinson och Knowles centralt på mittfältet vilket bör räcka. 

Får Walsall spelet att stämma så tror jag vi vinner relativt enkelt, nyckel är som jag skrev tidigare att få ett tidigt mål för att tvinga Grimsby att flytta upp laget. Då kan vi få luckor bakom deras försvarslinje som vi kan utnyttja. Om de spelar med en djup försvarslinje för att motverka Walsalls höga press och stänga ytorna för våra offensiva spelare så kommer vi få problem. Fasta situationer kommer bli mycket viktigt idag om vi inte hittar ytor att tränga oss igenom deras försvar. Jag vill att spelarna testar avslut även om de är utanför straffområdet, det kan styras på någon försvarare till hörna eller med lite tur styras i mål. Vi måste utmana motståndarna nära deras straffområde för att vinna frisparkar eller med lite tur få med oss en straff.  

Det viktiga är att vi inte tappar boll i speluppbyggnaden så vi tillåter Grimsby att ställa om med kontringar. 

Slutresultatet? Ja, varför inte underhållande spel och några vackra mål från Walsalls sida det skulle vara en härlig lördag. 3-1 kanske är ett vågat tips.

Pär Stener@perstener2022-08-27 11:41:18
Author

Fler artiklar om Walsall