Inför EM-premiären: Favoriten står för dörren direkt

Inför EM-premiären: Favoriten står för dörren direkt

Det har blivit Slovakiens tur att kliva in i sommarens fotbollsfest - och redan i den första bataljen drabbar Repre samman med storfavoriten Belgien. Förväntningarna är stora och det belgiska plåstret ska rivas av direkt i inledningen. Kan Slovakien skrälla eller tar Domenico Tedescos mannar en planenlig och bekväm viktoria?

Europamästerskapet i Tyskland inleds med dunder och brak för slovakernas del. På måndagskvällen är Deutsche Bank Park, eller Waldstadion, skådeplatsen för mötet mellan Belgien och Slovakien där de förstnämnda kliver in som klara favoriter i såväl matchen som i grupp E.

Francesco Calzonas trupp ses föga överraskande som en av turneringens minst namnkunniga och mest bleka. Med Marek Hamšíks frånvaro, åtminstone på planen, är Repres tidigare så starka mittfält av en helt annan kaliber, även om spelare som Stanislav Lobotka, Juraj Kucka och Ondrej Duda växt till att bli tongivande i mittlåset under de senaste åren. När man nu ställs mot gruppfavoriten direkt i inlednigen kommer vi få se ett defensivt Slovakien som behöver utnyttja sina kontringar och de målchanser man lyckas jobba fram för att laget överhuvudtaget ska få någon möjlighet att till att chocka de röda djävlarna.
   En styrka som slovakerna besitter till mästerskapet är just defensiven. Med de två tornen i Milan Škriniar och Denis Vavro på mittbackspositionen skapar man en bastant grund - samtidigt som det blivande stjärnskottet Dávid Hancko växt ut att bli en gedigen tvåvägsback på sin ena ytterbackposition. Peter Pekarík på andra sidan har, trots sin ålder, en hel del fart och spelskicklighet kvar i sig och lär även han finnas med från start mot belgarna. Längst bak återfinns Martin Dúbravka, som under den gångna säsongen fått sporadiskt med speltid men som i grunden på egen hand kan avgöra matcher. En Heco i toppform är en målvakt av hög klass - och förhoppningsvis kommer han kliva in i mästerskapet på samma vis som han ofta har visat hemma i Newcastle.

Slovakernas största brist, som också har varit återkommande genom åren, har varit offensiven i form av målgörande forwards. Róbert Bozeník kommer från en klart godkänd säsong i portugisiska Boavista, men frågan de flesta ställer sig är om det blir den 24-årige Terchová-sonen som gör målen under sommarens mästerskap. En annan som varit i toppform i såväl landslag som sitt klubblag Sparta Prag är Lukáš Haraslín, som med sin snabbhet och sitt fina tillslag kan komma att skapa problem för sitt motstånd på vänsterkanten.

Belgien har minst sagt ett desto mer namnkunnigt lag. Förutom Kevin de Bruyne, Amadou Onana och Romelu Lukaku besitter laget stjärnspelare på i princip varenda position - där slovakerna framförallt måste vara på tårna på planens centrala delar, mot ett såväl fysiskt som spelskickligt Belgien. Slovakerna har i skrivande stund inga skador att rapportera om. I Belgien är däremot Jan Vertonghen, Arthur Theate samt Thomas Meunier osäkra till spel på grund av diverse känningar.

– Det är en stor ära att få bära kaptensbindeln och leda laget i det här mästerskapet. Vi är ett härligt gäng som har tränat hårt för det här och jag tycker att vi alla är väldigt förberedda. Stämningen är på topp och vi är otroligt taggade för att få springa ut och spela nu, summerade lagkaptenen Milan Škriniar under söndagens presskonferens:

– Belgien är ett lag som har toppspelare på varje position och är rankade trea i världen. Vi vet vad som väntar, men jag är säker på att vi hanterar premiären och motståndet väl och att vi lyckas förvalta de chanser vi får.

Att Slovakien ska lyckas få Belgien på fall finns det givetvis inte mycket som talar för. Samtidigt har slovakerna tidigare rått på än större giganter genom sitt stabila försvar och vassa kontringsspel. Om det finns någon som helst svaghet i måndagens motstånd är det lagets defensiv, något som de kvicka och spelsklickliga slovakiska yttrarna kan dra fördel av. Fasta situationer är även det en viktig del som måste utnyttjas när lägena väl kommer, där främst mittbacksduon i Škriniar och Vavro samt Dávid Hancko och Juraj Kucka är stora hot. Utöver det är det så uttjatade ordet "kollektivet" något som givetvis måste sitta för att Repre ska kunna lämna måndagens match och mästerskapet med en god känsla.

– EM-guiden hittar du här.
– Statistik och tabell från EM hittar du här.


Potentiell startelva:
Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Vavro, Hancko – Haraslín, Lobotka, Duda, Kucka, Schranz – Bozeník

Belgien – Slovakien
Måndag 17 juni, 18:00
Waldstadion, Frankfurt
Domare: Halil Umut Meler (TUR)


Veríme.
Slovensko do toho!

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2024-06-17 16:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM