Matchrapport: Chelsea vs Brighton 4 - 3
Nicolas Jackson fortsätter att imponera. Mål och assists även mot tuffare motstånd.

Natten mot söndag var det dags för Chelsea att ta sig an sin första tuffa utmaning under lagets nya coach. Med nyförvärv, ungdomar och mer etablerade spelare gjorde man en helt ok match, framför att gjorde laget mål och visade prov på effektivitet.

Matchstart: 0100, svensk tid
Spelplats: Lincoln Financial Field, Philadelphia

Chelsea (4-2-3-1): Kepa; Gusto (Humphreys, 70), Silva (Chalobah, HT), Colwill (Hall, 80), Chilwell (Cucurella, HT); Santos (Fernandez, 62), Gallagher; Sterling (Angelo, 62), Chukwuemeka (Casadei, HT), Maatsen (Mudryk, HT); Nkunku (Jackson, 62)

Avbytare: Cumming, Bergstrom, Chalobah, Humphreys, Gilchrist, Cucurella, Hall, Casadei, Enzo, Moreira, Angelo, Mudryk, Jackson, Burstow

Kommentar
Ingen Reece James eller Noni Madueke med i matchtruppen. Kvar från startelvan från förra matchen var Gusto, Santos, Maatsen och Chukwuemeka. Silva fick äran att vara kapten denna match, något vi lär se mera av i framtiden?

Kort bakgrund
Chelsea har inte vunnit mot Brighton i tävlingssammanhang sedan 14 september 2020. Under nya Mauricio Pochettinto har Chelsea aldrig mött Brington. Rivaliteten mellan lagen växer sig starkare, en av anledningarna till detta är att Brington krånglat en hel del gällande spelarförsäljningar senaste åren när det kommer till just Chelsea. Aktuell just nu är Brightons Moises Caicedo som vill till Chelsea, men som trots höga summor till bud nekas en övergång.

Matchen rivstartade med två lag som såg ut som att de inte ville vika ner sig. Båda lagen med starka elvor på planen gav direkt en helt annan intensitet än den vi fick känna på mot Wrexham tidigare i veckan.

Chelsea skapade via Chilwell och Maatsen sina första farligheter i matchen redan efter 3 minuter. Chilwell pigg i hela halvleken bör sägas redan nu. Flertalet löpningar där en del var med boll och en del utan. Viktigt och kul att se! Samarbetet med Maatsen fungerade offensivt bra då Maatsen emellanåt sökte sig in i planen vilket öppnade ytor för Chilwell.

Under första delen av halvleken fick vi se 3-4 långbollar från Chelseas målvakt Kepa upp mot Nkunku. Om detta är en del av lagets plan eller inte återstår att se. Kanske var det också Brightons höga press på Chelseas backlinje som gjorde att Kepa slog dessa bollar?

Trots Chelses pigga inledning var det Brighton som tog ledningen i minut 13. Ett inlägg som nickades tillbaka in i straffområdet gav Danny Welback möjligheten att göra matchens första mål, en möjlighet som åldermannen tog. Utöver detta fick vi se ett Brighton som var sig likt. Man spelade ett kortpassningsspel kombinerat med fin rörelse som emellanåt skapde problem för Chelsea. Chelseas försvar och nedre mittfält har säkerligen en del situationer att prata om när man analyserar matchen i efterhand.

Chelseaspelarna repade sig ganska snabbt. i 19:e minuten gör man via Nkunku 1-1. Fint förarbete av Colwill, Maatsen och Chukwuemeka.

I slutet av halvleken skapar Chelsea ytterligare chanser i samband med att Sterling vaknar till liv. Sterling som i början av matchen haft berg- och dalbana gällande prestationer. Maatsen kan nästan göra 2-1 på pass från Sterling.

En helt ok första halvlek där det framför allt ser betydligt trevligare ut än förra säsongen. Vad laget vill göra och vilken energi man gör det med var kul att se.

Efter en del byten i paus tar det ett tag innan Chelsea hittar flytet. Man slarvar en del med passningsspelet i början av den andra halvleken. Det blir bättre efter några minuter. Efter ca 10 spelade minuter så har Sterling en farlighet där han bryter fram på högerkant. Fart, styrka, men tyvärr sämre beslutsamhet när han närmar sig mål.

Efter 15 minuter spelat drar Van Hecke på sig sitt andra gula kort och skickas av planen. Chelsea en man mer matchens sista 35 minuter, matchens extraminuter inräknande. Efter detta har Chelsea en riktigt bra period där man gör 3 mål inom loppet av 10 minuter. Målen görs i tur och ordning av Mudryk, Gallagher och Jackson.

Mudryks mål en riktig rackarökare efter fint samspel med Jackson. Gallagher dyker upp som gubben i lådan vid sitt mål, även här en assist av Jackson. Rättvist då att Jackson själv får göra mål strax därefter. En fin pass från Cucurella når fram till Jackson som avslutar distinkt upp i nättaket.

I matchens 78:e minut orsaker Colwill en straff som Kepa på släppa bakom sig trots att han kastar sig åt rätt håll. Detta blir en rejäl energikick för Brighton som under matchens sista 15 minuter pressar på rätt så frisk. Man lyckas hitta nätet ytterligare en gång efter tveksamt försvarsspel i Chelsea. Det blir dock matchens sista mål och 4-3 kan skrivas in i protokollet som slutresultat.

En andra halvlek som Chelsea gör bra i ca 30 minuter. Nämnas bör att man avslutar matchen med ett betydligt mindre meriterat lag, kanske är det en anledning till att man inte visar samma kvalité då.

Statistik
Bollinnehav: 48 - 52
Målchanser: 8 - 15
Skott på mål: 4 - 8
Hörnor: 3 - 1

Nästa match spelas natten mot torsdag svensk tid då Chelsea möter Newcastle. 02:15 för dig som gillar nätter.