Inför Fortuna Sittard - Ajax: Tre poäng behövs för att hålla avståndet till Vitesse och PSV Eindhoven intakt
Ryan Gravenberch har gått från en talang till en bärande spelare på Ajax mittfält senaste månaderna.

Inför Fortuna Sittard - Ajax: Tre poäng behövs för att hålla avståndet till Vitesse och PSV Eindhoven intakt

Efter tveksamt spel men bra resultat i en rad toppmatcher reser nu Erik ten Hag och Ajax till Limburg för en bortamatch i ligan mot mittenlaget Fortuna Sittard. Tre poäng behövs för att hålla avståndet till Vitesse och PSV Eindhoven som på pappret har enkla matcher under lördagskvällen.

Ajax kommer senast från en cupmatch borta mot AZ Alkmaar som man vann med 0-1 efter mål av Zakaria Labyad i den första halvleken. Erik ten Hag ställde upp med ett b-betonat lag men trots det spelade man ganska bra, fast en viss skärpa framför mål fortfarande eftersträvas. Ajax ställs nu mot 12:e placerade Fortuna Sittard på bortaplan i ligan efter flera svåra matcher på rad där man allt som allt har ett godkänt betyg. Först ett kryss mot PSV Eindhoven i årets första matchen, följt av en 1-3 vinst borta mot FC Twente efter sent avgörande av Klaas-Jan Huntelaar, en 1-0-seger i De Klassiker hemma mot Feyenoord förra söndagen och senast cupavancemang efter segern borta mot AZ Alkmaar i onsdags. En bra start på vårterminen, i alla fall på pappret, men det har inte alltid sett glasklart ut på planen och vissa kritiker menar att Ajax har haft en hel del flyt med sina knappa segrar. Defensivt ser man sårbara ut och framför mål krävs betydligt mer skärpa.

Brian Brobbey och Lassina Traoré är tillbaka i träning igen men om det är i matchform och med i truppen återstår att se. David Neres gjorde en halvlek mot AZ Alkmaar i veckan och ten Hag berättade efter matchen att man ville ge Neres en halvlek för att han ska komma igång igen och komma i form då hans egenskaper behövs framöver. Mohammed Kudus är fortfarande tveksam till spel efter sitt inhopp mot PSV då han fick en känning men tränar med laget.

Söndagens motståndare Fortuna Sittard startade säsongen dåligt vilket ledde till att tränaren Kevin Hofland fick sparken. Under nya ledningen av Sjors Ultee har det blivit bättre spel och man ligger på en 12:e plats i Eredivisie, just nu på säker mark, fem poäng ovanför nedflyttningsplatserna. Ajax har mött Fortuna Sittard i Limburg vid 20 tillfällen tidigare och gått segrande ur de vid 12 gånger. Fyra gånger har man spelat oavgjort och fyra gånger åkte man tillbaka till Amsterdam tomhänta. Den största segern kom säsongen 1997/98 då man vann med 0-5 och senast man förlorade poäng borta mot Fortuna Sittard var den 27 februari 2002 då det blev 1-1. Senast lagen möttes var i Amsterdam den 31 oktober i höstas då Ajax vann med 5-2 efter två mål av Davy Klaassen, ett av Brian Brobbey samt två mål på straffar av Dusan Tadic och Quincy Promes.

Fortuna Sittard-spelaren Zian Flemming föddes i Amsterdam och gjorde 25 matcher för Jong Ajax säsongen 2017/18 då Jong Ajax blev mästare. Han gjorde dock aldrig någon match för a-laget. Perr Schuurs, som nu tippas av många tillbaka i startelvan för Ajax, fostrades i Fortuna Sittards ungdomsakademi och var kapten i a-laget redan vid 17-års ålder. Samma säsong som Jong Ajax blev mästare i Eerste Divisie 2018 var Schuurs med och tog Fortuna Sittard till en andra plats vilket i sin tur gav dem en plats i Eredivisie.

I övriga nyheter gick tyska BILD (som normalt sätt är trovärdiga) i veckan ut med att Borussia Mönchengladbach är intresserade av ten Hag i sin jakt på en ny tränare inför nästa säsong. Han har också för några veckor sedan kopplats ihop med tränarjobbet i Borussia Dortmund och man kan nu börja fundera på om ten Hag gör sina sista månader i Amsterdam med alla rykten som florerar. Det har tidigare också rapporterats att Marc Overmars även han kan lämna Ajax efter denna säsong och lämnar både Overmars och ten Hag kan man säga att det är slutet på en era för Ajax.

Det som oroar mest är att man inte vet vem som i så fall skulle ersätta Overmars. Men om Overmars lämnar öppnar detta upp dörren för Wim Jonk, som var chef över ungdomsakademin i Ajax mellan 2011 och 2015, men fick sparken som resultat av en maktkamp med Overmars. Att han fick sparken i december 2015 gjorde att massa ungdomsledare lämnade i protest och Cruijff tog sin hand från klubben. Sedan i april 2019 tränar han sin hemstadklubb FC Volendam i Eerste Divisie och imponerar där med en Cruijff-inspirerad fotboll. Enligt Mike Verweij på De Telegraaf, med god insyn inom Ajax, är det dock Peter Bosz som är Overmars favorit att ta över Ajax om ten Hag skulle lämna i sommar. Såvida Bosz skulle vara öppen för en återkomst till Ajax kan man ställa sig frågande till, då han just nu trivs och gör ett bra jobb i Bayer Leverkusen. Hur som helst kan man kanske förbereda sig på att det kan bli en hektisk och högintressant sommar bakom kulisserna i Ajax.

Möjlig startelva Fortuna Sittard: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter, Hansson.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Timber, Blind, Tagliafico; Klaassen, Promes, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.

Eredivisie Omgång 18
Var: Fortuna Sittard Stadion, Limburg.
När: Söndag 24/1 kl. 12:15
Domare: Dennis Higler
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-01-23 20:01:09
Author

Fler artiklar om Ajax