Fortsatt mycket intressant tabelltopp när de bägge eviga ärkerivalerna ska göra upp på Karaiskakis
Derbydags på Karaiskakis där rött ska ta emot grönt.

Fortsatt mycket intressant tabelltopp när de bägge eviga ärkerivalerna ska göra upp på Karaiskakis

Den täta och mycket spännande toppstriden fortsätter i ligan och under lördagskvällen väntar ett stekhett derby mellan de eviga ärkerivalerna. Tabellettan Panathinaikos ska ta sig till Piraeus och Karaiskakis Stadion för möte med Olympiakos i omgång 24 av säsongens Super League.

Omgång 24 står för dörren och det återstår numera endast tre omgångar av ligans grundspel innan ett i synnerhet mycket intressant playoff ska ta vid. Som vi väntat på ett playoff där allt fortfarande är kvar att spela om. Omgångens stora och överlägsna höjdpunkt kommer till oss imorgon kväll (25/2). Tabelltrean Olympiakos tar emot sin eviga ärkerival tillika nuvarande tabellettan Panathinaikos i ett stekhett derby på Karaiskakis i Piraeus. De gröna från huvudstaden toppar tabellen fyra poäng före AEK som dock har en match mindre spelad. Olympiakos är inför omgången fem poäng bakom Panathinaikos vilket gör att dem vid seger kan få ner avståndet till endast två. 

Olympiakos tog tre trygga samt planenliga poäng borta mot Lamia förra helgen. Diadie Samassekou ersatte avstängde Yann M´Vila i matchen och kunde inleda målskyttet strax innan paus. Cedric Bakambu utökade till 0-2 assisterad av Sergi Canós efter timmen spelad. Kronan på verket stod Pep Biel för när han placerade in 0-3 efter briljant förarbete från inhoppande Youssef El-Arabi. Tränare Míchel har det mesta klart för sig gällande startelvan men det råder till exempel osäkerhet kring om det blir Ramon eller Oleg Reabciuk på vänsterbacksplatsen samt vilka två mittbackar (Sokratis, Ntoi, Ba) som kommer kampera tillsammans. Sokratis har dragits med en mindre skada tidigare i veckan. James Rodríguez väntas troligen återvända till startelvan efter att han vilat förra helgen med anledning av en mindre skada. 

Panathinaikos och tränare Ivan Jovanovic måste klara sig utan den slovenske landslagsmannen Benjamin Verbic. Han skadade sig på sista träningen inför derbyt och väntas bli borta från spel i c.a. två veckor. De grönas två kanske mest formstarka spelare finns på mittfältet i den defensiva mittfältaren Dimitris Kourmpelis och wingern Sebastian Palacios. Argentinaren gjorde mål senast Panathinaikos var på Karaiskakis förra våren. Den gången även assisterad av just Kourmpelis.  

Fyra matcher ifjol de bägge emellan slutade i två segrar för Panathinaikos och två oavgjorda resultat. I höstas slutade derbyt vid Leoforos 1-1 efter enorm dramatik på slutet där Andraz Sporar kvitterade på tilläggstid från elvameterspunkten. Olympiakos kommer med hur mycket tändvätska som helst till matchen och har individuella spelare som kan fälla avgörande när som helst. Panathinaikos är dock en starkare enhet med god struktur på planen där rollerna är tydliga vilket framförallt är tränare Jovanovic förtjänst. Kickoff imorgon lördag (24/2) kl 19.30 inför ett fullsatt och kokande Kariskakis. 

*** 

De andra två kandidaterna till ligatiteln spelar också imorgon (25/2) lördag, nämligen AEK och PAOK. De bägge dubbelhövdade örnarna drabbades samman förra helgen på Toumba i en härligt intensiv drabbning som slutade med en 2-0 seger för PAOK, [Highlights]. Matchens två stora förgrundsfigurer var gladeligen hemmalagets två unga egna produkter, offensiva mittfältaren Giannis Konstantelias och mittbacken Dinos Koulierakis. Den förstnämnde stod för en helt magisk framspelning sittandes i gräset där han visade prov på sin tekniska förmåga, sinnesnärvaro och speluppfattning medan den sistnämnde stångade in 2-0 med pannan efter en hörna i andra halvlek. Framförallt Konstantelias framfart har gjort att många runt om i Europa fått upp ögonen för honom vilket resulterade i att ynglingen tidigare i veckan toppade listan över ”Most Viewed Players” på Transfermarkt före Napolis Khvicha Kvaratskhelia. Khaled Narey med sitt mål och assist måste också nämnas. Det var tre fullt välbehövliga bärgade poäng för att PAOK inte skulle bli avsågade från den absoluta toppstriden. PAOK har tidigare i veckan också kommit överens om en försäljning av 19-årige Georgios Koutsias till MLS och Chicago Fire. Amerikanerna kommer betala PAOK 2,5 miljoner euro exklusive bonusar för deras unga anfallare som under säsongen varit på lån i Volos. PAOK behåller även 20% på eventuell vidareförsäljning. Koutsias blir den tredje grekiske anfallaren i MLS efter Fountas och G.Giakoumakis. 

AEK börjar mer och mer bli ett lag hemma på Agia Sophia där de forcerar fram utan nåd och ett lite annat på bortaplan där de får lite mer svårigheter att komma upp i närheten av den nivå de håller på hemmaplan. AEK inväntar också definitiva besked gällande deras överklagan efter beslutet om att hängmatchen mot Atromitos ska spelas. Besked väntas komma i mitten av kommande vecka. Denna omgång tar i alla fall AEK emot Asteras Tripolis hemma i Nea Filadelfeia medan PAOK har åkt till Epirus för möte med PAS Giannena på Zosimades. 

På annat håll pekar allt mot att det blir Volos och Aris som fullbordar sextetten av lag i playoffen. Volos ligger femma på 35 poäng och Aris sexa på 34 inspelade poäng. Hotet finns framförallt från Atromitos som parkerar in på en sjunde plats. Aris tog en tung och meriterande 0-3 seger borta mot OFI förra omgången. Målskyttarna var det senaste nyförvärvet Lukas Rupp, skicklige Vladimir Darida samt Juan Iturbe. Tolis Terzis fortsätter till vidare på tränarbänken. I tabellens absoluta bottenskikt fortsätter kampen mellan trion Ionikos, Levadiakos och Lamia om ett nytt SL-kontrakt. En kamp som kommer fortsätta i playouten. 

Andreas Mitsis2023-02-24 16:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland