Arsenal - Bodø/Glimt
3 - 0

Matchrapport: Arsenal - Bodø/Glimt (3-0)
Arsenal vann säkert mot Bodø/Glimt i Europa League.

Stabilt när Arsenal tog sin andra raka seger i Europa. Fjolårets succélag från Norge lyckades aldrig riktigt hota.

Knappt en vecka efter den enkla segern mot Tottenham var Arsenal tillbaka på Emirates för ännu en match. Nu var det spel i Europa och norska Bodø/Glimt från polcirkelområdet som väntade. Även om det var den tredje omgången så var det den andra matchen för Arsenal. Som bekant sköts matchen mot PSV upp på grund av polisen resursbrist efter drottningens död.

Därför var det troligtvis en riktigt taggad startelva som Arteta ställde upp med. En startelva som såg exakt ut som den han ställde upp med mot Zürich i första gruppspelsmatchen.

Det var just Artetas mannar som, rätt väntat, tog tag i taktpinnen först. Redan efter första sekunden började laget rulla boll och det dröjde inte mer än någon minut innan man gick till attack. Laget låg länge kvar i norrmännens straffområde och efter åtta minuter hade man fått sin första riktigt farliga målchans när Vieira sköt i överliggaren från nära håll.

Strax efter ribbskottet började dock gästerna i helgult komma in i matchen och visade att man inte skrämdes av storlaget på andra sidan planen. Norrmännen hade nämligen slagit storlag i Europa så sent som i fjol och ville nog visa att man även är att räkna med i år.

20 minuter in började nog domarteamet fundera över om man inte skulle ge norrmännen en egen boll. Gästerna fick nämligen inte röra bollen, utan fick nöja sig med att se när Arsenal rullade runt den.

MÅL 1-0! Mycket roligare blev det inte för norrmännen när det blev "one nil to the Arsenal”. Vid en kontring hamnade bollen till slut hos Tierney ute på kanten. Skotten avlossade ett stenhårt skott i stolpen. Vem smet fram på returen om inte Eddie? Ännu ett mål av den nu 23-årige anfallaren.

Efter öppningsmålet samlade Bodømålvakten sina spelare för att prata ihop laget. Men någon större skillnad i spelet blev det inte direkt…

MÅL 2-0! För bara tre minuter efter öppningsmålet utökade hemmalaget till 2-0. Ett välplacerat inlägg av inläggsspecialisten Fabio Vieira hittade fram till Rob ”Holdinhio”. Mittbacken, som bekant är bättre än Cannavaro, placerade elegant och enkelt in bollen med sin panna. Riktigt fint nickmål!

2-0 efter 27 minuter. Men Arsenal var inte nöjda utan fortsatte att pressa på, som om man inte gjort ett enda mål. Piggt och energiskt med självförtroende och spelglädje. Stundtals riktigt kul att kolla på och spelarna såg ut att riktigt njuta, med leenden större än luckorna i Tottenhams försvar i lördags.
Hemmalagets press och intensitet mattades av i takt med att klockan närmade sig vila. Men det var en halvlek med markant övertag och en mycket stabil ledning i en match där man dominerade.

I andra halvlek fortsatte Arsenal pressa. 30 sekunder in och Arsenal hade redan skapat en jättechans. Norrmännen var inte vakna. Lyckligtvis för gästerna var Xhakas fot inte helt vaken heller. Annars hade den dödat matchen direkt efter halvtidsvilan.

Men precis som i matchens första halvlek tog sig gästerna in i matchen i allt mer i takt med att tiden gick. Samtidigt såg Arsenal ganska nöjda ut med ledningen och pressade inte riktigt lika intensivt som tidigare. 56 minuter in hade Bodø till och med skapat fram en riktigt farlig målchans och ett reduceringsmål hängde verkligen i höstluften.

Arsenal tog dock över taktpinnen igen och hade det mesta av bollinnehavet även i den andra halvleken. Dock utan den intensitet som man hade med bollen i första halvlek. Stundtals var det faktiskt en rätt trist halvlek att titta på. Lågt tempo och få chanser. Men vad gör det när man leder med två mål och möter ett lag som inte riktigt lyckas hota.

Viss injektion av energi kom när Arteta bytte in Saka, Jesus och Odegaard. Tre som man kan tycka att han borde sparat på med tanke på motståndet om ett par dagar och tvåmålsledningen.

Direkt när Odegaard kom in började han få fart på passningsspelet och hittade luckor som bara han kan. Det tidigare rätt långsamma passningsspelet kom upp i tempo. Samtidigt sprang Saka och Jesus runt och ville ha boll. Trion var med och skapade lite halvchanser men hade länge svårt att skapa något riktigt farligt.

MÅL 3-0! Till slut bestämde sig dock Gabriel Jesus för att ta tag i det hela och döda matchen ordentligt. Han tog ner bollen vid straffområdets kant och dribblade halva Bodø innan han passade bollen vidare till Fabio Vieira som inte kunde missa. På pappret var målet av Fabio, men alla vet att det var Jesus mål egentligen. Otrolig aktion.

Målet blev inte bara spiken i kistan för gästerna, utan även för publiken som sakta började lämna arenan. Arsenals spelare ville dock mer och fortsatte att jaga bollen för att få till ett fjärde mål. Men något mer mål blev det inte. Gästerna var dock nära en reducering innan domaren till slut blåste av matchen och förkunnade att Arsenal tagit sin andra raka seger i Europa. En stabil seger som förhoppningsvis ger ännu mer självförtroende inför söndagens viktiga match mot Liverpool.