Anfield, 2024-04-11 21:00

Liverpool - Atalanta
0 - 3

Liverpool – Atalanta 0–3: Förlust i första kvartsfinalen efter italiensk kross

Ett otroligt svagt Liverpool nollades på Anfield mot ett effektivt Atalanta. 0–3 innebär första förlusten på Anfield på 14 månader.

Det var en öppen och intensiv inledning av matchen och en bjudning från hemmalaget borde inneburit 0–1 redan efter tre minuter. Caoimhin Kellehers skalle stod dock i vägen och räddade Liverpool från en mardrömsstart. Efter tolv minuter dök läget upp igen för Atalanta men Charles De Ketelaere var lite för osjälvisk.

Tempot sänktes efter en intensiv kvart och Liverpool tog tag i bollinnehavet. Hemmalaget hade dock svårt att förvalta det stora övertaget i chanser och Juan Musso i bortamålet slapp bli svettig. Den första stora möjligheten föll till Darwin Nunez, som inte ens kunde pricka mål när han frispelades. Harvey Elliott hade sedan Liverpools bästa chans i matchen, när han efter en frispark tog hand om andrabollen. Ynglingen lade bollen till rätta och skruvade den mot bortre krysset. Millimetrarna var dock inte med honom, och bollen gick först via ribban, sedan stolpen, för att sedan rensas bort av bortaförsvarare. Mycket närmare än så kom inte Liverpool ett mål under de första 45.

I stället skulle Anfield chockas. Italienarna tog sig runt på högerkanten och hittade in i straffområdet med ett lågt inspel. Den gamla West Ham-floppen Gianluca Scamacca avslutade och Kelleher – som skämt bort oss med stabila insatser och vackra räddningar – stod för ett svagt ingripande. Irländaren kom inte ner i tid och bollen tog sig alldeles för enkelt under målvakten. Ett mål som innebar att Atalanta kunde gå in med en halvtidsledning.

Under de inledande tio minuterna av den andra halvleken började Liverpool skapa något fler chanser, men likt som mot Manchester United i helgen, fanns inte skärpan. Virgil van Dijk nickade över, Mohamed Salah sköt mitt på mål och Nunez fortsatte sätta bollen på fel sida målramen. I stället skulle Anfield tystas på nytt.

Ytterligare ett inlägg från högerkanten hittade in till den för kvällen stekheta Scamacca. Att italienaren får stå så fri som han gör, mitt i straffområdet, är under all kritik. Att hans avslut sedan håller högsta klass går inte att säga så mycket om. 0–2 till Atalanta efter timmen spelad var ett faktum.

Inte ens comebackande Diogo Jota kunde frälsa de röda, som aldrig ens var nära varken en reducering eller för all del en kvittering. I stället utökade Atalanta till 0–3 genom ytterligare ett alldeles för enkelt mål. Första förlusten på Anfield på 14 månader innebär att Liverpool måste göra något extraordinärt nästa vecka för att man ska få fortsätta jaga Europa League-titeln. I det stora hela krävs också en rejäl uppryckning rent spelmässigt, då det varit många svaga insatser senaste veckorna. Det straffades man för i kväll.

TV: Atalanta chockade Liverpool på Anfield