Laporte lämnar City

Laporte lämnar City

Den uppskattade mittbacken lämnar City efter fem framgångsrika säsonger i ljusblått

Redan när Guardiola anlände till City 2016 så hade klubben identifierat Aymeric Laporte som en spelare som man ville knyta till klubben. Allt var mer eller mindre klappat och klart med både spelaren och Athletic Bilbao i augusti 2016 men i sista stund så fick Laporte "kalla fötter" och avblåste flytten till City.

De ständiga och återkommande skadorna för Vincent Kompany i kombination med en alltför ofta skadad John Stones medförde att Otamendi fick bilda mittbackspar med Fernadinho under hösten 2017. City brukar normalt sett inte värva spelare i januari månad men den sista januari 2018 värvades Laporte för 57 miljoner GBP som vid den tidpunkten var ett klubbrekord. Redan dagen efter sin ankomst till City fick han göra debut i matchen mot WBA som City vann med 3-0.
Säsongen 2017/18 avslutades med att Vincent Kompany och Aymeric Laporte bildade ett ramstarkt mittlås när City tog 100 poäng i premier leauge.
Under den efterföljande säsongen 2018/19 var Laporte helt given och en av de första spelarna som Pep noterade i sin laguppställning när det var dags för match. 

Den kommande säsongen som startades i augusti 2019 bjöd på en riktig mardröm för Laporte som i en match mot Brighton den sista augusti skadade ett knä som ledde till en operation och vila till januari 2020. Dock tog inte eländet slut här utan efter att ha återvänt i januari månad så fick han en följdskada i form av en "hamstring" i slutet på februari som höll honom borta under resten av säsongen. Med Laporte borta under i stort sett hela året och efter det att legenden Vincent Kompany hade lämnat klubben inför säsongen efter 11 framgångsrika säsonger var det på nytt ont om mittbackar och Fernadinho fick på nytt agera mittback. 

Till säsongen 2020/21 plockades Ruben Dias in från Benfica och tillsammans med John Stones bildade han ett mycket bra mittbackspar som reducerade speltiden för Aymeric. Den efterföljande säsongen bjöd på betydligt mera spel men efter säsongsavslutningen mot Aston Villa i maj månad så tvingades Laporte på nytt operera ett knä som besvärade honom. Först i oktober 2022 var han tillgänglig för spel men nu var konkurrensen ännu tuffare efter det att Nathan Ake vaknat till liv och Manuel Akanji anslutit från Dortmund. Det har med andra ord blivit begränsat med speltid för Laporte som däremot är bofast i det Spanska landslaget så det har under lång till ryktats att han ska lämna City.

Nu lämnar han som så många andra spelare för den Sudiska ligan och Al-Nassr för mellan 25-30 miljoner GBP beroende på vem i media man ska lita på. Aymeric själv höjer sin lön från 120 tusen GBP i veckan till 411 och dessutom slipper han inkomstskatt.

Ska man göra bokslut över Laportes gärning i City så har han verkligen bidragit när han väl varit på planen. Tyvärr blev det "bara" 180 matcher i City tröjan vilket medför att det i snitt bara blev trettiotalet matcher per säsong. Förklaringen stavas tyvärr för många och långa skador.

Vi tackar Laporte eller som han kallas av fansen "The Wall" för allt och önskar honom lycka till i framtiden.

Höjdpunkter: Laportes bästa mål i Premier League
 

John Talbot2023-08-21 14:02:00
Author

Fler artiklar om Manchester C