Emirates Stadium, 2023-05-14 17:30

Arsenal - Brighton
0 - 3

Svagt Arsenal kastade bort titelchansen mot Brighton
Besvikna spelare efter förlusten mot Brighton.

Svagt Arsenal kastade bort titelchansen mot Brighton

Den lilla chans till titel som fanns innan matchen mot Brighton kastades bort genom svagt spel och oskärpa.

Efter att City med lätthet slagit Everton strax innan Arsenals match under söndagen var det mer eller mindre vinna eller försvinna som gällde. Skulle Arsenal inte lyckas vinna mot Brighton kunde laget säga hej då till den sista möjligheten man hade till att lyckas ta hem titeln.

Därför kunde man tro att Arsenal skulle komma ut oerhört taggade och hungriga på tre poäng. Istället var det ett tveksamt hemmalag som ställde sig på gräsmattan i norra London. Det gick inte riktigt att känna igen laget som tidigare under säsongen sett så självsäkra och dominanta ut. Kanske var det stundens allvar som skrämde eller så hade spelarna redan gett upp hoppet?

Det tog tid för matchen att komma igång på allvar, då den till en början kantades av diverse stopp och avbrott som fick matchen att halta. Varken Arsenal eller Brighton lyckades ta tag i den berömda taktpinnen utan slarvade och lyckades inte behålla bollen inom laget särkilt länge.

Den första halvleken var relativt chansfattig och låg bakom fler gäspningar än upphetsade skrik på Emirates läktare. Ett par halvfarliga skott från distans, bland annat genom Ödegaard och Saka var egentligen det enda som Arsenal hade i anfallsväg första 45.

Efter cirka 20 minuter tvingades Martinelli gå av planen och ersättas av Trossard. Spännande möte med belgarens tidigare klubb. Trossard var ett ribbskott från att ge sin nya klubb ledningen mot sin tidigare arbetsgivare.

Hade Steve Bould varit med i tränarstaben hade han garanterat plockat fram den största hårtork han kunde hitta i paus för att få igång spelarna och få laget att förstå allvaret. Kommande 45 minuter kunde nämligen avgöra lagets säsong. En hackig första halvlek som inte bjöd på allt för mycket finspel.

Den andra halvleken påminde till en början om den första, där inget av lagen riktigt fick till ett övertag. Men det kändes ändå som att lagen tänkt höja intensiteten och tempot något.

MÅL 0-1
Dock var det Brighton som fick in det första målet. Efter drygt 50 minuter kom kvällens första kalldusch för Arsenal. Efter svagt försvarsspel vid ett inlägg som man aldrig fick väck stod Encisco redo precis framför mål och kunde enkelt nicka in öppningsmålet.

Nelson och Partey byttes in strax efteråt för att få till någon sorts respons. Den förstnämnde var faktiskt bara någon meter från att få till en kvittering genom ett farligt skott.

MÅL 0-2!
Istället kunde Brighton utöka sin ledning kort därpå. Trossard gav på ett märkligt vis bort bollen till en motståndare på egen planhalva, efter en pass från Ramsdale. En turlig studs senare hamnade bollen hos en fristående Undav som enkelt kunde lobba bollen över Ramsdale. Bara ett par minuter efter att han bytts in…

Det andra målet kändes verkligen som spiken i kistan. Både för kvällens match och Arsenals drömmar om en titel. Det var många på Emirates övertygade om och började lämna arenan i mängder. Arsenals spelare såg också ut att ha förstått det och började hänga med huvuden allt längre ner.

MÅL 0-3!
Brighton såg dock väldigt pigga och glada ut och fortsatte att köra på hela vägen till slutsignalen. Konstigt. Undav sköt från distans. Ramsdale gav retur rakt på Estupiñán som bara kunde peta in bollen i nät. Game, set, match. Kvällen över. Ridå.

Spelarbetyg (enligt följande skala):
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass 

Aaron Ramsdale - 1
Tycker inte att han kan lastas för första målet. Men andra två är hans fel.

Ben White - 1
En riktigt tung kväll för White. Speciellt mot Mitoma. En av hans svagaste insatser i år.

Jakub Kiwior - 1
Kändes inte riktigt igen idag. Kom inte rätt i position och såg skakig ut.

Gabriel - 2
Stabilast i försvaret idag, men hade även han det tungt och fick kämpa hårt mot fysiska motståndare.

Kieran Tierney - 1
Visade på nytt att Zinchenko saknas när han inte spelar. Svag i offensiven och fick inte till mycket framåt.

Jorginho - 2 (Ut 60’)
Kom inte riktigt upp i nivå och hade svårt att kontrollera mitten. En helt okej match ändå.

Granit Xhaka - 2 (Ut 60’)
Bättre i första halvlek än i andra. Försvann mer och mer, men stod upp bra i den första halvleken.

Martin Odegaard - 3 (Ut 77’)
Bäst idag, även om han var långt ifrån sin vanliga nivå. Försökte lyfta laget när det var som tyngst. Lite fina passningar och skott.

Bukayo Saka - 2
Förutom ett halvfarligt skott i första halvlek fick han inte ut något mer. Samma osynliga och trötta Saka som tidigare matcher.

Gabriel Martinelli - X (Ut 20’)
Spelade för kort tid för att betygsättas

Gabriel Jesus - 1 (Ut 77’)
Hade en chans eller två i första halvlek. Sen försvann även han, som resten av laget, andra halvlek.

Avbytare:
Leonardo Trossard - 2 (In 20’)
Såg rätt pigg ut när han kom in. Ribbskottet hans bästa aktion i matchen.

Reiss Nelson - 2 (In 60’)
Nytt piggt inhopp. Nära att få in ett mål.

Thomas Partey - 1 (In 60’)
Lyckades inte bidra med särskilt mycket idag.

Eddie Nketiah - X (In 77’)
Spelade för kort tid för att betygsättas

Emile Smith Rowe - X (In 77’)
Spelade för kort tid för att betygsättas


Nästa match: Nottingham, lördag 20 maj, 18:30

TV: Ödegaards djupa besvikelse efter förlusten mot Brighton

 

Sebastian Ahokas2023-05-15 13:30:00
Author

Fler artiklar om Arsenal