Lånekollen: Halvtid
Kieran Tierney spenderar spelåret i Baskien.

Lånekollen: Halvtid

Det går fort när man har roligt. Det går dessvärre alldeles för fort även när man har tråkigt. Arsenal har på lite drygt tre veckor gått ifrån att vara serieledare till att sjunka till en fjärdeplats i ligan och samtidigt fått respass ur FA-cupen. Truppen har nu packat väskorna och flugit till Gulfen för haverikommission, träningsläger och omladdning. Under spelledigheten passar vi på att kolla hur det går för våra utlånade spelare. Om vi ska vara helt ärliga så går det väl i bästa fall sisådär.

Kieran Tierney (Real Sociedad)

Med rikligt med solskyddsfaktor i bagaget flyttade skotten till San Sebastian för att sparka igång karriären. Där har det gått helt okej. Både för laget och för spelaren. Real Sociedad har kvalificerat sig för slutspelet i Champions League och huserar i skrivande stund på en sjätteplats i La Liga. Tierney har fått förtroende när han har varit frisk och kry. Dessvärre har det som vanligt varit en del skadekänningar som har stört under säsongens första halva. Det har viskats om en återkomst till Arsenal i januari men dessa rykten har avskrivits ifrån såväl klubbar som spelare.

Rúnar Alex Rúnarsson (Cardiff City)

Islänningen med det sköna namnet och det osköna målvaktsspelet fortsätter att spendera tid på lån. Det är väl mer eller mindre det enda han har gjort sedan han skrev på för Arsenal utan att riktigt hitta hem någonstans. Den här gången är han på besök i Wales och Cardiff men har mest fått nöta bänk. Ynka sex starter har det blivit i Championchip hittills. Lånekarusellen når äntligen sitt slut till sommaren när Rúnarssons kontrakt med Arsenal löper ut.

Albert Sambi Lokonga (Luton Town)

Vi var många som hoppades mycket på Sambi när han anlände ifrån Anderlecht sommaren 2021. Än så länge har han inte varit i närheten av att infria dessa förväntningar. Inte heller i Luton har det riktigt lyft för belgaren. Skador har stört och han har inte fått den kontinuerliga speltid som han verkligen skulle behöva. Svårt att se någon annan lösning än att han lämnar Arsenal permanent innan nästa säsong

Marquinhos (Nantes)

Den unge brassen har återigen varit utlånad. Den här gången till franska Nantes. Där har det dock blivit väldigt sparsamt med speltid och Arsenal valde i dagarna att återkalla honom till London Colney. Marquinhos är i skrivande stund iväg med det brasilianska landslag som försöker kvalificera sig för de olympiska spelen i Paris till sommaren. Vi får se om han återvänder till Arsenal sedan eller om klubben väljer att skicka iväg honom på lån på nytt under våren.

Nuno Tavares (Nottingham Forest)

Inte heller för Tavares har det varit någon lyckosam sejour på lån så långt. Endast fyra framträdanden har det blivit hittills i Forest. Nuno hoppas nog att anställningen av hans landsman och namne Nuno Esperito Santo ska ge ett lyft framöver. I låneavtalet finns en köpklausul men det ska nog till en ordentlig förtroendeökning under andra halvan av säsongen för att den ska aktiveras till sommaren. 

Arthur Okonkwo (Wrexham)

Okonkwo har fått en del speltid i Wales eget FC Hollywood. Om det är tillräckligt för att lösa en permanent flytt lär framtiden utvisa. Wrexham huserar för tillfället i League Two men har betydligt högre ambitioner än så på sikt.

Sammanfattning

Det är faktiskt väldigt svårt att se att någon av de ovanstående spelarna har någon långsiktig framtid i Arsenal. Kieran Tierney vet vi har förmågan att spela på den absolut högsta nivån men det är tydligt att Mikel Arteta föredrar andra vänsterbackar med andra attribut. Dörren är nog fortfarande öppen för unge Marquinhos men han har en lång väg kvar att vandra innan han kan vara med och konkurrera om en plats i rödvitt. Tveksamt om tålamodet finns för att invänta den eventualiteten. Om vi ska titta på utlånade spelare som faktiskt har en möjlighet att få chansen i a-laget framöver behöver vi nog istället snegla mot akademin. Till exempel mittfältaren Charlie Patino och högerbacken Brooke Norton-Cuffy som har gjort det bra i Swansea respektive Millwall.
 

Ola Regen @Ola_Regen2024-01-15 14:50:00
Author

Fler artiklar om Arsenal