Ödesmatch för Birmingham City på lördag
Gary Rowett ska försöka rädda Birmingham City kvar i Championship.

Ödesmatch för Birmingham City på lördag

Förlust mot Huddersfield borta och Blues kan bereda sig på att kanske spela i League One nästa säsong.

Av alla de 24 lagen I Championship så är Birmingham City det lag som funnits längst i divisionen. Klubben åkte ur Premier League 2011, efter att tidigare ha vunnit ligacupen mot Arsenal. Men sedan dess har vi inte åkt ur Championship, även om det varit nära, och inte heller gått upp igen till Premier League, vilket tyvärr inte har varit lika nära.

Men nu kan det faktiskt hända att vi åker ur Championship och får spela mot Stevenage, Exeter och Leyton i League One i stället för mot Leicester, Southampton och Leeds. Det är paradoxalt att detta kan hända när klubben under den gångna säsongen fått nya ägare med Tom Wagner i spetsen som gjort så mycket bra på kort tid för både klubben och staden Birmingham.

Mindre bra, och det som de flesta fans ser som det riktigt stora misstaget från de nya ägarna, var att VD Garry Cook valde att ersätta John Eustace med sin vän Wayne Rooney i oktober 2023. Rooneys fiasko, med bara två segrar på 15 matcher och ett ras från sjätte till 20:e plats i tabellen, banade väg för Tony Mowbray att ta över, men efter bara en kort tid meddelade Mowbray att han var tvungen att ta en paus på grund av akuta hälsoskäl.

Hans stand-in Mark Venus lyckades inte mobilisera laget som Mowbray hade gjort och Gary Rowett fick ta över med bara åtta matcher kvar att spela. Rowett har hittills gjort det hyggligt. Efter förlust i förlängningen mot Queen’s Park Rangers blev det seger mot Preston, men sedan förlust mot Leicester, också i slutminuterna. Sedan spelade ett väldigt desillusionerat lag mot Cardiff som vann och Blues-spelarna såg ut som ointressade zombies men i den följande hemmamatchen kunde vi vinna med 3-0 mot Coventry, för att en vecka senare bara spela 0-0 mot jumbolaget Rotherham.

Seger mot Huddersfield ger oss 49 poäng, men lagen omkring oss är ganska formstarka, så vi måste förmodligen också ta poäng mot Norwich hemma i sista matchen för att vara på säkra sidan. Men en seger mot Huddersfield är långt ifrån en självklarhet, trots deras förlust 0-4 mot Swansea senast, eftersom de kommer att bli relegerade om vi vinner och kommer därför att kämpa vilt för poäng eller seger.

Dessutom har vi den gamla visan om att Birmingham City normalt spelar mycket bättre mot bättre lag än mot sämre lag.

En Championship-tabell från det att Rooney tog över Birmingham visar att vi är det näst sämsta laget i divisionen. Men en liknande tabell från det att Rowett tog över visar att vi är det 14:e laget i divisionen.

Så än finns det hopp.

Att gå ner i League One har många klubbar gjort som sedan kommit tillbaka och blivit framgångsrika, se t ex på Leicester, Southampton och Ipswich. Men Ipswich fick kämpa i fyra säsonger där innan de gick upp och Sunderland likaså.  Portsmouth har varit där i sex säsonger, Derby i tre.

KRO
 

Jan Hökerberg2024-04-24 15:31:00
Author

Fler artiklar om Birmingham