Krönika: En bra möjlighet för något att fira
Tredje gången gillt måste det väl gå vägen för Chelsea?

Krönika: En bra möjlighet för något att fira

På söndag träder de kungsblå in på Wembley för en ny cupfinal. Låt oss ta det här för vad det är – en fin möjlighet att ta med sig något positivt från denna säsong.

Senast Chelsea spelade final på Wembley var i Maj 2022. Då förlorade man mot just Liverpool. Senaste ligacupfinalen förlorade man några månader tidigare, mot – you guessed it - Liverpool. Går man på statistiken ser det alltså tämligen mörkt ut, men det är annorlunda tider idag. Utan att överdriva kan man säga att väldigt mycket har hänt i Chelsea sedan Maj 2022. 

Läget inför matchen är ganska dubbelt. Chelseas form är högst ambivalent och det är svårt att avgöra vilket lag som kommer dyka upp. Det som nästan slog Manchester City på Etihad, eller det som förlorade hemma mot Wolves? Svårt.  

Dessutom har Liverpool drabbats av ett antal skador senaste veckan, som potentiellt försvårar läget för dem. Vissa Chelseafans menar att narrativet – framförallt i England – nu redan är förutbestämt. SKULLE det vara så att Liverpool förlorar vore det inte så konstigt -Jürgen Klopp har ju massa skador att dras med. Samtidigt ignoreras Chelseas åtta man långa skadelista, som har hållit sig runt där - som lägst nere på sex - sedan säsongen startade. Jag håller till viss del med, men förstår också nyhetsvärderingstänket bakom. Jota, Nunez, Jones och Salah har alla blivit skadade senaste veckan, Alisson inte långt innan. Chelseas diton är inte lika nya, och just nu är det väl max tre spelare som hade startat om de var friska.  

Men en final är ändå en final, trots att turneringen heter Carabao Cup och läget är lite svårbestämt innan. Under en sådan tuff säsong som denna är det här en god möjlighet att få något att glädjas åt och bygga lite positivism och självförtroende – både hos spelare och fans. Vissa menar att en vinst på söndag vore ett sätt för Pochettino att rädda ansiktet, och eventuellt också sitt jobb. Jag hoppas folk väljer att inte se det så. Skulle vi förlora vore det tråkigt, men för mig står inte hela projektet och väger på den här matchen. Vinner vi – underbart, förlorar vi – vi överlever det också. Jag tror på det här projektet, hur tufft det än skulle vara att se Liverpool glädjande inleda Jürgen Klopps avskedskalas med en buckla på Wembley.  

/// Gästkrönikör Andreas Linder

Vill du också skriva en gästkrönika? Kontakta redaktionen.

Sterlings mål mot Man C
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2024-02-22 19:54:00
Author

Fler artiklar om Chelsea