Dominant Zenit säkrade tredje raka ligatiteln

Dominant Zenit säkrade tredje raka ligatiteln

Lokomotiv var den enda kvarvarande konkurrenten i striden om ligatiteln, men Zenit körde dem fullständigt av banan under söndagskvällen och segersiffrorna skrevs tillslut till 6-1. Det var en passande avslutning på en ligasäsong som Zenit i princip dominerat från start till mål.

Att vinna mot ligatvåan med 6-1 är väl ett tecken på att den ryska ligan inte är så jämn som den en gång har varit. Inte heller är det ett styrketecken att ett så pass profilsvagt lag som Lokomotiv lyckats klättra upp till en andraplats efter en fantastisk formtopp under vårsäsongen. Men det ska inte heller användas som bevis på att förminska Zenits prestation. Med två matcher kvar att spela har man 61 poäng och skulle man sluta på 65 eller mer är det ett poängantal som skulle räckt till guld de flesta säsonger. Urladdningen mot Lokomotiv skickade också upp Zenit på 71 gjorda mål efter 28 spelade matcher, ett minst sagt imponerande facit och nästan 20 mål bättre än nuvarande tvåan, Spartak Moskva. 

Det har egentligen varit en säsong där Zenit dominerat från start till mål. Formsvackorna har varit få och de segerlösa sviterna har aldrig varit längre än två matcher åt gången. De enda perioderna som framkallade någon form av oro hos supportrarna var i slutet av sommaren då Zenit förlorade borta mot Dinamo och sedan fick 0-0 i efterföljande match mot Lokomotiv. Laget hade då i princip spelat nonstop sedan mitten på Juni och eftersom Sergej Semak är ovillg att rotera sin startelva såg laget ganska slutkört ut. Men varje gång som formen varit lite sviktande har Zenit kunnat studsa tillbaka snabbt och när formen varit bra, då har inget lag ens kunnat bromsa den här offensiven som återigen är ligans klart starkaste. Zenit har också haft en förmåga att inte bara vinna mot toppkonkurrenterna, utan göra det i stil. 6-1 mot Lokomotiv var förvisso extremt, men det är dubbla segrar mot CSKA i matcher som varit bland de bättre den här säsongen. Det blev fyra poäng mot Spartak och lika många mot Krasnodar (som trots sin usla placering får ses som ett av ligans bättre lag ändå) och Zenit har aldrig gett konkurrenterna någon riktig chans att knappa in i toppen. 

Bland spelarna har Azmoun och Dzjuba, den sistnämnde trots en hel del strul utanför planen, fortsatt att leverera på en hög nivå och det är rätt talande när ett lags två anfallare också gör upp om segern i skytteligan. Azmoun står för närvarnade på 19 och Dzjuba på 16. 
Bakom dem så har både Malcom och Wendel fått spelet att stämma på allvar nu under våren och det är bara att hoppas att Malcom håller sig skadefri för Zenit behöver honom i form om man ska kunna ta nästa steg i europa. 
Spelare som Barrios och Karavajev ska också nämnas, för även om de sällan får några större rubriker så är de (speciellt Barrios) extremt viktiga för Zenits sätt att spela. Karavajev har höjt nivån på högerbacken sen han kom till klubben och Barrios är den defensiva mittfältare som Zenit saknat i många år innan han anslöt och hans förmåga att täcka upp bakom resten av laget är ovärderlig. 
Den spelare jag vill lyfta fram allra mest under säsongen är vänsterbacken Douglas Santos. Även han en spelare som presterat på högsta nivå sen han kom till Sankt Petersburg men som den här säsongen varit lagets bästa spelare. Oavsett om han spelar vänsterback eller innermittfältare gör han det utmärkt och är lika bidragande offensivt som han är defensivt. 

I dagsläget finns det egentligen ingenting som talar emot att Zenit ska fortsätta dominera ligaspelet. Truppen är fortfarande ung och av de spelarna jag nämnde ovan är det bara Dzjuba som passerat 30. Visst finns det intresse för Azmoun, Malcom och Douglas Santos men det ska till stora pengar för att Zenit ska släppa någon av dem och även om pandemin påverkat Zenits ekonomi så är den fortfarande stabil och till skillnad från de flesta lagen i Europa så har Zenit bara tvingats till spel inför tomma läktare vid ett tillfälle den här säsongen och Ryssland är på god väg mot fulla arenor igen (säga vad man vill om det...) och i söndags var det närmare 40000 på Gazprom Arena. 

Bland konkurrenterna är det egentligen bara Spartak Moskva som kan mäta sig ekonomiskt men det är också en klubb som inte tagit särskilt många bra beslut de senaste åren (eller de senaste årtioenden) och när nästa säsong börjar gör Spartak det återigen med en ny tränare och känslan är att försprånget till Zenit kommer vara rätt långt även nästa säsong. 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2021-05-03 22:05:28
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare