2020-11-05 21:00

Celtic - AC Sparta Prag

Inför: Celtic - Sparta Prag
Elyounoussi hoppas fortsätta sin fina form mot Sparta Prag efter att ha stått för alla Celtics mål i årets Europaspel.

Inför: Celtic - Sparta Prag

Celtic tar emot ett kraftigt försvagat Sparta Prag i kvällens tredje gruppspelsmatch i Europa League. Med hela sju man borta från förstalaget ser det redan på förhand väldigt tungt ut för tjeckerna som för tillfället ligger sist i gruppen på 0 poäng.

Ikväll tar Celtic emot Sparta Prag hemma på Celtic Park och det blir första gången som klubbarna ställs mot varandra i tävlingssammanhang. Klubbarna har enbart mötts i två vänskapsmatcher under 2015 och 2018 och då lyckades lagen plocka varsin seger. Ikväll är Celtic och Sparta Prag på jakt efter sin första gruppspelsvinst, men mycket talar för att det blir Celtics kväll eftersom tjeckerna drabbats hårt av både skador och coronavirus.
 
Sparta Prag behövde nämligen flyga över till Glasgow och totalt lämna sju av sina bästa spelare på hemmaplan. Klubben befinner sig nu i en liknande situation som Celtic gjorde efter senaste landslagsuppehållet när Edouard, Christie, Bitton och Elhamed på ett eller annat sätt drabbats av viruset, samtidigt som vi hade en uppsjö skador på Forrest, Johnston och Jullien inför mötena med Rangers och Milan. Det visade sig bli en tung vecka för oss med förlust i båda matcherna. Celtic befinner sig däremot i ett mycket bättre läge inför kvällens möte med Sparta.
 
Om det inte skulle vara nog med ett kraftigt försvagat Sparta Prag så har Tjeckiens regering även infört hårdare restriktioner i landet till följd av ett uppsving av viruset ute i Europa. Landets restriktioner har gått ut över den inhemska ligan och alla sportevent stoppades fram tills i tisdags den 3 november, med undantag för Europa League. Borek Dockal, kaptenen i Sparta Prag hade under tiden vädjat regeringen om att få uppta ligamatcherna inför dubbelmötet med Celtic. Tyvärr utan resultat.
 
Innan uppehållet i den tjeckiska ligan hade Sparta vunnit samtliga 6 öppningsmatcher och var på väg att bygga upp fin form. Formen är inte längre lika självklar då de enbart spelat två tävlingsmatcher den senaste månaden. Sparta kliver in i kvällens möte med två förluster; hemma mot Lille med 1-4 och borta mot Milan med 3-0. Till skillnad från Sparta Prag har Celtic spelat två matcher i veckan under oktober och vann senast mot Aberdeen i skotska cupen med 2-0.
 
Men, bortsett från Sparta Prags rådande situation har de länge dominerat den östeuropeiska fotbollsscenen och har alltid varit en av Tjeckoslovakiens mest framgångsrika klubbar. Sedan Tjeckoslovakien bröts upp har de vunnit 12 titlar sedan den tjeckiska ligan etablerades 93/94, mer är dubbelt så många som sina rivaler Slavia Prag och Viktoria Plzen. Klubbens popularitet har bland annat spridit sig till Sverige, där flera supportergrupper har bildats. SSPF (Swedish Sparta Prague Fans) är ett exempel som arrangerar resor till klubbens matcher varje säsong. Förhoppningsvis får vi även se ett svenskt ansikte ikväll i form av David Moberg Karlsson som skrev på för klubben efter en kortare vistelse i Sunderland och som utlånad till inga mindre än Kilmarnock 2014.

Vi på redaktionen förväntar oss stort bollinnehav för Celtics del ikväll och en hyfsat kontrollerad matchbild. Vi gissar på 2-0 till Celtic. Matchen startar 21:00 och visas på Dplay och Eurosport Player. Redaktionen önskar alla läsare en fin grönvit kväll. 

Förväntade startelvor
 
Celtic 4-2-3-1: Bain - Frimpong, Bitton, Duffy, Laxalt - Brown, McGregor - Christie, Rogic, Elyounoussi - Edouard.

På frånvarolistan har vi Jullien och James Forrest som nyligen opererats samt Mikey Johnston som nyligen börjat träna med A-laget. 
 
Sparta Prag (oklar formation): På grund av rådande läge är det svårt att gissa Sparta Prags laguppställning.
 

Douglas Wallace2020-11-05 11:30:00
Author

Fler artiklar om Celtic