Heracles Almelo 0-0 Ajax: Verkligheten kom tillbaka en regnig lördagskväll i Almelo
Remko Pasveer räddar Ajax igen.

Ett varningens finger hade lyfts inför bortamatchen mot Heracles Almelo som kan vara ett besvärligt motstånd att möte på konstgräset i Almelo. Det skulle visa sig att en sådan besvärlig match väntade Ajax ikväll som trots sina chanser skapade inte lyckades spräcka nollan.

Efter en händelserik vecka fortsatte ligaspelet för Ajax ikväll. Erik ten Hag gjorde en förändring i startelva gentemot matcherna mot Borussia Dortmund och PSV senaste då Devny Rensch kom in på högerbacken istället för Noussair Mazraoui. Mazraoui var inte heller med på bänken och beskedet Ajax gav inför matchen var det på grund av att Mazraoui är sjuk. Zakaria Labyad, som bara gjort 14 spelminuter för Ajax denna säsong saknades också efter den turbulenta veckan han har haft, vilket man kan läsa mer om här. André Onana, som snart avtjänat en nio månader lång avstängning, gjorde i veckan sin första träning med Ajax a-lag sedan han blev avstängd men kommer inte att få vara med i matchtruppen förrän tidigast den 4 november.

En som däremot var med på bänken var 18-årige Youri Regeer som är en spännande, spel intelligent och mångsidig spelare som spelar bäst på mittfältet men har också spelat högerback och mittback i Jong Ajax.

Utöver Rensch var det samma lag som ställts upp i de senaste matcherna med Remko Pasveer i målet, Jurriën Timber, Lisandro Martinez och Daley Blind i backlinjen. På mittfältet fortsatte Edson Alvarez, Steven Berghuis, Ryan Gravenberch och Antony, Sébastien Haller, Dusan Tadic fortsatte längst fram.

Att spela mot Heracles Almelo på deras konstgräs i Erve Asito Arena, tidigare Polman Stadion, kan var ett knepigt möte och har så varit för Ajax flertalet gånger de senaste åren. På förhand kändes det som att det kunde bli en besvärligt match för Ajax trots att Heracles Almelo har startar sin Eredivisie-kampanj väldigt svajigt samtidigt som Ajax kört över både Dortmund och PSV inom loppet av en vecka.

Men det var ett Ajax som kom ut och skulle dominera öppningsfasen av matchen med ett enormt bollinnehav, 83 procent för att vara exakt de första tjugo minuterna, där man skapade flera bra chanser, framför allt via Antony som fick tre bra chanser då han blev frispelade två gånger om men fick en dålig förstatouch på båda vilket gjorde att han kom ur läge lite och avsluten blev lätträddade för Heracles-målvakten Janis Blaswich.

Efter drygt 25 minuters spel och ett par halvchanser för Ajax skapade Heracles sin första farliga målchans när Martinez blev nonchalant i sitt försvarsspel, drev bollen utåt högerkanten från Ajax-målet men hade inte koll på att Noah Fadiga jagade efter honom och lyckades sno tillbaka bollen. Fadiga vände upp mot mål och avslutade i snäv vinkel men Pasveer täckte bra och stötte ut till hörna. Fadiga anfallskollega Kaj Sierhuis, före detta Ajax-spelare, blev vansinnig då han var helt fri i straffområdet och tur var detta för Ajax, hade Fadiga spelat in bollen till Sierhuis hade det varit 1-0 till Heracles. På följande hörna nickade en Heracles-spelare bollen tätt utanför Pasveers vänstra stolpe.

Ajax skapade också fler chanser, främst via Blind som på ett fint sätt lurade sin försvarare och slog ett inlägg från sin vänsterkant som hittade Hallers huvud, men vars nick gick rakt på Blaswich som kunde rädda tämligen enkelt. Heracles fann sig i att Ajax hade högt bollinnehav och var inte helt ofarliga när de fick i gång sina kontringar. Flera gånger testade man Martinez och Timbers löpförmågor.

Blinds fina form håller i sig och han ska också ha en eloge. Ofta är han lite av en säkerhetsrisk i försvarsspelet då han inte längre är en väldigt löpstark spelare, men spelar han som han gjorde ikväll där han gottgör det med ett väldigt smart positionsspel är han helt fantastisk. Resultatet 0-0 håller sig halvleken ut i en väntad matchbild med ett högt bollinnehav till Ajax som smart spelar sig fram till flera farliga målchanser samtidigt som Heracles inriktar sig på kontringsspelet vilket man gör hyffsat bra och hade det inte varit för en självisk Fadiga hade man också kunnat gå upp i en 1-0-ledning.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil som första med ett enormt bollinnehav till Ajax som med tålamod spelade runt bollen och väntade på en bra möjlighet att hota Heracles-målet, vilket man gjorde några gånger. Men matchbilden var precis vad Heracles önskade sig där man fick sina kontringsmöjligeter samtidigt som man höll Ajax mållöst som blev mer och mer stressade och frustrerade.

Efter timmens spel kom så en enorm målchans för Heracles på kontring där Serhuis nickade bollen ut på kanten till Rai Vloet som i sin tur hittade Fadiga med en passning som löpt i djupet och fick ett friläge mot Pasveer, men Ajax-målvakten räddade Fadiga avslut igen. Detta tände Heracles som strax efter avlossade ett skott mot mål som Pasveer knappt hann styra ut åt kanten. Efter en kvarts dominans av Ajax tändes nu hemmapubliken och Heracles kändes mer farligare då de fick låna bollen oftare och kunde hota Ajax straffområde.

I den 70 minuten kom Heracles andra farliga målchans, samtidigt som Ajax skapade mindre och mindre framåt, då Heracles efter spel runt Ajax straffområde spelade ut bollen på högerkanten där Fadiga kom löpande och överraskande avslutade direkt på mål och tvingade Pasveer till en TV-räddning. Ett nytt farligt avslut på mål kom från Heracles i anfallet efter, men igen var Pasveer på rätt plats.

Med tjugo minuter kvar av matchen hade ten Hag gjort sina klassiska byten där Davy Klaassen kommit in i stället för Berghuis och David Neres kommit in i stället för Antony i ett försök att hitta ledningsmålet. Klaassen kom nära där han med ryggen mot mål fick bollen efter lite kalabalik i Heracles straffområde och avslutade med en klack, men Blaswich var med på noterna och kunde rädda.

I den 85:e minuten skapade Ajax sin första chans på en kvart men det var också matchens farligaste chans hittills då Neres snappade upp bollen ute på högerkanten, vände och slog ett inlägg till Tadic i straffområdet som nickade fem meter från målet. Men nicken gick för nära Blaswich som stod för en otrolig reflexräddning.

Efter att ha manglat både Dortmund och PSV fick Ajax nöja sig med ett mållöst resultat på konstgräset i Erve Asito Arena ikväll och som påförhand anat blev det en svårspelad match. Ajax skapade sina chanser men det var en kväll där man inte kunde förvaltade dem och hamnade efter 60 minuters spel i trubbel då Heracles fick momentum. Då PSV vann sin match tidigare ikväll hemma mot FC Twente med 5-2 gör det att dem reparerar storförlusten mot Ajax förra helgen och är med i titelstriden igen två poäng bakom ligaledaren Ajax.

Matchens lirare för Ajax del blir återigen veteranen Pasveer som räddar Ajax flera gånger om även i denna match. Precis som Maarten Stekelenburg visar det sig att Pasveer tydligen också är som ett gammalt vin.

Härnäst väntar en bortamatch mot Dortmund kl. 21:00 på onsdag.