Bog, Hrvati i pivo #6
Mannen bakom masken - Josko Gvardiol

Bog, Hrvati i pivo #6

Josko Gvardiol – the man behind the mask

Kroatien lever vidare i fotbolls VM. På måndag den 5:e december från 16:00 ställs man mot ”Soluppgångens land” Japan.

Det var ingen enkel uppgift att stoppa ett stjärnspäckat landslag som Belgien, som plötsligt ville vara med och slåss om en åttondelsplats. För detta krävs lite tur och talang, och bakom alla bedrift finns det alltid hjältar.

Den här gången var inte farfar Luka Modric matchhjälte, även om han fick priset för andra gången under turneringen som Man-of-the-Match. Kroatien blev frälsta av Josko Gvardiol som gör sitt livsmatch för den heliga landslagströjan. Vem är mannen bakom masken och finns det överhuvudtaget några gränser för den här 20-åringen?


 


Mittbacken är känd för oss som följer kroatisk fotboll sedan 2-3 år tillbaka när han spelade för Dinamo Zagreb. Redan då visste alla att Josko har stor potential, men diamanten behövde slipas ödmjukt för att inte förstöras allt för tidigt.

I ungdomslaget spelade Gvardiol som vänsterback eller mittfältare, men blev senare omskolad till mittback. Redan som 16-år gammal började mittbacken dra uppmärksamhet från europeiska toppklubbar som började nosa runt Zagreb klubben.

Nenad Bjelica som tränade Dinamo Zagreb mellan 2018-2020, blev imponerad av spelarens insatser i Uefa Youth League 2018-19. Gvardiol var en av nyckelspelarna för ungdomslaget som nådde kvartsfinal mot Chelseas U19 lag, och förlorade efter straffläggning. Kort därefter blev han inkallad till A-laget.

Att redan vid den här åldern ha en spelförståelse som en 30-årig Nesta, Maldini eller Vidic, är bara sanslöst. Gvardiol kan användas på flera positioner i backlinjen. Vill du att han ska spela vänster- eller högerback? Inga problem, han är stark, snabb, han har speed som Theo Walcott i sina bästa dagar. Snabbheten och magnifika bollkontrollen vittnade vi igår kväll, hur han skärde igenom belgiska mittfältet, som en kniv igenom smöret.

Dinamo Zagreb hade ingen chans att behålla en sådan talang. Leipzig som köpte loss Dani Olmo 2020 för hela 290 miljoner SEK, insåg snabbt att det lönade sig att investera i Olmo, och man väntade inte för länge med Gvardiol heller, som köptes upp av tyskarna 2021 för närmare 180 miljoner SEK.

Spelarens utvecklingskurva i Red Bull Leipzig fortsatte spikrakt uppåt och nu är frågan hur länge tyskarna lyckas behålla Gvardiol i Bundesliga. Om Premier League backarna Maguire och Fofana är värda upp till en miljard kronor, då är prislappen på Josko minst det dubbla? Och händer det att Gvardiol lämnar Leipzig, då kan ni hålla utkik efter Josip Sutalo, också från Dinamo Zagreb, som redan nu står i linjen som nästa ersättare.

TV: Höjdpunkter med alla Kroatiens mål i Nations League
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-02 10:33:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!